Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychosociale begeleiding

Als je tijdens je opleiding nood hebt aan een persoonlijk gesprek, over eender welk onderwerp, staan we voor je klaar. Twijfel zeker niet om binnen te springen bij je studentenbegeleider of om een afspraak te maken bij de Psychologische Dienst. Tijdens het jaar kan je ook deelnemen aan gerichte trainingen en interessante lezingen.

Dienst Studentenvoorzieningen

  • Ellermanstraat 81, 2060 Antwerpen
  • +32 3 220 59 00

Je eerste aanspreekpunt bij persoonlijke moeilijkheden

Wanneer je niet goed in je vel zit, je dreigt te bezwijken onder examenstress, je je moeilijk kan motiveren om naar de les te komen of te studeren, of je worstelt met iets dat je graag even in alle vertrouwen kwijt wil, maakt de studentenbegeleider van je opleiding graag wat tijd voor je vrij.

Niet alleen met een luisterend oor, maar ook om je gericht op weg te zetten om iets aan je situatie te doen als er meer achter zit. In dat geval word je doorverwezen naar de collega’s van de studentenvoorzieningen (STUVO) die, naast een goed uitgebouwde dienstverlening, zelf toegang hebben tot een uitgebreid netwerk van deskundige hulpverleners.

Studenten vinden de contactgegevens van hun studentenbegeleider op Digitap

Groepstrainingen

AP organiseert verschillende psychosociale groepstrainingen voor studenten rond specifieke thema's. Studenten kunnen zo van elkaar leren en elkaar steunen. Sommige trainingen werken met een intakegesprek, omdat ze voor een specifieke doelgroep zijn bedoeld, voor andere trainingen kan je vrij inschrijven.

Faalangst (met intakegesprek)

Misschien heb je het gevoel dat je minder presteert dan je zou kunnen. Of dat je wel goede resultaten haalt, maar veel last hebt van stress en spanning. Faalangst is een mogelijke oorzaak. Tijdens de faalangsttraining zoek je naar oplossingen en 

Sociale vaardigheden: basis of verdiepend (met intakegesprek)

De sociale vaardigheidstraining (basis) richt zich tot studenten die willen evolueren naar meer assertief gedrag. In deze training sta jij centraal. Via laagdrempelige oefeningen en wetenschappelijke technieken en modellen leer je jezelf beter kennen. We reiken je ook verschillende communicatietechnieken aan die helpen om jezelf beter uit te drukken en je doelen beter te bereiken.

In de verdiepende training wordt er aandacht besteed aan gedachten die je kan hebben over jezelf, de anderen en de wereld, ideeën die het contact met andere mensen in diverse situaties kunnen belemmeren.

Mindfulness (met intakegesprek)

Soms heb je het gevoel dat je op automatische piloot leeft, of wordt geleefd. In de training mindfulness leer je aandacht geven aan wat nu is, in plaats van te piekeren over wat geweest is of nog moet komen en te leven naar doelen ver in de toekomst. Het is een bijzondere manier van omgaan met wat op je afkomt, een unieke combinatie van 2600 jaar oude oosterse meditatietechnieken met westerse psychologie. De sessies bestaan uit verschillende technieken zoals inzichtmeditatie, aandachtstraining en meditatieve yoga.

Selfmanagement (met intakegesprek)

Heb je last van hardnekkig uitstelgedrag? Haal je hierdoor niet de resultaten die je wil en heb je het gevoel dat je in een negatieve spiraal bent terechtgekomen? Uitstel wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan capaciteiten maar door jarenlange vermijding. Het kan zijn dat je zelfvertrouwen laag is en dat je je daardoor moeilijk kan motiveren. In de training selfmanagement leer je je negatieve gedachten doorbreken. 

Sta in je kracht (vrije inschrijving)

In je kracht staan heeft veel te maken met jezelf kennen. Ken jij je kwaliteiten? Iedereen bezit een palet aan kwaliteiten, maar is zich daar niet altijd van bewust. Je kwaliteiten doorgronden kan je rust, kracht en zelfvertrouwen schenken zowel op school als in je privéleven. In deze training gaan we samen op een creatieve manier (spel, beeldend, verhalen,…) op zoek naar je kwaliteiten.

Talentenspel (vrije inschrijving)

Keuzestress is alomtegenwoordig: het is tegenwoordig soms moeilijk om te kiezen en knopen door te hakken. Een duidelijk inzicht in je talenten vergroot je zelfvertrouwen en maakt het makkelijker om keuzes te maken. Het Talentenspel helpt hierbij en kan je helpen bij studiekeuze, persoonlijke problemen, faalangst, eenzaamheid, … en bij vragen zoals: ‘Wat wil ik?’, ‘Hoe vind ik mijn draai (op school)?’, ‘Waarom begrijpen mijn ouders mij niet?'.

