Overslaan en naar de inhoud gaan
Chemie

Biochemie

Van de farmacie tot de voedingsindustrie of in een brouwerij: biochemie is overal. In deze afstudeerrichting bestudeer je de chemie van het leven en neem je de moleculen van levende organismes onder de loep. Je bestudeert DNA, eiwitten, immuunsystemen, bacteriën. Je doet celkweekonderzoek en verdiept je in biotech. In onze levensechte praktijklokalen maak je kennis met de nieuwste biochemische technologieën en leer je de meest revolutionaire technieken aan. Na de bachelor Chemie is jouw werkzekerheid gegarandeerd en heb je uitdagende jobmogelijkheden voor het grijpen.

Iets voor jou?

Is biologie, chemie en microbiologie je ding? Wil je vooral met levend materiaal werken: dierlijk, plantaardig en menselijk? Of lijkt het je razend interessant om mee te werken aan genetisch onderzoek en revolutionaire doorbraken op het vlak van genetisch gewijzigde organismen? Lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van geneesmiddelen, of ga je liever aan de slag in een bierbrouwerij om de kwaliteit van grondstof tot eindproduct op te volgen?

biochemie.PNGWat leer je?

 • Je vertrekt vanuit een gemeenschappelijke basis met de andere afstudeerrichtingen, met een stevige dosis chemie, toegepaste wiskunde en wetenschapsvakken
 • Vakken als organische en anorganische chemie en instrumentele analyses maken de kern van de opleiding uit
 • Jouw focus ligt op genetica, biochemische technieken, groene (landbouw en voeding) en witte (industriële) biotechnologie
 • Niet-wetenschappelijke competenties zoals projectmanagement, communicatie, veilig werken

Wie word je?

Je studeert af als biochemische onderzoekstechnoloog, vaak ook ‘life science analist’ genoemd. In de researchlabs van bedrijven werk je mee aan onderzoeksprojecten en draag je bij aan revolutionaire doorbraken, bijvoorbeeld op het vlak van genetisch gewijzigde organismen, kweken van humane stamcellen of verbeteren van plantgewassen door genmanipulatie. Dankzij de opleiding plan je zelfstandig je labowerk en voer je jouw taken nauwkeurig uit. Daarnaast beschik je over het inzicht en de skills om de resultaten van je onderzoek te verwerken en communiceren op een wetenschappelijk correcte manier.

Jouw unieke traject

De opleiding Chemie zet vol in op diversiteit: zo kan jij als student voor een stuk je eigen leertraject in handen nemen. Dat kan al van bij de start door voor het uitdagendere Chemie-Up-traject te kiezen, maar ook in het tweede jaar leg je jouw eigen accenten in de labportfolio's en projecten. In het derde jaar kan je bovendien gaan voor het alternatieve traject 'Werkplekleren'.

In je laatste jaar kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf, een unieke kans om je leerdoelen te halen terwijl je op de werkvloer al meteen tonnen ervaring opdoet. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer door de experts ter plaatse, en je moet niet aan de lessen deelnemen. De theorie van het derde jaar die je zelf verwerkt, kan je zo meteen in praktijk toepassen. Zo leer je ook al meteen de bedrijfswerking kennen, en bouw je al meteen contacten op nog voordat je bent afgestudeerd.

Je hebt les in campus Kronenburg, pal in het centrum van Antwerpen en uitgerust met moderne praktijklokalen. Bij AP ben je bovendien omringd door de chemische wereldtop. Zowel de grote industriële bedrijven in de Antwerpse haven als de nabijgelegen farmaciereuzen zijn uit op jouw talent. Ook in de universitaire onderzoeksgroepen komen jouw kennis en vaardigheden goed van pas.

