Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-studenten testen UV-licht tegen virussen

ap hogeschool uv-c licht onderzoek signify chemie biomedische laboratoriumtechnologie

In de labo’s van campus Kronenburg doen studenten uit de bachelors Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie momenteel onderzoek naar de werking van UV-C licht als wapen tegen de verspreiding van (corona)virussen. Dankzij deze state-of-the-art technologie kan het risico op besmetting in openbare gebouwen aanzienlijk verminderd worden.  

Technologie met UV-C-licht wordt al langer ingezet om apparaten en oppervlakken virusvrij te houden. In ziekenhuizen wordt UV-C-licht bijvoorbeeld gebruikt om medisch materiaal te ontsmetten. Maar het wordt ook toegepast in heel wat non-medische omgevingen zoals kleedkamers, theaters … 

UV-licht of ultraviolet licht is een vorm van elektromagnetische straling die niet zichtbaar is met het blote oog. Het wordt van nature uitgestraald door de zon, maar je vindt het ook in verlichting of lasers. Zo werken bijvoorbeeld zonnebanken of detectoren voor vals geld op basis van UV-licht. 

Er bestaan verschillende types UV-licht die worden ingedeeld op basis van hun golflengte. UV-A en UV-B ken je wellicht al wel van je zonnecrèmetube, maar UV-C is iets minder gekend bij het grote publiek. Hoewel de zon ook UV-C licht uitstraalt, komen wij er dankzij de beschermende ozonlaag niet rechtstreeks mee in contact.

Wetenschappers zijn wel al langer in de ban van UV-C licht, omdat het als enige UV-straling sterk genoeg is om virussen, bacteriën, schimmels … te bestrijden. UV-C licht maakt het genetisch materiaal van ziektekiemen kapot en voorkomt zo hun verdere ontwikkeling en verspreiding. 

BRANDEND ACTUEEL ONDERZOEK 

Sinds de uitbraak van de coronapandemie in 2020 is de vraag naar luchtreinigingstechnologieën explosief gestegen. Daarom werden de praktijklabo’s op campus Kronenburg onlangs uitgerust met mobiele units voor UVC-luchtdesinfectie. Hier testen de studenten Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie onder meer een gesloten systeem waarbij lucht wordt aangezogen. Zo zou in minder dan 2 uur tijd tot 90% van de virussen in de lucht uitgeschakeld kunnen worden. 

Els van Eyken, opleidingshoofd bachelor Chemie: “We testen de lucht op de aanwezigheid van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten. Dat geeft een goede indicatie over de totale hoeveelheid micro-organismen in de lucht. Dit onderzoek is brandend actueel en echt op maat van onze studenten Chemie. Ze werken het experiment mee uit en voeren het onderzoek. Kennis die ze later in hun job goed kunnen gebruiken.”

De studenten voeren het UV-C-onderzoek uit op vraag van Signify (voormalige Philips Lighting) dat aan het begin van de covid-19 pandemie al verschillende lampen met desinfecterend UV-C licht op de markt bracht. 

Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux: “We zien een groeiende behoefte aan aanvullende luchtreinigingsmethoden vanuit een brede groep bedrijven, scholen, verzorgingstehuizen, publieke gebouwen of horeca. UV-C-licht kan zorgen dat de lucht in een ruimte snel, efficiënt en doeltreffend wordt gedesinfecteerd. Wanneer je ventileren combineert met desinfecteren, krijg je verse én schone lucht. Zo zorgen lucht én licht dat scholen, horeca of andere openbare gebouwen veilig kunnen open blijven.”

Gerelateerde artikels