Studenten ontvangen tijdens het jaar meer informatie over groepstrainingen via e-mail, Digitap, Facebook, de website van Psy-net en bij de Dienst Studentenvoorzieningen.

Psychologische begeleiding

Loopt de overgang naar de hogeschool niet zoals je het verwachtte en vind je in die nieuwe omgeving moeizaam je weg? Heb je psychologische klachten die terugkeren of altijd op de achtergrond aanwezig blijven? Loop je vaak rond met zorgen, en heeft dat impact op je gevoel van vrijheid, je levenslust, de omgang met je vrienden of prestaties op school? Kan je hiermee niet bij je omgeving terecht of kom je er met hen niet uit? Weet dan dat de Psychologische Dienst van AP steeds voor je klaarstaat.

Je kan op de psychologische dienst altijd terecht voor een luisterend oor, iemand die je helpt om een nieuw licht te werpen op die moeilijke stukken in je leven. Praten met een buitenstaander kan soms al heel wat klaarheid brengen.

Indien nodig kan je ook beroep doen op verdere psychologische begeleiding. Je gaat dan samen met een psycholoog op zoek naar de mogelijke betekenis van je klachten en problemen, naar je noden en verlangens, je gedachten en gevoelens en je relaties met anderen. 

Psychologische begeleiding kan je helpen om moeilijke en pijnlijke ervaringen te verwerken, om tot meer aanvaarding van jezelf en van anderen te komen, om steun te ervaren bij het nemen van lastige hindernissen of om moeilijke situaties anders te bekijken en aan te pakken. Thema’s die vaker behandeld worden, zijn onder andere: angsten, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, relatiemoeilijkheden, vragen rond seksuele identiteit, traumatische ervaringen, eetproblemen, rouw, verslaving, ...

Positieve psychologie

AP organiseert verschillende thema-avonden Positieve Psychologie om je mentale veerkracht te versterken.

Hoe ga jij om met stress en tegenslagen? Is je mentale veerkracht laag? Dan stapelt stress zich makkelijk op en voelt elke kleine tegenslag als een grote opdoffer. Het goede nieuws is dat je je veerkracht kan trainen! Mensen met een hoge veerkracht maken meer gebruik van positieve emoties, kennen hun sterktes en zwaktes, hebben een gezond zelfvertrouwen, vinden motivatie, ...

In de cursus Positieve Psychologie leer je niet alleen meer over mentale veerkracht, maar ga je ook zelf aan de slag en krijg je tips en werkpunten mee die je in je dagelijkse leven kunnen helpen.

Je bent niet gebonden aan de volledige reeks, maar kan de sessies eruit pikken die jou interesseren. De thema-avonden zijn gratis en je hoeft je niet in te schrijven.

Studenten vinden meer info op Digitap, Facebook, via de folders op de campus of bij de Dienst Studentenvoorzieningen.

Mate2Mind

Veel studenten ondervinden emotionele problemen maar niet elk probleem vraagt om professionele hulpverlening. Studenten doen vaak in eerste instantie beroep op hun vrienden. De ervaring van iets kunnen delen met leeftijdsgenoten kan heel ondersteunend zijn. Met een training en buddy-werking komt AP jongeren hierin tegemoet. 

Training Upgrade Your Mind

In de trainingsreeks Upgrade Your Mind leer je in vier sessies van 1,5u meer over 'je goed voelen' en mentale fitheid. Je krijgt concrete vaardigheden aangereikt die je onmiddellijk kan toepassen. En er komt aan bod hoe je een helpend gesprek voert als iemand uit je omgeving nood heeft aan een luisterend oor. 

  • Wat kan je doen om fit in je hoofd te blijven?
  • Wat doe je als je een dipje hebt?
  • Welke signalen wijzen erop dat je ‘mentale barometer’ op onweer staat?
  • Hoe merk je die signalen op tijd op? Bij jezelf, en bij anderen. 
  • Wat zijn de do’s en de don’ts van een helpend gesprek?
Buddy-werking

Ben jij iemand die graag een luisterend oor biedt aan vrienden of klasgenoten? Als buddy kan je je talent in voor een medestudent inzetten die het om wat voor reden dan ook moeilijk heeft.

Of misschien maak jij net een moeilijke periode door en weet je niet goed weet bij wie je daarvoor terecht kan? Misschien toon je vaak je vrolijke aard, terwijl je kwetsbare kant onzichtbaar blijft?  Een buddy kan je helpen om niet alleen te staan met je zorgen. 

Het buddy-systeem van AP matcht telkens twee studenten, die elkaar praktisch en mentaal kunnen ondersteunen. Ze worden hierbij begeleid door de psychologische experten van AP.

Studenten vinden meer informatie over Mate2Mind in hun mailbox of op Digitap. Als je interesse hebt in de buddy-werking kan je vrijblijvend contact opnemen met de Psychologische Dienst.