Opleiding Chemie - Biochemie | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Chemie

Biochemie

 • Dagtraject

  Troeven

  ANTWERPEN CHEMIESTAD

  Je hebt les in campus Kronenburg, pal in het centrum van Antwerpen en uitgerust met moderne praktijklokalen. Bij AP ben je omringd door de chemische wereldtop. Zowel de grote industriële bedrijven in de Antwerpse haven als de nabijgelegen farmaciereuzen zijn uit op jouw talent. Ook in de universitaire onderzoeksgroepen komen jouw kennis en vaardigheden goed van pas.

  BEGELEIDING OP MAAT

  Als student sta je bij ons centraal. Wij houden maximaal rekening met je kennis en vooropleiding:

  • Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen het Chemie-Up-traject volgen waarbij ze uitdagendere labopdrachten krijgen.
  • Monitoraatsessies voor alle opleidingsonderdelen in het eerste jaar: hier kan je met concrete vragen uit de les terecht
  • Specifieke workshops en bijspijkerlessen taal, want in je latere beroep is een correcte wetenschappelijke communicatie erg belangrijk

  WERKPLEKLEREN

  In je laatste jaar kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer en moet niet aan de lessen deelnemen. Je verwerkt de vakken van het derde jaar via begeleide zelfstudie.

  RECHT UIT HET WERKVELD

  Onze lectoren hebben heel wat ervaring in de onderzoekspraktijk en brengen échte voorbeelden en opdrachten mee naar de les. Voor actuele of gespecialiseerde onderwerpen doen we beroep op relevante gastsprekers. En dankzij onze connecties met het werkveld kunnen we kwaliteitsvolle stageplaatsen aanbieden bij voorname (bio-)chemische bedrijven en onderzoeklabs.

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, aan het einde van elk semester volgen examens.

  Projectweken

  Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neem. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld dus! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jullie. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je optimaal samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

  Eerste jaar

  Het eerste jaar staat vooral in het teken van herhalen en vergroten van je basiskennis, zowel van de theoretische vakken als van je vaardigheden in het laboratorium. Al vanaf de eerste dag duik je dus volop de praktijk in. Je brengt heel wat uren in het lab door en drukt je stempel op pittige groepsprojecten.

  Tweede jaar

  In je tweede jaar krijg je de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Voor je projectwerk kan je kiezen om een jaar lang aan een bedrijfsopdracht te werken, afzonderlijke projecten uit te voeren of zelfs internationaal te gaan. En ook binnen de labportfolio kan je bepaalde labs uitdiepen binnen jouw interessegebied.

  Derde jaar

  Het laatste jaar verdiep je je verder in jouw vakgebied en groei je uit tot specialist. Je loopt intensief stage in een biochemisch, biomedisch, (planten)biotechnologisch, microbiologisch of voedingstechnologisch lab. Of je brengt het volledige jaar op de werkvloer door via de formule van werkplekleren.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je opleiding kom je in een knelpuntberoep terecht. Hierdoor kan je rekenen op 100 procent jobzekerheid. Bovendien behoort de Vlaamse cluster van biotechnologie en levenswetenschappen tot de top vijf van Europa. In België vind je meer dan 140 biotechnologiebedrijven. Dit kan jouw toekomstig werkveld worden!

  Of je kan als Life Science Analist ook terecht in andere sectoren:

  • Farmaceutische bedrijven
  • (Universitaire) onderzoekslaboratoria en -centra
  • Gewestelijke en provinciale laboratoria
  • Voedingsindustrie
  • Milieulaboratoria
  • Forensische laboratoria

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma kan je doorstoten naar een master Industriële Wetenschappen, (Bio-)Chemie en Biotechnologie. Een academische masteropleiding is erg theoretisch gericht. In het schakelprogramma doe je de kennis op die je nodig hebt om in te stappen.

  Internationaal

  Studeren, stage of project in het buitenland

  We zetten de poort op de wereld helemaal open voor jou. Zo kan je in je tweede jaar een internationaal project uitvoeren. Jij kiest of je zelf naar het buitenland gaat of in Antwerpen blijft en met buitenlandse medestudenten samenwerkt. Zo proef je eens van andere culturen en verruim je je blik op de wereld (van de chemie).

  Ben jij klaar om je volledig in een internationale bad te duiken? Trek dan tijdens je opleiding naar het buitenland met het Erasmusprogramma. Je kan een studiebeurs aanvragen als financieel duwtje in de rug. Studeren of stage lopen in het buitenland is een unieke en verrijkende ervaring die je nooit meer vergeet. In het verleden trokken studenten Chemie al naar Finland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Nederland ...

  Flexibel studeren

  Chemie-UP

  Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen een aangepast instroomtraject volgen: Chemie-UP. Ze krijgen dan meer uitdagende labopdrachten in plaats van de herhaling van de basisvaardigheden uit het chemisch lab.

  Werkplekleren in het derde jaar

  In je derde bachelor kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer en moet niet aan de lessen deelnemen. Je verwerkt de vakken van het derde jaar via begeleide zelfstudie.

  Andere mogelijkheden

  • Keuzeprojecten werkveldoriëntatie 2: in een projectteam met medestudenten werk je een jaar lang een onderzoeksvraag uit. We bieden verschillende projecten aan dus je kiest zelf een onderwerp dat bij je interesses aanleunt. Ook een internationaal project behoort tot de mogelijkheden.

  • Keuze labportfolio’s: voor labportfolio 3 en 4 kies je zelf in welke reeksen je je wil verdiepen. Vooral in het tweede semester van je tweede jaar is dat handig om te proeven van de verschillende afstudeerrichtingen en je eigen interesses uit te diepen.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou