Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste boring gloednieuwe STEM-campus Hallen

campus Hallenplein AP Hogeschool Antwerpen 6
© Frederik Beyens

Op 28 juni zijn de werken aan campus Hallen in Antwerpen officieel van start gegaan. Burgemeester Bart De Wever gaf het startschot met een boring voor het BEO-veld, wat staat voor Boorgat Energie Opslag. Dit BEO-veld moet de nieuwe hogeschoolcampus van AP voorzien van duurzame energie. Duurzaamheid zal ook centraal staan in de aanleg van de bruisende, groene wijk rond campus Hallen.

Campus Hallen zal de duurzame hightechcampus worden van AP Hogeschool. De STEM-campus ligt in de Slachthuiswijk, niet zo ver van de AP-wijk op Spoor Noord, en zal een bijna-energieneutrale (BEN) campus worden voor zo’n 2.500 studenten. Een BEO-veld zorgt voor duurzame energie: een ondergronds buizennetwerk haalt in de zomer verkoeling uit de grond, en gebruikt in de winter aardwarmte om de campus te verwarmen. De bestaande loodsen van de vroegere slachthuishallen worden ook hergebruikt, en er wordt een nieuwe toren bijgebouwd. Het hele plaatje is goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro.

Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen: “De nieuwe duurzame campus Hallen zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen. De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. We zijn daarbij niet aan ons proefstuk toe, ook in de wijk Spoor Noord waren we 20 jaar geleden pionier. Onze campus heeft ook daar de buurt mee vorm gegeven.”

Projectontwikkelaars Immobel en Triple Living zullen de wijk rond campus Hallenplein omvormen tot een groene wijk voor onderwijs, ontspanning, creatieve economie, lokale handel en cultuur, innovatie, wonen en horeca. Een bruisende omgeving voor AP-studenten om in te vertoeven!

In de pers 

VRT: Oude slachthuishal wordt nieuwe campus van AP Hogeschool in Antwerpen: 'Duurzaamheid staat hier voorop'

HLN: Herontwikkeling van Slachthuiswijk is uit de startblokken geschoten

Gerelateerde artikels