Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychosociale begeleiding

Als je tijdens je opleiding nood hebt aan een persoonlijk gesprek, over eender welk onderwerp, staan we voor je klaar. Twijfel zeker niet om binnen te springen bij je studentenbegeleider of om een afspraak te maken bij de Psychologische Dienst. Tijdens het jaar kan je ook deelnemen aan gerichte trainingen en interessante lezingen.

Dienst Studentenvoorzieningen

  • Ellermanstraat 81, 2060 Antwerpen
  • +32 3 220 59 00

Je eerste aanspreekpunt bij persoonlijke moeilijkheden

Wanneer je niet goed in je vel zit, je dreigt te bezwijken onder examenstress, je je moeilijk kan motiveren om naar de les te komen of te studeren, of je worstelt met iets dat je graag even in alle vertrouwen kwijt wil, maakt de studentenbegeleider van je opleiding graag wat tijd voor je vrij. 

Niet alleen met een luisterend oor, maar ook om je gericht op weg te zetten om iets aan je situatie te doen als er meer achter zit. In dat geval word je doorverwezen naar de collega’s van de studentenvoorzieningen (STUVO) die, naast een goed uitgebouwde dienstverlening, zelf toegang hebben tot een uitgebreid netwerk van deskundige hulpverleners. 

Studenten vinden de contactgegevens van hun studentenbegeleider via het intranet.  

Groepstrainingen

AP organiseert verschillende psychosociale groepstrainingen voor studenten rond specifieke thema's. Zo kunnen studenten van elkaar leren en elkaar steunen. Sommige trainingen werken met een intakegesprek, omdat ze voor een specifieke doelgroep bedoeld zijn, voor andere trainingen kan je vrij inschrijven. Het aanbod van groepstrainingen kan licht verschillen van semester tot semester.

Faalangst (met intakegesprek)

Misschien heb je het gevoel dat je minder presteert dan je zou kunnen. Of dat je wel goede resultaten haalt, maar veel last hebt van stress en spanning. Faalangst is een mogelijke oorzaak. Tijdens de faalangsttraining zoek je naar oplossingen.

Mindfulness (met intakegesprek)

Soms heb je het gevoel dat je op automatische piloot leeft, of wordt geleefd. In de training mindfulness leer je aandacht geven aan wat nu is, in plaats van te piekeren over wat geweest is of nog moet komen en te leven naar doelen ver in de toekomst. Het is een bijzondere manier van omgaan met wat op je afkomt, een unieke combinatie van 2600 jaar oude oosterse meditatietechnieken met westerse psychologie. De sessies bestaan uit verschillende technieken zoals inzichtmeditatie, aandachtstraining en meditatieve yoga. 

Compassietraning (met intakegesprek)

Ben jij iemand die heel streng is voor zichzelf? Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren? Ben je eerder hard en kritisch in plaats van mild en begripvol voor jezelf? Tijdens de compassietraining gaan we in kleine groepjes op zoek naar een manier om je fouten te aanvaarden en er ook van te leren. Je leert meer te genieten van de mooie dingen in het leven en je geeft je kwaliteiten bestaansrecht! 

Selfmanagement (met intakegesprek)

Heb je last van hardnekkig uitstelgedrag? Haal je hierdoor niet de resultaten die je wil en heb je het gevoel dat je in een negatieve spiraal bent terechtgekomen? Uitstel wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan capaciteiten maar door jarenlange vermijding. Het kan zijn dat je zelfvertrouwen laag is en dat je je daardoor moeilijk kan motiveren. In de training selfmanagement leer je je negatieve gedachten doorbreken.  

Groeien in groep (met intakegesprek)

Ben je sociaal angstig en vind je het erg moeilijk om over jezelf te praten? Wil je leren je emoties te delen met anderen? Merk je dat er regelmatig conflicten ontstaan met anderen? Heb je moeite om je kwetsbaar op te stellen? Ben je erg onzeker? Of kom je juist heel zeker over bij anderen, maar voel je je soms toch erg klein? Wil je meer in verbinding staan met je gevoelens? Ben je bereid om met anderen en in een vertrouwde omgeving te oefenen? Als je op één van bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan is deze groepstherapie iets voor jou. 

Sta in je kracht (vrije inschrijving)

In je kracht staan heeft veel te maken met jezelf kennen. Ken jij je kwaliteiten? Iedereen bezit een palet aan kwaliteiten, maar is zich daar niet altijd van bewust. Je kwaliteiten doorgronden kan je rust, kracht en zelfvertrouwen schenken zowel op school als in je privéleven. In deze training gaan we samen op een creatieve manier (spel, beeldend, verhalen,…) op zoek naar je kwaliteiten. 

Talentenspel (vrije inschrijving)

Keuzestress is alomtegenwoordig: het is tegenwoordig soms moeilijk om te kiezen en knopen door te hakken. Een duidelijk inzicht in je talenten vergroot je zelfvertrouwen en maakt het makkelijker om keuzes te maken. Het Talentenspel helpt hierbij en kan je helpen bij studiekeuze, persoonlijke problemen, faalangst, eenzaamheid, … en bij vragen zoals: ‘Wat wil ik?’, ‘Hoe vind ik mijn draai (op school)?’, ‘Waarom begrijpen mijn ouders mij niet?'. 