Als student sta je bij ons centraal. Wij houden maximaal rekening met je kennis en vooropleiding:

 • Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen het Chemie-Up-traject volgen waarbij ze uitdagendere labopdrachten krijgen.
 • Monitoraatsessies voor alle opleidingsonderdelen in het eerste jaar: hier kan je met concrete vragen uit de les terecht
 • Specifieke workshops en bijspijkerlessen taal, want in je latere beroep is een correcte wetenschappelijke communicatie erg belangrijk

Onze lectoren hebben heel wat ervaring in de onderzoekspraktijk en brengen échte voorbeelden en opdrachten mee naar de les. Voor actuele of gespecialiseerde onderwerpen doen we beroep op relevante gastsprekers. En dankzij onze connecties met het werkveld kunnen we kwaliteitsvolle stageplaatsen aanbieden bij voorname (bio-)chemische bedrijven en onderzoeklabs.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, aan het einde van elk semester volgen examens. Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neem. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld dus! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jullie. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je optimaal samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

Het eerste jaar staat vooral in het teken van herhalen en vergroten van je basiskennis, zowel van de theoretische vakken als van je vaardigheden in het laboratorium. Al vanaf de eerste dag duik je dus volop de praktijk in. Je brengt heel wat uren in het lab door en drukt je stempel op pittige groepsprojecten.

TWEEDE JAAR

In je tweede jaar krijg je de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Voor je projectwerk kan je kiezen om een jaar lang aan een bedrijfsopdracht te werken, afzonderlijke projecten uit te voeren of zelfs internationaal te gaan. En ook binnen de labportfolio kan je bepaalde labs uitdiepen binnen jouw interessegebied.

DERDE JAAR

Het laatste jaar verdiep je je verder in jouw vakgebied en groei je uit tot specialist. Je loopt intensief stage in een biochemisch, biomedisch, (planten)biotechnologisch, microbiologisch of voedingstechnologisch lab. Of je brengt het volledige jaar op de werkvloer door via de formule van werkplekleren.

Meteen aan de slag

Na je opleiding kom je in een knelpuntberoep terecht. Hierdoor kan je rekenen op 100 procent jobzekerheid. Bovendien behoort de Vlaamse cluster van biotechnologie en levenswetenschappen tot de top vijf van Europa. In België vind je meer dan 140 biotechnologiebedrijven. Dit kan jouw toekomstig werkveld worden!

Of je kan als Life Science Analist ook terecht in andere sectoren:

 • Farmaceutische bedrijven
 • (Universitaire) onderzoekslaboratoria en -centra
 • Gewestelijke en provinciale laboratoria
 • Voedingsindustrie
 • Milieulaboratoria
 • Forensische laboratoria

Via een schakelprogramma kan je doorstoten naar een master Industriële Wetenschappen, (Bio-)Chemie en Biotechnologie. Een academische masteropleiding is erg theoretisch gericht. In het schakelprogramma doe je de kennis op die je nodig hebt om in te stappen.

 

 
Studeren, stage of project in het buitenland

We zetten de poort op de wereld helemaal open voor jou. Zo kan je in je tweede jaar een internationaal project uitvoeren. Jij kiest of je zelf naar het buitenland gaat of in Antwerpen blijft en met buitenlandse medestudenten samenwerkt. Zo proef je eens van andere culturen en verruim je je blik op de wereld (van de chemie).

Ben jij klaar om je volledig in een internationale bad te duiken? Trek dan tijdens je opleiding naar het buitenland met het Erasmusprogramma. Je kan een studiebeurs aanvragen als financieel duwtje in de rug. Studeren of stage lopen in het buitenland is een unieke en verrijkende ervaring die je nooit meer vergeet. In het verleden trokken studenten Chemie al naar Finland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Nederland ...

Chemie-up

Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen een aangepast instroomtraject volgen: Chemie-UP. Ze krijgen dan meer uitdagende labopdrachten in plaats van de herhaling van de basisvaardigheden uit het chemisch lab.

De opleiding Chemie biedt twee mogelijkheden aan tot duaal leren. Bij duaal leren wissel je studeren op school af met werkplekleren in een echt bedrijf. 

