Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook dit is Chemie: Jannes werkt als laborant mee aan kankeronderzoek

ap hogeschool antwerpen bachelor chemie jannes govaerts

Van je stage je beroep maken? Jannes deed het! Toen de universiteit geen juiste match bleek voor hem, stapte Jannes over op een professionele bachelor Chemie bij AP Hogeschool. Zo kon hij, dankzij de vele praktijk in de opleiding, maximaal inspelen op zijn sterktes. Zijn eindstage in een universitair labo voor kankeronderzoek was zelfs zo’n succes dat Jannes er meteen een job kreeg. 

Waarom wou jij Chemie studeren? 

“In het middelbaar heb ik Biotechnische Wetenschappen gevolgd, een richting met veel wetenschappelijke vakken. Hierna ben ik eerst aan de universiteit gaan studeren. Hoewel ik de richting erg interessant vond, merkte ik dat vooral de praktijkprojecten en -vakken mij het meeste lagen. Daarom ben ik na één jaar overgeschakeld naar AP Hogeschool. Dankzij de grote hoeveelheid practica die je in de professionele bachelor Chemie krijgt, kon ik me hier specifiek in verdiepen en zo ook veel meer op mijn sterktes inspelen.”  

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen? 

“De manier waarop de opleiding aangeboden werd, sprak me enorm aan. Alle informatie was duidelijk. Ook als je vragen had - in mijn geval bijvoorbeeld over vrijstellingen - verliep het contact en de communicatie zeer vlot.” 

Wat was jouw beste ervaring tijdens je opleiding? 

“Zonder twijfel mijn stage in het laatste jaar bij een kankeronderzoekgroep aan de KU Leuven. Daar mocht ik meewerken aan onderzoek naar kankerimmunologie. Dat was echt volledig mijn ding. Ik ben er nu zelfs vast aan het werk.” 

Welke afstudeerrichting heb jij gekozen en waarom? 

“Ik heb in mijn laatste jaar gekozen voor de afstudeerrichting Biochemie. Tijdens het eerste en het tweede jaar prikkelden vooral de vakken die te maken hadden met biochemische processen mijn interesse. Toen we in het tweede jaar de mogelijkheid kregen om hier een practicum rond te volgen, was ik onmiddellijk verkocht.” 

Kon je makkelijk werk vinden met je bachelordiploma Chemie? 

“Ik ben in juni 2021 afgestudeerd en was in juli al aan het werk. Mijn job heb ik dus zeker te danken aan mijn opleiding bij AP, want ik mocht meteen starten op mijn stageplek.”

Welke job doe je nu? 

“Ik werk momenteel als laborant aan de KU Leuven in het laboratorium voor Celstress & Immuniteit. Hier ondersteun ik de doctoraatstudenten bij hun experimenten. Maar ik heb ook een eigen project waar ik verantwoordelijk voor ben. Daarnaast zorg ik ook voor algemene organisatie in het labo: bestellingen plaatsen, de werkomgeving mee veilig houden …”

Welke kennis en skills uit je opleiding pas jij nog dagelijks toe? 

“In het derde jaar van de bachelor Chemie verwerf je experimentele vaardigheden en die zijn voor mij echt wel een enorme troef gebleken. In onderzoek kan je vaak verschillende technieken gebruiken om bepaalde resultaten te verkrijgen. Dankzij de vele technieken die je in de bachelor Chemie bij AP Hogeschool leert, heb je een bredere basis en kan je snel individueel zaken uitvoeren.” 

Welke 3 eigenschappen zijn volgens jou essentieel als je wil starten aan een opleiding Chemie? 

“Alle nodige praktische vaardigheden verwerf je sowieso tijdens de opleiding. Maar in je job zijn ook eigenschappen als leergierigheid, nauwkeurigheid en kritisch denken enorm nuttig.”

ZELF OOK INTERESSE OM CHEMIE TE STUDEREN BIJ AP?

Gerelateerde artikels