Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs (educatieve graduaatsopleiding)

Leerkracht Secundair Onderwijs voor praktijkvakken

Heb je al enkele jaren werkervaring? En voel je je geroepen om die vakkennis en ervaring door te geven aan leerlingen uit het secundair onderwijs als praktijkleerkracht? Dan ben je bij de educatieve graduaatsopleiding Secundair Onderwijs aan het juiste adres. Je volgt les in Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een leraar-in-opleiding-traject (LIO). Dankzij de flexibel georganiseerde opleiding tot (praktijk)leerkracht kan je deze opleiding vlot combineren met je gezinsleven of een job, al dan niet meteen in het onderwijs.

161115ap_hbo5_46_crop_0.jpgIets voor jou?

Voel je je geroepen om je vakkennis en ervaring door te geven? Ben je in het bezit van een getuigschrift van het 6de jaar, een diploma van het secundair onderwijs of ben je geslaagd in de toelatingsproef en heb je minimaal drie jaar praktijkervaring in het werkveld? Wil je je opleiding graag combineren met je gezinsleven of een job, al dan niet in het onderwijs? Dan is een flexibel georganiseerde opleiding tot praktijkleerkracht iets voor jou!

Heb je professionele danservaring? Dan kan je terecht in de lerarenopleidingen van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Campus De Singel).

Wat leer je?

Vakkennis heb je al. In het verleden was je bijvoorbeeld ervaren zorgkundige, lasser, slager, schoonheidsspecialist, kapper... Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatie skills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je immers ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht heel erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.

Wie word je?

Een (praktijk)leerkracht die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leerkracht die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leerkracht die vanuit enthousiasme voor het vak en voor de leerlingen een leven lang wil bijleren.

 

Maximale flexibiliteit

Tijdens deze opleiding krijg je de flexibiliteit om je studietijd zelf vorm te geven. Je hoeft dus niet fulltime achter de schoolbanken te zitten. Dankzij de mix tussen contact- en afstandsonderwijs is de combinatie met een gezinsleven of werkleven vlot haalbaar. Maar liefst twee derde van de opleidingsonderdelen volg je digitaal (van thuis uit). Je kan de lessen online live bekijken of via een zelfstudiepakket zelfstandig thuis op een moment dat jou past. Het overige deel gaat door op de campus. Tijdens deze momenten leer je de leerstof te verwerken en heb je de kans om vragen te stellen. Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn, maar het vergroot jouw kans op slagen wel natuurlijk. 

Je kiest bij je inschrijving zelf waar je les wil volgen. Er zijn drie mogelijke locaties: Mechelen, Turnhout of Antwerpen. Je start in september of februari op. 

Je wordt niet overstelpt met onnodige leerstof. Wat je al beheerst of kent, hoef je niet meer te studeren. Zo maak je voor elk opleidingsonderdeel slechts één eindopdracht waarmee je je kennis of vaardigheden bewijst. Er zijn dus geen klassieke examens, enkel een praktijkopdracht per opleidingsonderdeel. 

Na twee weken kan je je eindopdracht al indienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van een lessenreeks. Dien je je proef bij de start in? Dan krijg je hiervoor het signaal of je geslaagd bent. Heb je de proef tot een goed einde volbracht? Dan heb je het opleidingsonderdeel in principe afgelegd en ben je geslaagd. Het is dan niet meer verplicht om naar de lessen of oefenmomenten te komen. Op die manier hoef je geen theorie te verwerken die je al onder de knie hebt.

Werk je al als praktijkleerkracht, maar heb je nog geen lerarendiploma? Via het LIO-traject, dat staat voor leraar-in-opleiding, kan je je job combineren met een lerarenopleiding. Een groot deel van de praktijkuren voer je uit op jouw huidige werkplek in het secundair onderwijs. 

Nog geen job in het onderwijs? AP zoekt graag mee voor jou! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma telt 90 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in twee jaar tijd afwerken, ook in combinatie met je gezins-, werk- of privéleven. 

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de paarse balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. De praktijk kan je in functie van je eigen situatie op verschillende manieren invullen.

 • Stage: je draait mee in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding.
 • LIO-traject: of je volgt het traject leraar in opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leerkracht in een school en je volgt tegelijkertijd de lerarenopleiding. Ook hier zorgen school en opleiding samen voor begeleiding.

Het is mogelijk om tijdens de opleiding over te stappen van het standaardtraject naar het LIO-traject en andersom. 

Wanneer heb ik les?
 • Volg je les in Antwerpen? Dan gaan deze door op maandag- en donderdagavond.
 • De lessen in Mechelen en Turnhout gaan door op dinsdag- en donderdagavond.

Om te kunnen inschrijven, moet je voldoen aan de algemene toelatings- en taalvoorwaarden voor een graduaatsopleiding:

 • Je bent je in het bezit van een getuigschrift van het 6de jaar, of;
 • je hebt een diploma van het secundair onderwijs, of; 
 • je bent geslaagd in de toelatingsproef.

