Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychosociale begeleiding

Als je tijdens je opleiding nood hebt aan een persoonlijk gesprek, over eender welk onderwerp, staan we voor je klaar. Twijfel zeker niet om binnen te springen bij je studentenbegeleider of om een afspraak te maken bij de Psychologische Dienst. Tijdens het jaar kan je ook deelnemen aan gerichte trainingen en interessante lezingen.

Je eerste aanspreekpunt bij persoonlijke moeilijkheden

Wanneer je niet goed in je vel zit, je dreigt te bezwijken onder examenstress, je je moeilijk kan motiveren om naar de les te komen of te studeren, of je worstelt met iets dat je graag even in alle vertrouwen kwijt wil, maakt de studentenbegeleider van je opleiding graag wat tijd voor je vrij. 

Niet alleen met een luisterend oor, maar ook om je gericht op weg te zetten om iets aan je situatie te doen als er meer achter zit. In dat geval word je doorverwezen naar de collega’s van het Student Center die, naast een goed uitgebouwde dienstverlening, zelf toegang hebben tot een uitgebreid netwerk van deskundige hulpverleners. 

Studenten vinden de contactgegevens van hun studentenbegeleider via het intranet.  

Psychologische begeleiding

Loopt de overgang naar de hogeschool niet zoals je het verwachtte en vind je in die nieuwe omgeving moeizaam je weg? Heb je psychologische klachten die terugkeren of altijd op de achtergrond aanwezig blijven? Loop je vaak rond met zorgen, en heeft dat impact op je gevoel van vrijheid, je levenslust, de omgang met je vrienden of prestaties op school? Kan je hiermee niet bij je omgeving terecht of kom je er met hen niet uit? Weet dan dat de Psychologische Dienst van AP steeds voor je klaarstaat. 

Je kan op de psychologische dienst altijd terecht voor een luisterend oor, iemand die je helpt om een nieuw licht te werpen op die moeilijke stukken in je leven. Praten met een buitenstaander kan soms al heel wat klaarheid brengen. 

Indien nodig kan je ook beroep doen op verdere psychologische begeleiding. Je gaat dan samen met een psycholoog op zoek naar de mogelijke betekenis van je klachten en problemen, naar je noden en verlangens, je gedachten en gevoelens en je relaties met anderen.  

Psychologische begeleiding kan je helpen om moeilijke en pijnlijke ervaringen te verwerken, om tot meer aanvaarding van jezelf en van anderen te komen, om steun te ervaren bij het nemen van lastige hindernissen of om moeilijke situaties anders te bekijken en aan te pakken. Thema’s die vaker behandeld worden, zijn onder andere: angsten, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, relatiemoeilijkheden, vragen rond seksuele identiteit, traumatische ervaringen, eetproblemen, rouw, verslaving, ... 

Lezingen en trainingen

Tijdens het academiejaar organiseert het Student Center ook verschillende gratis lezingen en trainingen voor studenten. Daarin komen allerlei psychosociale thema's aan bod zoals stress, faalangst, motivatie, mindfulness, relaties, rouw, spreken voor een publiek ... 

Bovendien kan je door het brede aanbod zelf kiezen welke aanpak jou het beste ligt. Er zijn bijvoorbeeld:

 • Lezingen met inspirerende gastsprekers. 
 • Praatgroepen over specifieke thema's zoals stress, LGBTQ+, middelengebruik.
 • Groepstrainingen waarbij je niet alleen tips krijgt, maar ook nieuwe studenten leert kennen, onderling ervaringen kan uitwisselen en steun bij elkaar kan vinden. 
 • Online cursussen die je zelf op je eigen tempo kan bekijken. 
 • ...

Buddywerking

Als startende student komt er heel veel op je af. Daarom biedt het Student Center ook vrijblijvend buddywerking aan voor eerstejaarsstudenten.

Een AP-buddy is een student uit een hoger jaar die jou mee wegwijs maakt in de hogeschool en het studentenleven. Een AP-buddy: 

 • biedt een luisterend oor voor al jouw vragen en bezorgdheden 
 • kan je waar nodig doorverwijzen naar de juiste hulp
 • deelt insider ervaringen, tips en tricks
 • neemt je mee naar toffe activiteiten
 • helpt jou om medestudenten te leren kennen
 • ...

Kortom, bij je AP-buddy kan je altijd terecht voor steun, hulp én fun.

Welkom in het Student Center

Wil je graag meer info of hulp? Onze collega's van het Student Center helpen jou graag verder! Je kan hen vinden op campus Spoor Noord - Lichttoren.