Overslaan en naar de inhoud gaan

Het ABC van het hoger onderwijs

Leerkrediet? Werkplekleren? Studiepunten? Ben je ons al kwijt? Logisch ook, want het hoger onderwijs zit boordevol complexe termen. In deze verklarende woordenlijst worden ze heerlijk helder uitgelegd. Zo ben jij weer helemaal mee!

  • Academiejaar: Zo heet een schooljaar in het hoger onderwijs.
  • Generatiestudent: Dit is een student die zich voor de eerste keer inschrijft in het Vlaamse hoger onderwijs.
  • Leerkrediet: Elke student die zich voor de eerste keer inschrijft aan een Vlaamse hogeschool of universiteit krijgt 140 studiepunten aan leerkrediet. Terwijl je studeert, kan je leerkrediet verliezen of bijverdienen. Leer er hier alles over.
  • Modeltraject: Het modeltraject van een bepaalde opleiding is het standaard studietraject dat je als voltijdse student aangeraden wordt om te volgen. Je kan om verschillende redenen afwijken van het modeltraject en voor een individueel traject kiezen: flexibel studeren, studeren en werken combineren, vakken uit een vorig jaar meenemen … Zo kan je bijvoorbeeld een opleiding van drie jaar spreiden over meerdere jaren. Bij AP staat je studietrajectbegeleider klaar om je hiermee te helpen.
  • Modulesysteem: Er zijn twee systemen om een academiejaar in te delen: modules of semesters. In het modulesysteem is het jaar opgedeeld in vier modules van zes of zeven lesweken, telkens gevolgd door een evaluatiemoment.
  • ​​​​​​Opleidingsonderdeel: Je opleiding bestaat uit verschillende ‘onderdelen’. Een beetje zoals je ‘vakken’ in het secundair onderwijs.
  • Semestersysteem: Er zijn twee systemen om een academiejaar in te delen: modules of semesters. Volg je een semestersysteem, dan bestaat het academiejaar uit twee lesperiodes van een dertiental weken, met daarna telkens een evaluatieperiode.
  • Studiepunt: Studiepunten drukken de studieomvang uit van een opleiding of opleidingsonderdeel. Elk studiepunt staat voor ongeveer 25 tot 30 uur studieactiviteit: lessen volgen, opdrachten maken, examens afleggen … Als je dat alles zou omrekenen in werkuren en rekening zou houden met weekends en vakanties, dan komt een modeltraject uit op het equivalent van een voltijdse job. Een modeljaar telt in totaal ongeveer 60 studiepunten.
  • Studieswitchen: Verkeerd gekozen? Is de opleiding niet wat je verwachtte? Geen zorgen, door tijdig te veranderen van opleiding (studieswitchen), verlies je geen volledig academiejaar. 
  • Werkplekleren: Je draait mee in één of meerdere bedrijven of organisaties die aansluiten bij jouw opleiding. Zo pas je de theorie uit de les onmiddellijk toe in de praktijk en leer je rechtstreeks van de werknemers zelf. Bovendien helpt het om de theorie uit de les beter te begrijpen. Het verschil met een stage is dat je bij werkplekleren sneller en vaker de werkvloer betreedt. Tijdens een stage wordt er meteen ook meer zelfstandigheid verwacht dan bij werkplekleren.