Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Chemie

Procestechnologie

 • Dagtraject

  Troeven

  Jouw unieke traject

  De opleiding Chemie zet vol in op diversiteit: zo kan jij als student voor een stuk je eigen leertraject in handen nemen. Dat kan al van bij de start door voor het uitdagendere Chemie-Up-traject te kiezen, maar ook in het tweede jaar leg je jouw eigen accenten in de labportfolio's en projecten. In het derde jaar kan je bovendien gaan voor het alternatieve traject 'Werkplekleren'.

  WERKPLEKLEREN

  In je laatste jaar kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf, een unieke kans om je leerdoelen te halen terwijl je op de werkvloer al meteen tonnen ervaring opdoet. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer door de experts ter plaatse, en je moet niet aan de lessen deelnemen. De theorie van het derde jaar die je zelf verwerkt, kan je zo meteen in praktijk toepassen. Zo leer je ook al meteen de bedrijfswerking kennen, en bouw je al meteen contacten op nog voordat je bent afgestudeerd.

  ANTWERPEN CHEMIESTAD

  Je hebt les in campus Kronenburg, pal in het centrum van Antwerpen en uitgerust met moderne praktijklokalen. Bij AP ben je bovendien omringd door de chemische wereldtop. Zowel de grote industriële bedrijven in de Antwerpse haven als de nabijgelegen farmaciereuzen zijn uit op jouw talent. Ook in de universitaire onderzoeksgroepen komen jouw kennis en vaardigheden goed van pas.

  De bedrijven staan dan ook te popelen om studenten Chemie te verwelkomen. "De passie waarmee de docenten binnen hun domeinen Chemie en Procestechnologie doceren straalt over op de studenten", volgens Talenmanager Dirk Maes van BASF. "Hierdoor krijgen wij studenten in het werkveld die gemotiveerd, getalenteerd en met kennis van zaken starten aan hun loopbaan binnen BASF. Door het accent hoofdzakelijk te leggen op 'kunnen' onderscheiden deze studenten zich ten opzichte van anderen."

  BEGELEIDING OP MAAT

  Als student sta je bij ons centraal. Wij houden maximaal rekening met je kennis en vooropleiding:

  • Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen het Chemie-Up-traject volgen waarbij ze uitdagendere labopdrachten krijgen.
  • Monitoraatsessies voor alle opleidingsonderdelen in het eerste jaar: hier kan je met concrete vragen uit de les terecht
  • Specifieke workshops en bijspijkerlessen taal, want in je latere beroep is een correcte wetenschappelijke communicatie erg belangrijk

  RECHT UIT HET WERKVELD 

  Onze lectoren hebben heel wat ervaring in de onderzoekspraktijk en brengen échte voorbeelden en opdrachten mee naar de les. Voor actuele of gespecialiseerde onderwerpen doen we beroep op relevante gastsprekers. En dankzij onze connecties met het werkveld kunnen we kwaliteitsvolle stageplaatsen aanbieden bij voorname (bio-)chemische bedrijven en onderzoeklabs.

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, aan het einde van elk semester volgen examens.

  Projectweken

  Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neemt. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jou en je medestudenten. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

  Eerste jaar

  Het eerste twee jaar staat vooral in het teken van herhalen en vergroten van je basiskennis, zowel van de theoretische vakken als van je vaardigheden in het laboratorium. Al vanaf dag één duik je dus volop de praktijk in. Je brengt heel wat uren in het lab door en drukt je stempel op pittige groepsprojecten

  Tweede jaar

  Vervolgens krijg je de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Voor je projectwerk kan je kiezen om een jaar lang aan een bedrijfsopdracht te werken, afzonderlijke projecten uit te voeren of zelfs internationaal te gaan. En ook binnen het labportfolio kan je bepaalde labo's uitdiepen binnen jouw interessegebied.

  Derde jaar

  Het laatste jaar specialiseer je je in de Procestechnologie. Als afsluiter doe je je eerste echte beroepservaring op tijdens een intensieve stage van 14 weken bij een productiebedrijf of industrieel onderzoekslab. Of je brengt het volledige jaar op de werkvloer door, via de formule van werkplekleren.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je opleiding kan je onmiddellijk aan de slag als procesoperator in controlelaboratoria of shiftleider in verschillende omgevingen:

  • chemische industrie
  • fotografische industrie
  • voedingsindrustrie (fabrieken, brouwerijen, …)
  • farmaceutische industrie
  • petrochemie
  • meststoffenindustrie
  • gist- en polymeer-en-kunststofbedrijven
  • waterzuiveringsinstallaties

  Je kan ook als technisch medewerker werk vinden in industriële of universitaire onderzoekcentra.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma kan je doorstoten naar een master Industriële Ingenieurswetenschappen. Een academische masteropleiding is erg theoretisch gericht. In het schakelprogramma doe je de kennis op die je nodig hebt om in te stappen.

  Internationaal

  Studeren, stage of project in het buitenland

  We zetten de poort op de wereld graag voor jou open. In het tweede jaar al kan je een internationaal project uitvoeren. Jij kiest of je dat in het buitenland doet, of in Antwerpen in een team van internationale collega-studenten. Zo proef je van andere culturen en verruim je je blik op de wereld (én op de chemie).

