Overslaan en naar de inhoud gaan

Hola labo! Wetenschap met een internationaal tintje

BIP-week 10

Samenwerken met studenten uit Spanje, Finland en Polen. Communiceren in het Engels. En experimenteren in het labo. Voor onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie zag de internationale BIP-week er nét iets anders uit dan een doorsnee lesweek. Maar het allerbeste? Ze hoefden er niet eens een vliegticket voor te boeken!

Tijdens de BIP-week (Blended Intensive Programme) komt het buitenland gewoon naar onze studenten toe. Na een korte virtuele kennismaking via Teams met hun Spaanse, Finse en Poolse collega’s, ging iedereen hier bij AP thuis live aan de slag. Dat zorgde niet alleen voor nieuwe inzichten in de labo’s. Maar ook voor leuke ontmoetingen, culturele ontdekkingen en vaardigheden die je nergens in een handboek vindt.

Eén opdracht, vier landen, veel methoden

Tijdens deze projectweek werkten de studenten in kleine groepjes samen aan het valideren van een analysemethode. Elk groepje kreeg een ander instrument en een andere aanpak. AP’ers Fien Bourbon en Amber Vercauteren vormden een team met de Spaanse studenten Clara Egurbide en Claudia Sologaistua.

“Het begin verliep een beetje stroef, voornamelijk door de taalbarrière en verschillen in aanpak”, vertelt Fien. “De Spaanse studenten berekenden concentraties op andere manieren en gebruikten ook andere methoden om oplossingen analytisch aan te maken.”

Naarmate de week vorderde, ontdekten de teams hoe ze de verschillen konden overbruggen. Flexibel denken, hun aanpak kritisch bekijken en duidelijke communicatie waren key. “We leerden elkaar beter kennen en begrepen gaandeweg wat de anderen bedoelden, zelfs zonder de correcte Engelse term. Ik heb zelfs ook een beetje Spaans geleerd. Zoals hoja - Spaans voor werkblad in een Excel-bestand - een onmisbare tool tijdens onze week samen.”

Nieuwe validatietechnieken en nieuwe vrienden

Ook Amber merkte hoe de verschillende achtergronden elkaar aanvulden. “Iedereen had zijn sterktes. De Spaanse studenten konden bijvoorbeeld erg goed wetenschappelijke verslagen schrijven. De Finse student kon vlot overweg met de instrumenten.”

Clara, die samen met Claudia les volgt aan de Universiteit van Girona, begreep ook meteen hoe je samen verder komt dan alleen. “Na een poosje begreep iedereen elkaar goed. We verdeelden de taken eerlijk. Zij waren sterker in het labowerk, wij dan weer in het schrijven. Zo vulden we elkaar perfect aan.”

Door elkaar te vertrouwen en elkaars sterke punten in te zetten, kwam er een mooi eindresultaat tot stand. “Ik ga zeker wat tips en tricks van mijn internationale collega’s meenemen. Hopelijk kan ik daar nog een lector mee verrassen”, lacht Amber.

Ook Claudia blikt enthousiast terug: “De mensen hier zijn wat terughoudender dan in Spanje, maar dat stond absoluut niet in de weg van fijne ontmoetingen. Ik heb nieuwe validatietechnieken geleerd, maar vooral ook nieuwe vrienden gemaakt. Het was een fantastische week.”

Campus Hallen is 'espectacular’: modern, goed uitgerust en netjes georganiseerd.

Espectacular

Niet alleen de samenwerking, maar ook de gloednieuwe campus Hallen liet een stevige indruk na. Volgens Clara is onze campus ‘espectacular’: modern, goed uitgerust en netjes georganiseerd. Claudia merkte vooral het verschil in infrastructuur op: “Onze labo’s zijn ouder en minder goed voorzien van moderne apparatuur. Hier had je veel meer toestellen ter beschikking.”

Tijdens de internationale week gingen de studenten uiteraard ook samen op verkenning in Antwerpen. “Het is geweldig dat bijna iedereen de fiets neemt om overal te geraken. In het begin waren we wel wat bang, want we zijn zelf niet gewend zijn om in de stad te fietsen” lacht Claudia.

“Jullie stad is mooi en groot, maar rustig. Vergeleken met Barcelona is het hier veel minder chaotisch.”, verduidelijkt Clara. Zij viel als een blok voor de Belgische biercultuur. “Terrasjes doen we in Spanje natuurlijk ook. Maar jullie hebben echt prachtige bierglazen met heel creatieve ontwerpen. Die glazen zouden zo mee in mijn koffer mogen”, grijnst ze.

Wie wil nu niet elke dag mooi weer?  

Voor veel studenten smaakte deze internationale samenwerking naar meer. Fien ziet een tripje richting Finland wel zitten als ze zou moeten kiezen. “Hun manier van werken lijkt erg op die van AP.” Amber twijfelt nog tussen noord en zuid. “Finland lijkt me interessant qua praktijklessen, maar Spanje lonkt natuurlijk ook. Wie wil er nu niet elke dag mooi weer?”

Voor Amber krijgt deze internationale ervaring sowieso een vervolg mét het vooruitzicht van elke dag mooi weer. Volgend academiejaar vertrekt ze op stage naar een universiteit in Napels. “Het lijkt me een fantastische ervaring, zowel op academisch als persoonlijk vlak.”

En dat is precies wat de BIP-week liet zien: leren stopt niet bij de leerstof, het zit ook in de ontmoeting met anderen over taal- en cultuurgrenzen heen. 

Gerelateerde artikels