Daarnaast moet je voldoende werkervaring kunnen aantonen in een technisch of praktisch onderwijsvak als werknemer (aanvraagformulier) of zelfstandige (aanvraagformulier):

 • Ten minste 3 jaar als je een studiebewijs in hetzelfde vakgebied hebt.
 • Ten minste 5 jaar als je studiebewijs niet aansluit bij het vakgebied waarin je ervaring hebt. 

Als je al les hebt gegeven in dit specifieke onderwijsvak, telt die ervaring ook als nuttige beroepservaring.

Niet zeker of je in aanmerking komt? Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek met jan.schoenmakers@ap.be. Of wees van harte welkom op een van onze infomomenten.

Je kiest zelf wanneer je aan de opleiding start: in september of in februari

Meteen aan de slag

Er is momenteel nog steeds een groot tekort aan leerkrachten. Met een succesvolle stage op je cv is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding. Vooral scholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

In welke vakken en richtingen je les mag geven, hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma. Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leerkracht heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

Na deze opleiding kan je doorstromen naar één van onze geïntegreerde bacheloropleidingen tot leerkracht. Dit opent een waaier aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld twee bijkomende onderwijsbevoegdheden behalen voor het secundair onderwijs of leerkracht kleuter- of lager onderwijs worden.

LIO= leraar-in-opleiding

Met het LIO-traject, dat staat voor leraar-in-opleiding, sta je meteen voor de klas. Heb je al een job in het onderwijs, maar nog geen lerarendiploma? Dan kan je de beide nu combineren. De theorie volg je op de campus of online, de praktijkonderdelen voer je uit op de school waar je al lesgeeft. Dat heeft niets dan voordelen! Je bent zeker van een inkomen, doet massa’s ervaring op en groeit verder in je rol als leerkracht.

Lees meer

Nog niet aan de slag in het onderwijs? Dan gaat AP graag op zoek naar een geschikte en betaalde job als leerkracht in het vak en de regio die jij wenst. Je kan dus starten nog voor je een diploma bezit. Zo proef je meteen van het lesgeven, krijg je een loon volgens de gangbare barema's én heb je hoogstwaarschijnlijk meteen ook een toekomstige job.

Het traject is flexibel en efficiënt opgesteld zodat de combinatie tussen werken en studeren vlot haalbaar is. Een groot deel van de taken uit de opleiding kan je rechtstreeks op de werkvloer uitvoeren.

Bovendien heb je geen examens en hoef je niet alle opleidingsonderdelen te volgen. Je maakt per vak één authentieke leertaak. Na twee weken mag je deze taak al indienen. Ben je geslaagd? Dan hoef je dit vak niet meer op te nemen. Zo volg je enkel de lessen die je echt nodig hebt

In augustus, nog voor het academiejaar start, kan je een bootcamp volgen, het EHBOnderwijs, op je huidige job die je extra ondersteuning en zelfzekerheid geeft voor een vlotte opstart. 

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

  De overheid legt volgende voorwaarden op:  

  • Je hebt een diploma secundair onderwijs, of;
  • je hebt studiegetuigschrift 2e jaar 3e graad secundair dat minstens drie jaar behaald is, of;
  • je hebt leeftijd van minimum 18 jaar en bent geslaagd voor de toelatingsproef.  

  Je kiest voor één praktijkvak waarin je relevante ervaring hebt opgebouwd gedurende:

  • minstens drie jaar (als je één van de hierboven vermelde studiebewijzen of een beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak), of;
  • minstens vijf jaar (als je geen van de hierboven vermelde studiebewijzen of geen beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak).

 • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

  Je kan je stageschool zelf kiezen. Onze stagecoördinator zal je wel altijd bijstaan bij het vinden van een geschikte stageplaats. Binnen het LIO-traject (leraar-in-opleiding) kan je de stage grotendeels op je eigen school en in eigen uren volbrengen. 

 • Is er leerkrediet nodig voor deze opleiding?

  Voor een (educatieve) graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig. 

 • Welke lessen mag ik geven?

  In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen:  

  Check op de website van Onderwijs Vlaanderenvoor welk vak je op basis van je educatief graduaatsdiploma een vereist bekwaamheidsbewijs hebt.   

  Heb je een educatief graduaatsdiploma? Dan krijg je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor heel wat vakken. De school zal op basis van je basisdiploma én je competenties bepalen of jij de nodige expertise bezit om dit vak te geven.   

 • Wat kost deze opleiding?

  Je betaalt voor deze opleiding een jaarlijkse administratiekost met een bijkomende kost per opgenomen studiepunt. De exacte prijzen kan je steeds terugvinden op de pagina rond studiekosten.

  Afhankelijk van je inkomen is een vermindering van het inschrijvingsgeld mogelijk. Het Student Center van onze hogeschool zoekt dit graag samen met je uit. Je kan deze dienst steeds vrijblijvend contacteren via deze pagina.