Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs

Leraar Secundair Onderwijs voor Praktijkvakken

 • Dagtraject
 • Avondtraject
 • Start in februari mogelijk

Heb je al enkele jaren werkervaring? En voel je je geroepen om die vakkennis en ervaring door te geven aan leerlingen uit het secundair onderwijs? Dan ben je bij de educatieve graduaatsopleiding Secundair Onderwijs aan het juiste adres. Je volgt les in Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een Leraar-in-opleiding-traject (LIO). Dankzij de flexibel georganiseerde opleiding tot (praktijk)leraar kan je deze opleiding vlot combineren met je gezinsleven of een job, al dan niet meteen in het onderwijs.

161115ap_hbo5_46_crop_0.jpgIets voor jou?

Heb je al enkele jaren werkervaring en zou je die opgedane kennis ook willen doorgeven aan leerlingen uit het secundair onderwijs? Wil je je opleiding graag combineren met je gezinsleven of een job, al dan niet in het onderwijs? Dan ben je bij de educatieve graduaatsopleiding Secundair Onderwijs aan het juiste adres. Je volgt les in Antwerpen, Mechelen of Turnhout.. Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een Leraar-in-opleiding-traject (LIO).

Wat leer je?

Vakkennis heb je al. Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatie skills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je immers ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht heel erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.

Wie word je?

Een (praktijk)leraar die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leraar die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leraar die vanuit enthousiasme voor het vak en voor de leerlingen een leven lang wil bijleren.

 

Troeven

Maximale flexibiliteit

Tijdens deze opleiding krijg je de flexibiliteit om je studietijd zelf vorm te geven. Je hoeft dus niet fulltime achter de schoolbanken te zitten. Dankzij de mix tussen contact- en afstandsonderwijs is de combinatie met een gezinsleven of werkleven vlot haalbaar. Want maar liefst twee derde van de opleidingsonderdelen volg je digitaal (van thuis uit). Je kan de lessen online live bekijken of de opnames zelfstandig thuis op een moment dat jou past. Het overige deel gaat door op de campus. Tijdens deze momenten leer je de leerstof te verwerken en heb je de kans om vragen te stellen. Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn, maar het vergroot jouw kansen op slagen wel natuurlijk. 

Je kiest bij je inschrijving zelf waar je les wil volgen. Er zijn drie mogelijke locaties: Mechelen, Turnhout of Antwerpen. 


Geen onnodige leerstof en geen examens 

Omdat jouw tijd belangrijk is, wordt je niet overstelpt met onnodige leerstof. Integendeel. Wat je al beheerst of kent, hoef je niet meer te studeren. Zo maak je voor elk opleidingsonderdeel slechts één eindopdracht waarmee je je kennis of kunnen bewijst. Er zijn dus geen klassieke examens, enkel een praktijkopdracht per opleidingsonderdeel. 

Goed nieuws wanneer je bepaalde vakken al onder de knie hebt. Want je kan na slechts twee weken je eindopdracht meteen indienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van een lessenreeks. Dien je je proef bij de start in? Dan krijg je hiervoor feedback en het signaal of je geslaagd bent. Heb je de proef tot een goed einde volbracht? Dan heb je het opleidingsonderdeel in principe afgelegd en ben je geslaagd. Het is dan niet meer verplicht om de lessen of oefenmomenten bij te wonen. 

Op deze manier kan je de studiedruk verlichten en hoef je enkel de vakken te volgen die in jouw profiel nog ontbreken.

Meteen aan de slag als leraar tijdens je studie

Ben je al aan de slag in een school? En wil je daar verder groeien tijdens je opleiding? Dan kan je stage lopen op je eigen werkplek. Als je het leraar in opleiding (LIO)-traject volgt, kan je jouw stage ook binnen de eigen uren doen. Meer info over dit traject voor leraars vind je onder het tabblad 'LIO-traject' op deze pagina.

Ben je geïnteresseerd in het LIO-traject? Maar heb je momenteel nog geen job in het onderwijs? Dan gaat AP graag op zoek naar een geschikte en betaalde job als leraar in het vak en de regio die jij wenst. Jij kan dus starten nog voor je een diploma bezit. Dat geeft je niet alleen tonnen ervaring maar ook een loon én hoogstwaarschijnlijk meteen ook een toekomstige job. 
 

Programma

Leerkracht zijn staat centraal

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. De praktijk kan je in functie van je eigen situatie op verschillende manieren invullen:

 • Je voert de praktijk uit als stagiair: je loopt stage in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding. 
 • Of je voert de opleidingsonderdelen praktijk uit als leraar-in-opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leraar in een school en je volgt tegelijkertijd je lerarenopleiding. Ook hier zorgen school en opleiding samen voor begeleiding. 

Het is mogelijk tijdens de opleiding over te stappen van het standaardtraject naar het LIO-traject en vice versa.

Hoelang duurt de opleiding?

De verkorte educatieve graduaatsopleiding omvat 90 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in twee jaar tijd afwerken. Ook in combinatie met je gezins-, werk- of privéleven. 

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit.

Modeltraject Academiejaar 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

LIO-traject

LIO = LERAAR IN OPLEIDING

Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een LIO-traject, wat staat voor 'Leraar in Opleiding'. Je zal de theoretische opleidingsonderdelen nog samen met je medestudenten volgen, maar voor de praktijkcomponent tekenen we samen een traject uit dat je de mogelijkheid geeft om deze zo veel mogelijk uit te voeren op je eigen werkplek (school).

