Overslaan en naar de inhoud gaan

Put the 'me' in chemie

ap hogeschool bachelor chemie

Kiezen is verliezen? Niet in de professionele bachelor Chemie bij AP Hogeschool! Als student Chemie krijg je héél veel ruimte om eigen keuzes te maken zodat je je opleiding zoveel mogelijk op jouw tempo, talenten en interesses kan afstemmen. Check hieronder alvast 5 populaire opties. 

Bij AP Hogeschool zijn de eerste twee jaren van de bachelor Chemie gemeenschappelijk en kies je pas vanaf het derde jaar definitief een afstudeerrichting. Doordat je eerst een gemeenschappelijk gedeelte krijgt, bouw je een stevige basis op en ben je - bovenop je specialisatie - later ook breed inzetbaar in het werkveld. Maar dit betekent niet dat je tijdens je opleiding geen eigen accenten kan leggen! Doorheen alle jaren van de bachelor Chemie bieden we keuzevakken, -projecten en -trajecten aan. Zo kan je zelf ontdekken waar jouw interesses en talenten liggen, en je opleiding hierop afstemmen. 

1. CURSUSSEN EN MONITORAAT

Als je kiest voor de bachelor Chemie bij AP Hogeschool, staat er sowieso een heleboel ondersteuning klaar om je overstap naar de hogeschool vlot te laten verlopen. Heb je in het middelbaar geen wetenschappelijke vooropleiding gevolgd? Dan kan je vlak voor de start van het academiejaar deelnemen aan een korte zomercursus. Merk je tijdens de lessen dat je iets (nog) niet helemaal snapt? Dan kan je tijdens het wekelijks monitoraat extra uitleg en/of hulp krijgen. Blijkt dat je nood hebt aan extra oefening? Dat kan op je eigen tempo via het digitaal leerplatform ... 

2. TRAJECT CHEMIE UP

Kreeg jij in het middelbaar al een stevige portie Chemie? Dan kan je bij AP Hogeschool als startende student ook kiezen voor het traject Chemie UP. Omdat de lessen in semester 1 van het eerste jaar starten met (een herhaling van) basic skills hebben eerstejaars met een praktische vooropleiding Chemie vaak nood aan extra uitdaging. Tijdens het Chemie-UP traject volg je een deel van de praktijklabo’s samen met andere gevorderde studenten. Extra werk? Nee, daarvoor hoef je niet te vrezen. Je krijgt in Chemie UP niet per se meer of moeilijkere leerstof maar gewoon veel minder herhaling, wat het voor jou minder ‘saai’ maakt. Leuk extraatje: je leert ook meer medestudenten kennen, omdat je les volgt in twee klasgroepen (gewone klasgroep + Chemie UP klasgroep). 

3. ONDERZOEKSPROJECTEN & LABPORTFOLIO’S 

Vanaf het tweede jaar kan je als student Chemie bij AP kiezen uit een brede reeks onderzoeksprojecten en labo’s. Op die manier kan je voor een groot stuk je eigen programma samenstellen op basis van jouw interesses én krijg je de kans om te proeven van de afstudeerrichting(en) van jouw voorkeur. Zo maak je in het derde jaar een bewuste(re) en succesvolle(re) keuze qua specialisatie. 

Zin in een internationale ervaring? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Je kan thuis op de campus een project uitwerken samen met andere internationale studenten of zelf de wijde wereld intrekken voor een studie- of stageverblijf in het buitenland. 

4. KEUZEVAK LERARENOPLEIDING

In het derde jaar van de bachelor Chemie kan je ook kiezen voor een keuzevak uit de lerarenopleiding. Zo scoor je credits uit de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs: een powerprogramma waarmee je na je bachelordiploma in slechts één jaar nog een extra lerarendiploma kan behalen. Deze optie is ideaal als je later graag wil gaan lesgeven en/of om je presentatie- en communicatieskills extra bij te schaven. 

5. TRAJECT DUAAL LEREN

Als laatstejaars sluit je je bachelor Chemie in semester 2 af met een aantal maanden fulltime stage. Snak jij toch naar nóg meer werkervaring? In het traject duaal leren ga je tijdens het volledige academiejaar iedere week een aantal uren of dagen aan de slag in een echt bedrijf (aka werkplekleren). Je leert de leerstof hands-on toepassen, krijgt inzicht in de werking van een bedrijf, ontwikkelt essentiële soft skills zoals communicatie, samenwerking … 

AP Hogeschool is trouwens de enige hogeschool in Vlaanderen die in het derde jaar van de bachelor Chemie voor alle afstudeerrichtingen ook een alternatief duaal traject aanbiedt. Bovendien zal je vanaf academiejaar 22-23 ook in het tweede jaar voor duaal leren kunnen kiezen. Zo leer je de kneepjes van het vak op de campus én op de werkvloer.

ZELF OOK INTERESSE OM CHEMIE TE STUDEREN BIJ AP?

Gerelateerde artikels