Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook dit is Chemie: Jana werkt als Proces Analyse Technieker bij BASF

bachelor chemie ap hogeschool antwerpen basf jana van hoey

Jana werkt bij BASF als Proces Analyse Technieker. Net zoals heel wat andere studenten in onze bachelor Chemie had ze al een job(aanbieding) op zak nog voor ze afstudeerde. Niet zo gek volgens Jana, want als student Chemie bij AP Hogeschool ga je aan de slag met de nieuwste methodes en in moderne labo’s. 

Waarom wou jij Chemie studeren? 

“Ik ben altijd erg gepassioneerd geweest door wetenschap. In het derde en vierde middelbaar heb ik Wetenschappen gevolgd en in het vijfde en zesde jaar Humane Wetenschappen. Toen ik ging verder studeren, heb lang getwijfeld tussen Chemie en Medische Laboratoriumtechnologie. Maar uiteindelijk heb ik toch voor Chemie gekozen, omdat de industrie mij het meeste aansprak. Bovendien biedt deze richting ook een goede algemene basis waar je later nog heel veel verschillende kanten mee uit kan qua jobs.” 

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen? 

“Ik wou graag in Antwerpen gaan verder studeren, omdat ik hier vanuit mijn woonplaats een erg vlotte verbinding naartoe had. Ik heb een paar infodagen en openlesdagen bezocht van verschillende hogescholen, en bij AP Hogeschool had ik het beste gevoel en sprak het aanbod me het meeste aan. Je krijgt op de campus les in moderne labo’s en leert de nieuwste technieken, wat voor mij echt wel de doorslag gaf. Ik vond het heel belangrijk om vertrouwd te zijn met de nieuwste methodes, omdat ik wist dat dit mij later in mijn job ten goede zou komen. Daarnaast waren ook de lectoren zeer vriendelijk en behulpzaam.” 

Wat was de beste ervaring tijdens je opleiding? 

“Ik vond de projectweken altijd heel leuk. Hierbij moet je in groep oplossingen zoeken voor bepaalde problemen. Zo kan je niet alleen alle technieken die je geleerd hebt toepassen. Je krijgt ook een hechtere band met je medestudenten, omdat je samen gedurende enkele weken naar hetzelfde doel toewerkt. Win-win!” 

Welke afstudeerrichting heb jij gekozen en waarom? 

“Ik heb voor de afstudeerrichting Chemie gekozen. Die vakken leunden het dichtste aan bij mijn interesses en bij de jobrichting die ik wou uitgaan.”

Kon je makkelijk werk vinden met je bachelordiploma Chemie? 

“Ik ben in september 2021 afgestudeerd en ben diezelfde maand in mijn eerste job kunnen starten bij BASF. Nadat ik bij hen een openstaande vacature had gespot, heb ik gewoon mijn kans gewaagd. Ik kreeg meteen een uitnodiging en kwam uit de sollicitatierondes als beste kandidaat uit de bus. Ook toen ik als laatstejaarsstudent vier maanden stage liep bij Fujifilm Electronic Materials, kreeg ik na afloop meteen een contract aangeboden. Zelfs voor ik goed en wel was afgestudeerd, had ik dus al jobaanbiedingen op zak!”

Welke job doe je nu? 

“Ik werk momenteel als Proces Analyse Technican bij BASF. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud en de storingen van alle inline en online metingen in de productieplants.” 

Welke kennis en skills uit je opleiding pas jij nog dagelijks toe? 

“Ik heb momenteel geen echte labofunctie, maar heel veel van wat ik tijdens mijn opleiding geleerd heb komt nog dagelijks van pas. Zoals bijvoorbeeld: werkingsprincipes van bepaalde meetmethodes, kalibraties van pH-metingen …”

Welke 3 eigenschappen zijn volgens jou essentieel als je wil starten aan een opleiding Chemie? 

“Doorzettingsvermogen, leergierigheid en punctualiteit.” 

ZELF OOK INTERESSE OM CHEMIE TE STUDEREN BIJ AP?

Gerelateerde artikels