Overslaan en naar de inhoud gaan

“Gek dat ik al zoveel verantwoordelijkheid heb bij een topbedrijf”

studiekeuze maken: jana koos voor industrie & omgeving

Jana Van Hoey wist wel dat ze iets met wetenschappen wou doen. Maar wat precies? Dat ontdekte ze pas in de loop van haar opleiding Chemie. Tijdens haar lessen, stages en projectweken ontwikkelde ze er haar talenten. Het resultaat? Als pas afgestudeerde is ze nu al verantwoordelijk voor meettoestellen bij internationaal topbedrijf BASF.

Jouw studiekeuze bepaalt op welke manier jij later impact maakt. Maar wat als je nog niet weet hoe jij het verschil wil gaan maken? Een tip: laat je leiden door je passies en talenten. Hoe je dat dan concreet aanpakt? Wel, zes AP-alumni vertellen je graag hoe zij hun studiekeuze maakten. En hoe ze daarmee vandaag het verschil maken

Hey Jana. Was een carrière in de chemiesector altijd al je ambitie?

“Ik was van jongs af geboeid door wetenschappen, al droomde ik vroeger meer van een carrière als dokter. Mijn liefde voor chemie groeide toen ik in het derde en vierde middelbaar Wetenschappen studeerde. Daarna volgde ik twee jaar Humane Wetenschappen, maar dat was minder mijn ding. Dus koos ik voor de opleiding Chemie bij AP.”

>> Jana professioneel
 • Opleiding: bachelor Chemie met afstudeerrichting Chemie
 • AP-interessedomein: Industrie & Omgeving
 • Huidige job: procesanalyse technieker bij BASF

En was procesanalyse technieker dan ook je droomjob in die sector?

“Ik moet bekennen dat ik nog nooit van die functie gehoord had tot ik de vacature zag. Ik wist wel dat ik niet in een labo wilde werken – die stage lag me minder. Dat was totaal anders tijdens de Summer Challenge, een driedaagse waarin we de kans kregen om in grote bedrijven mee te draaien. Ik kwam op de site van BASF terecht en kreeg daar de smaak van de industrie helemaal te pakken. Toen wist ik welke richting ik later uitwilde.

Wat ik precies doe? Wel, BASF is eigenlijk een lappendeken van productie-eenheden die allemaal specifieke chemische producten maken. Ik ben verantwoordelijk voor de werking van verschillende meettoestellen in die ‘plants’. Met tests en onderhoud garanderen mijn collega’s en ik dat iedereen met betrouwbare meetgegevens kan werken. Da’s vrij complex in zo’n groot productiebedrijf.”

Dat is een hele verantwoordelijkheid. Schrikte je dat niet af?

“Het is inderdaad wel gek om te beseffen dat je zo’n verantwoordelijkheid draagt – zeker op mijn leeftijd. In het begin was ik natuurlijk wat onzeker. Op school heb je veel gelezen en geleerd, maar uiteindelijk moet je het in de praktijk bewijzen. Zoveel mogelijk stelen met je ogen van je collega’s is de boodschap. En weet je iets niet zeker, dan mag je niet te trots zijn om raad te vragen.”

Hoe maak je het verschil met jouw job?

“De minste fout kan enorme gevolgen hebben voor mijn werkgever. Een machine die bijvoorbeeld een dag niet draait, dat is een ramp voor een bedrijf van zo’n omvang. In dat opzicht heb ik wel het gevoel dat mijn job een grote impact heeft.”

Welke talenten gebruik je vandaag in je job?

“Ik ben een babbelaar. Dat klinkt misschien niet als een talent, maar ik zie mijn communicatieskills wel als een verlengstuk van die eigenschap. En die skills heb ik voor een groot deel ontwikkeld tijdens mijn opleiding. Tijdens de projectweken bijvoorbeeld. Daarin leer je samenwerken en pas je in de praktijk toe wat je op de schoolbanken leerde. Dat helpt me nu enorm in mijn job. Ik werk met verschillende diensten samen en moet aan de alarmbel durven trekken als ik een probleem spot.

Wat ook van pas komt in mijn job: ik ben iemand die graag alles onder controle heeft. Die eigenschap bepaalde ook hoe ik mijn studiekeuze maakte. Ik zette alle factoren nauwgezet op een rijtje en maakte op basis van die analyse mijn beslissing. Dat AP met nieuwe labomaterialen werkt, was bijvoorbeeld een doorslaggevende factor. Net als de persoonlijke aanpak – die gaf me meteen een goed gevoel.”

Mijn controledrang hielp me bij mijn studiekeuze en helpt me vandaag ook in mijn job.”

>> Jana persoonlijk
 • Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg
  Toen: in café De Zwaan hing tijdens mijn studies altijd een gezellige sfeer
  Nu: in mijn zetel kom ik ’s avonds tot rust, met een serie als ‘Suits’
 • En past daar een favoriet drankje bij?
  Toen: tijdens mijn studies was dat vaak een ‘Rougeke’
  Nu: in de zetel drink ik graag een theetje
 • Naar dit voorbeeld kijk ik op
  Toen: het is een klassieker, maar Marie Curie sprak tijdens mijn studies tot de verbeelding
  Nu: ik bewonder hoe Jan Remeysen, de CEO van BASF Antwerpen alles weet te managen

Heb je nog een keigoeie tip voor studiekiezers?

“Keep your eyes on the prize. Wat ik daarmee bedoel? Laat je niet afschrikken door dikke cursussen of moeilijke vakken en focus je op je doel: de job die je later wil uitoefenen. En weet je nog niet welke job je later wil uitoefenen? Dan ontdek je het meer dan waarschijnlijk wel tijdens je opleiding. Soms besef je gewoon niet welke mogelijkheden een opleiding allemaal voor je te bieden heeft.”

Gerelateerde artikels