  Ben jij klaar om je volledig in een internationaal bad onder te dompelen? Trek dan naar het buitenland met het Erasmusprogramma. Je kan een studiebeurs aanvragen als financieel duwtje in de rug. Studeren of stage lopen in het buitenland is een unieke en verrijkende ervaring die je nooit meer vergeet. In het verleden trokken studenten Chemie al naar Finland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Nederland ...

  Flexibel studeren

  Chemie-UP

  Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen een aangepast instroomtraject volgen: Chemie-UP. Ze krijgen dan meer uitdagende labopdrachten in plaats van de herhaling van de basisvaardigheden uit het chemisch lab.

  Duaal leren

  De opleiding Chemie biedt twee mogelijkheden aan tot duaal leren. Bij duaal leren wissel je studeren op school af met werkplekleren in een echt bedrijf. 

  • Een eerste mogelijkheid is om duaal te leren gedurende je volledige opleidingstraject. Dat begint met een beperkte hoeveelheid tijd op werkvloer, maar het aandeel duaal leren zal gradueel verhogen tijdens je opleiding. Je past met andere woorden steeds de leerstof meteen toe op de werkvloer.
  • Je kan er ook voor kiezen om in je derde bachelorjaar een volledig jaar voltijds stage te lopen in een bedrijf. Je kan uiteraard rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer, maar je zal dan niet aan de lessen deelnemen. De leerstof van het derde jaar verwerf je dan via begeleide zelfstudie.

  Andere mogelijkheden

  • Keuzeprojecten werkveldoriëntatie 2: in een projectteam met medestudenten werk je een jaar lang een onderzoeksvraag uit. We bieden verschillende projecten aan dus je kiest zelf een onderwerp dat bij je interesses aanleunt. Ook een internationaal project behoort tot de mogelijkheden.

  • Keuze labportfolio’s: voor labportfolio 3 en 4 kies je zelf in welke reeksen je je wil verdiepen. Vooral in het tweede semester van je tweede jaar is dat handig om te proeven van de verschillende afstudeerrichtingen en je eigen interesses uit te diepen.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

  FAQ over deze opleiding

  • Is er wetenschappelijke voorkennis vereist?

   In de eerste plaats heb je een gezonde interesse en voldoende motivatie nodig. Maar als je weinig wetenschappelijke bagage hebt, zal je wellicht een tandje moeten bijsteken. Sowieso hebben we heel wat (extra) ondersteuning voor je klaar staan, zoals: 

   • een zomercursus chemie voor de start van het academiejaar 
   • bijspijkerlessen wiskunde in het lessenpakket 
   • digitaal materiaal en virtuele labs om zelfstandig te oefenen  
   • een monitoraat waarin je specifieke vragen kan stellen uit de les  

  • Hoe is de opleiding opgebouwd?

   Het eerste en tweede jaar zijn gemeenschappelijk. Zo kan je zelf rustig ontdekken welk afstudeertraject jou het beste ligt én ben je met later breed inzetbaar.   

   Hoewel de eerste twee jaren gemeenschappelijk zijn, kan je in je opleiding zeker voldoende eigen accenten leggen op basis van je vooropleiding, noden en interesses.   

   In het derde jaar kies je definitief één afstudeerrichting:  

   • Biochemie 
   • Chemie  
   • Procestechnologie  

  • Hoe verlopen de examens?

   Het academiejaar is opgedeeld in 2 semesters en je krijgt in ieder semester examens. Zo krijg je meer tijd en ruimte om je grondig in te werken in de materie en je goed voor te bereiden op de examens.  

   In het eerste jaar organiseren we voor enkele vakken ook tussentijdse proeven net voor de herst- en paasvakantie. Ben je geslaagd? Dan is het resultaat definitief. Ben je niet geslaagd? Dan krijg je een herkansing in de traditionele examenperiode aan het einde van het semester. Zo wordt voor bepaalde vakken de leerstof dus opgesplitst, zodat je met kleinere pakketjes kennis kan maken met het hoger onderwijs.

  • Hoe gaat de stage in z'n werk?

   Als laatstejaars loop je meer dan 3 maanden fulltime stage:  

   • In het eerste semester van het derde jaar volg je deels les en deels het ‘geïntegreerd lab’ waarin je je praktische vaardigheden perfectioneert.  
   • In het tweede semester van het derde jaar (na de examenperiode in januari) loop je 14 weken lang fulltime stage. Op deze stageplaats werk je ook aan je bachelorproef. 
   • Je kan zelf een stageplaats aanbrengen of er eentje kiezen uit een databank.  

  • Kan ik na dit diploma nog een master bijhalen?

   Dat kan, maar enkel aan de universiteit. Via een schakelprogramma kan je bijvoorbeeld nog een master in industriële wetenschappen behalen. Voor andere opleidingen zal je eerst nog de bachelorjaren moeten volbrengen. Dit hoeft gelukkig niet helemaal van nul. Je kan in veel gevallen vrijstellingen aanvragen op basis van de credits die je in onze professionele bachelor behaalde.  

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou