Overslaan en naar de inhoud gaan

AP bouwt nieuwe hightech campus in toekomstige ontmoetingsplek Slachthuiswijk

Hallenplein

De Stad Antwerpen heeft het eerste ontwerp goedgekeurd voor de publieke ruimte in de nieuwe Slachthuiswijk in Antwerpen. De nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen Dam worden met elkaar verbonden door groene speel-, sport- en ontmoetingsruimten. Ook de studenten van AP Hogeschool krijgen er een plek in een nieuwe, duurzame hightech-campus die de hogeschool zal bouwen voor haar STEM- opleidingen.

Een horecaplein onder de bomen mét speelfontein en inzetbaar voor buurtevenementen; een sportplek in een voormalige havenwereld, een watertuin met bijzondere planten, groene woonstraten, een duurzame hogeschoolcampus…. Het gebied tussen de Slachthuissite, Noordschippersdok en het Lobroekdok in Antwerpen Noord wordt vanaf het najaar van 2022 omgevormd tot een groene wijk voor wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid. De Stad Antwerpen heeft, na bevraging van de buurtbewoners, het conceptontwerp voor de publieke ruimte goedgekeurd. Er gaat daarbij veel aandacht naar voetgangers en fietsers. Het ontwerp houdt ook zo veel mogelijk rekening met de invloed van het klimaat en geluid.

Campus Hallenplein voor studenten AP Hogeschool

Ook de groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar de nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Park Spoor Noord. Op het nieuwe Hallenplein zal de hogeschool een Bijna EnergieNeutrale (BEN) campus bouwen voor zo’n 3.500 studenten. Er komt een nieuwe toren en daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen. Goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro.

Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen: “De nieuwe duurzame campus zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen. Het wordt een unieke combinatie van industrie en IT, design en media. De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. Reken daarbij de overkapping van de Ring die ervoor zal zorgen dat onze campus Hallenplein midden in een groene zone ligt.”

hallenplein3.jpg

Timing

Tegen eind 2021 is er een definitief ontwerp van de publieke ruimte. Na de aanbesteding en de omgevingsvergunning kan de aanleg van fase 1 van de publieke ruimte (de Kalverwei, de Oude Kalverstraat en het Lobroekplein) vanaf het najaar van 2022 starten. De nieuwe campus Hallenplein van AP Hogeschool moet klaar zijn tegen 2024.

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder: “We zetten in op kwaliteitsvolle publieke ruimte voor jong en oud die we maximaal vergroenen. Het gaat om de aanleg van zo’n 104.000 m² publieke ruimte waarvan we binnen de slachthuissite zo’n 40.000 m² groen aanleggen. De publieke ruimte vormt een groene verbinding tussen de bestaande en nieuwe wijk met veel aandacht voor diverse speel-, sport- en ontmoetingsruimten. Het wordt een autoluwe wijk, waarbij een netwerk voor langzaam verkeer de verschillende plekken met elkaar verbindt. Met 13,7 miljoen op het budget stadsontwikkeling mag het duidelijk zijn dat we alles uit de kast halen om hier een nieuwe parel van Antwerpen Noord aan te leggen.”

hallenplein2.jpg

In de pers

Gerelateerde artikels