Basistraining algemeen welbevinden (vrije inschrijving)

Dit is een trainingsreeks van vier sessies waarin je vanalles leert over welbevinden en mentale fitheid. Wat kan je doen om zelf fit in je hoofd te blijven? Wat kan je doen als je een dipje hebt? Welke signalen wijzen erop dat je ‘mentale barometer’ op onweer staat? Hoe kan je ervoor zorgen dat je die signalen op tijd opmerkt? En welke signalen wijzen er op dat één van je medestudenten in nood is en wat kan je er best aan doen? Hoe behoud je het evenwicht tussen zorg voor jezelf en zorg voor anderen?  

Ervaringsgroep voor studenten met ASS (vrije inschrijving)

Heb jij (vermoeden van) een diagnose autismespectrumstoornis (ASS)? Helpt ASS jou doorheen je studie of heb je net de ervaring dat het jou belemmert? Wil jij je ervaring met andere studenten delen en/of horen van andere studenten met ASS hoe hun studentenleven verloopt? Dan ben je meer dan welkom in onze ervaringsgroep voor studenten met (een vermoeden van) ASS. 

Verbindende communicatie (vrije inschrijving)

Verbindende communicatie is een concept dat je helpt om authentiek, verbonden en met mededogen in het leven te staan. Dit leer je door je bewust te worden van wat er in jou leeft en door inzicht te krijgen in gevoelens en behoeftes, zowel van jezelf als van anderen. Je wordt bewust van communicatiepatronen en je leert hoe je eerlijk en empathisch kan spreken met jezelf en met anderen. Je leert hoe je voor je eigen behoeftes kan opkomen zonder de behoeftes van anderen uit het oog te verliezen. Verbindende communicatie biedt een eenvoudige tool met duidelijke aanknopingspunten waar je steeds op kan terugvallen.  

Studenten ontvangen tijdens het jaar meer informatie over groepstrainingen via e-mail, Intranet, Facebook, de website van Psy-net en bij de Dienst Studentenvoorzieningen.

Psychologische begeleiding

Loopt de overgang naar de hogeschool niet zoals je het verwachtte en vind je in die nieuwe omgeving moeizaam je weg? Heb je psychologische klachten die terugkeren of altijd op de achtergrond aanwezig blijven? Loop je vaak rond met zorgen, en heeft dat impact op je gevoel van vrijheid, je levenslust, de omgang met je vrienden of prestaties op school? Kan je hiermee niet bij je omgeving terecht of kom je er met hen niet uit? Weet dan dat de Psychologische Dienst van AP steeds voor je klaarstaat. 

Je kan op de psychologische dienst altijd terecht voor een luisterend oor, iemand die je helpt om een nieuw licht te werpen op die moeilijke stukken in je leven. Praten met een buitenstaander kan soms al heel wat klaarheid brengen. 

Indien nodig kan je ook beroep doen op verdere psychologische begeleiding. Je gaat dan samen met een psycholoog op zoek naar de mogelijke betekenis van je klachten en problemen, naar je noden en verlangens, je gedachten en gevoelens en je relaties met anderen.  

Psychologische begeleiding kan je helpen om moeilijke en pijnlijke ervaringen te verwerken, om tot meer aanvaarding van jezelf en van anderen te komen, om steun te ervaren bij het nemen van lastige hindernissen of om moeilijke situaties anders te bekijken en aan te pakken. Thema’s die vaker behandeld worden, zijn onder andere: angsten, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, relatiemoeilijkheden, vragen rond seksuele identiteit, traumatische ervaringen, eetproblemen, rouw, verslaving, ... 

Online sessies rond welbevinden

AP voorziet ook verschillende online cursussen. Het voordeel daarvan is dat je de sessies kan bekijken wanneer het voor jou uitkomt. 

Choose positive 

Hoe ga jij om met stress en tegenslagen? Is je mentale veerkracht laag? Dan stapelt stress zich makkelijk op en voelt elke kleine tegenslag als een grote opdoffer. Het goede nieuws is dat je je veerkracht kan trainen! Mensen met een hoge veerkracht maken meer gebruik van positieve emoties, kennen hun sterktes en zwaktes, hebben een gezond zelfvertrouwen, vinden motivatie, ... 

In de cursus Positieve Psychologie leer je niet alleen meer over mentale veerkracht, maar ga je ook zelf aan de slag en krijg je tips en werkpunten mee die je in je dagelijkse leven kunnen helpen. 

Omgaan met stress 

We hebben allemaal dagelijks te maken met stress. De ene keer overspoelt het ons volledig en de andere keer merken we er nauwelijks iets van. Maar waar heeft dit mee te maken en hoe kunnen we stress toelaten in ons leven zonder dat het ons functioneren volledig blokkeert? Welke invloed heeft stress op ons privé-, werkleven en op onze slaap? 

Body-Mind-Balance 

Dit is een groeipakket om je fysiek én mentaal veerkrachtiger te voelen. Het is de ideale manier om jezelf te ondersteunen, te versterken en rust te vinden in een onrustige wereld.  

Motivatie 

Via deze reeks filmpjes krijg je enkele concrete handvatten aangereikt om in contact te komen met je intern kompas en je eigen motivatie (verder) te voeden. Dat helpt je om makkelijker keuzes te maken en richting te vinden in je leven. Het helpt je om trouw te blijven aan jezelf. 

Studenten vinden hierover meer info op het intranet, Facebook of bij de Dienst Studentenvoorzieningen.