 • Een eerste mogelijkheid is om duaal te leren gedurende je volledige opleidingstraject. Dat begint met een beperkte hoeveelheid tijd op werkvloer, maar het aandeel duaal leren zal gradueel verhogen tijdens je opleiding. Je past met andere woorden steeds de leerstof meteen toe op de werkvloer.
 • Je kan er ook voor kiezen om in je derde bachelorjaar een volledig jaar voltijds stage te lopen in een bedrijf. Je kan uiteraard rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer, maar je zal dan niet aan de lessen deelnemen. De leerstof van het derde jaar verwerf je dan via begeleide zelfstudie.
 • Keuzeprojecten werkveldoriëntatie 2: in een projectteam met medestudenten werk je een jaar lang een onderzoeksvraag uit. We bieden verschillende projecten aan dus je kiest zelf een onderwerp dat bij je interesses aanleunt. Ook een internationaal project behoort tot de mogelijkheden.
 • Keuze labportfolio’s: voor labportfolio 3 en 4 kies je zelf in welke reeksen je je wil verdiepen. Vooral in het tweede semester van je tweede jaar is dat handig om te proeven van de verschillende afstudeerrichtingen en je eigen interesses uit te diepen.

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Is er wetenschappelijke voorkennis vereist?

  In de eerste plaats heb je een gezonde interesse en voldoende motivatie nodig. Maar als je weinig wetenschappelijke bagage hebt, zal je wellicht een tandje moeten bijsteken. Sowieso hebben we heel wat (extra) ondersteuning voor je klaar staan, zoals: 

  • een zomercursus chemie voor de start van het academiejaar 
  • bijspijkerlessen wiskunde in het lessenpakket 
  • digitaal materiaal en virtuele labs om zelfstandig te oefenen  
  • een monitoraat waarin je specifieke vragen kan stellen uit de les  

 • Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Het eerste en tweede jaar zijn gemeenschappelijk. Zo kan je zelf rustig ontdekken welk afstudeertraject jou het beste ligt én ben je met later breed inzetbaar.   

  Hoewel de eerste twee jaren gemeenschappelijk zijn, kan je in je opleiding zeker voldoende eigen accenten leggen op basis van je vooropleiding, noden en interesses.   

  In het derde jaar kies je definitief één afstudeerrichting:  

  • Biochemie 
  • Chemie  
  • Procestechnologie  

 • Hoe verlopen de examens?

  Het academiejaar is opgedeeld in 2 semesters en je krijgt in ieder semester examens. Zo krijg je meer tijd en ruimte om je grondig in te werken in de materie en je goed voor te bereiden op de examens.  

  In het eerste jaar organiseren we voor enkele vakken ook tussentijdse proeven net voor de herst- en paasvakantie. Ben je geslaagd? Goed zo, dan weet je dat je gelanceerd bent binnen de opleiding. Is het toch mis gegaan, dan krijg je nog ruimte om je bij te sturen. Zo wordt voor bepaalde vakken de leerstof dus opgesplitst, zodat je met kleinere pakketjes kennis kan maken met het hoger onderwijs.

 • Hoe gaat de stage in z'n werk?

  Als laatstejaars loop je meer dan 3 maanden fulltime stage:  

  • In het eerste semester van het derde jaar volg je deels les en deels het ‘geïntegreerd lab’ waarin je je praktische vaardigheden perfectioneert.  
  • In het tweede semester van het derde jaar (na de examenperiode in januari) loop je 14 weken lang fulltime stage. Op deze stageplaats werk je ook aan je bachelorproef. 
  • Je kan zelf een stageplaats aanbrengen of er eentje kiezen uit een databank.  

 • Kan ik na dit diploma nog een master bijhalen?

  Dat kan, maar enkel aan de universiteit. Via een schakelprogramma kan je bijvoorbeeld nog een master in industriële wetenschappen behalen. Voor andere opleidingen zal je eerst nog de bachelorjaren moeten volbrengen. Dit hoeft gelukkig niet helemaal van nul. Je kan in veel gevallen vrijstellingen aanvragen op basis van de credits die je in onze professionele bachelor behaalde.