Ben je nog niet werkzaam in een school? Maar ben je wel geïnteresseerd om alvast voor de klas te staan?
Dan gaat AP graag op zoek naar een school waar je als leerkracht aangesteld wordt. Neem hierover gerust contact op met het opleidingshoofd (jan.schoenmakers@ap.be). Uiteraard wordt je hiervoor vergoedt (loon) via de gangbare barema's in het onderwijs. 
 

Modeltraject Academiejaar 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Praktisch

Wanneer heb ik les?

 • Volg je les in Antwerpen? Dan gaan deze door op maandag- en donderdagavond.
 • De lessen in Mechelen en Turnhout gaan door op maandag- en woensdagavond.
   

Toelatings- en taalvoorwaarden

Toelatings- en taalvoorwaarden

Om in te kunnen inschrijven, moet je voldoen aan de algemene toelatings- en taalvoorwaarden voor een graduaatsopleiding:

 • Je bent je in het bezit van een getuigschrift van het 6de jaar, of
 • Je hebt een diploma van het secundair onderwijs, of  
 • Je bent geslaagd in de toelatingsproef 

Daarnaast moet je voldoende werkervaring kunnen aantonen in een technisch of praktisch onderwijsvak als werknemer (aanvraagformulier) of zelfstandige (aanvraagformulier):

 • Ten minste 3 jaar als je een studiebewijs in hetzelfde vakgebied hebt.
 • Ten minste 5 jaar als je studiebewijs niet aansluit bij het vakgebied waarin je ervaring hebt. 

Als je al les hebt gegeven in dit specifieke onderwijsvak, telt die ervaring ook als nuttige beroepservaring.
    

Wil je je voor deze opleiding inschrijven? 

Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek met paul.vermylen@ap.be

Ben je nieuwsgierig en wil je eens over de opleiding praten. Dan ben je van harte welkom op één van onze campussen tijdens onze infomomenten.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Er is momenteel nog steeds een groot tekort aan leerkrachten. Met een succesvolle stage op je CV is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding, al dan niet in een vervangingsopdracht. Vooral scholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

In welke vakken en in welke richtingen je les mag geven hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma. De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leraar heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

Verder studeren

Na deze opleiding kan je doorstromen naar één van onze driejarige geïntegreerde bacheloropleidingen tot leraar. Dit opent een waaier aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld twee bijkomende onderwijsbevoegdheden verwerven voor het secundair onderwijs of leraar kleuter- of lager onderwijs worden.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  De overheid legt volgende voorwaarden op:  

  • Je hebt een diploma secundair onderwijs  
   OF 

  • Je hebt studiegetuigschrift 2e jaar 3e graad secundair dat minstens drie jaar behaald is  
   OF  

  • Je hebt leeftijd van min 18 jaar + bent geslaagd voor de toelatingsproef  

   

  Je kiest voor 1 praktijkvak waarin je relevante ervaring hebt opgebouwd gedurende 

  • minstens 3 jaar (als je één van de hierboven vermelde studiebewijzen of een beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak)  
   OF 

  • minstens 5 jaar (als je geen van de hierboven vermelde studiebewijzen of geen beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak)  

 • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

  Je kan je stageschool zelf kiezen. Onze stagecoördinator zal jou wel altijd bijstaan bij het vinden van een geschikte stageplaats. 

  Binnen het LIO-traject kan je de stage grotendeels op je eigen school en in eigen uren volbrengen. 

 • Is er leerkrediet vereist voor deze opleiding?

  Voor een (educatieve) graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig. 

 • Hoe wordt de stage georganiseerd?

  Je voert het merendeel van je stage uit in het secundair onderwijs en in je vereiste vakbekwaamheid. Je kan stage-uren spreiden over het semester.   

  Praktijk A  

  • 6 uur observeren  
  • 2 schoolbrede activiteiten meevolgen  

  Praktijk B   

  • 4 uur observeren   
  • 2 stagelessen in co-teaching geven  

  Praktijk profileren   

  • 10 uur actieve rol opnemen in een educatieve setting (bv. lesgeven in Okan-klas, huiswerkbegeleiding, leerbuddy Vlaanderen, stadsproject diversiteit, …)   

  Praktijk C  

  • 5 uur observeren  
  • 25 uur lesgeven  
  • 5 uur leerkrachtrollen opnemen (bv. vakgroepvergadering, oudercontact …)   

   

  Belangrijk: Ben je al leraar, dan wordt deze stage vervangen door Praktijk op de eigen werkplek. Meer info over dit traject voor leraars vind je onder het tabblad 'LIO-traject' op deze pagina. 

 • Welke lessen mag ik geven?

  In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen:  

  Check op de website van Onderwijs Vlaanderen voor welk vak je op basis van je educatief graduaatsdiploma een vereist bekwaamheidsbewijs hebt.   

  Heb je een educatief graduaatsdiploma? Dan krijg je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor een heleboel vakken. De school zal op basis van je basisdiploma én je competenties bepalen of jij de nodige expertise bezit om dit vak te geven.   

 • Wat kost deze opleiding?

  Je betaalt voor deze opleiding een jaarlijkse administratiekost met een bijkomende kost per opgenomen studiepunt. De exacte prijzen kan je steeds terugvinden op de pagina rond studiekosten.

  Afhankelijk van je inkomen is een vermindering van het inschrijvingsgeld mogelijk. De sociale dienst van onze hogeschool zoekt dit graag samen met je uit. Je kan deze dienst steeds vrijblijvend contacteren via socialedienst@ap.be

Nieuws over onze lerarenopleidingen

Deze opleidingen zouden je misschien ook wel kunnen interesseren