Overslaan en naar de inhoud gaan

AP Hogeschool lanceert samen met Stad Antwerpen inclusief boekenpakket en gratis workshops

boekenpakket 2

“Julian een jongen, die kan toch geen jurk aandoen?”, “Juf, waarom zijn er zo weinig zwarte prinsessen?”of “Kunnen twee papa’s kindjes krijgen?’. Met dit soort bedenkingen worden kleuterleerkrachten zeer regelmatig geconfronteerd. Hoe je in deze situaties reageert kan allesbepalend zijn voor de toekomstige etnisch-raciale attitudes van kinderen. Beeld je eens in welke krachtige rol je als kleuterleerkracht op dat moment inneemt.

Wanneer kleuters etnisch-raciale verschillen opmerken, voelen veel leerkrachten zich onzeker en ontwijken ze onderwerpen als huidskleur, taal en culturele achtergrond. Als gevolg hiervan blijven zowel witte kleuters als kleuters van kleur met onbeantwoorde vragen en misverstanden zitten. 

Interculturele competenties aanscherpen

AP-lerarenopleiders en praktijkonderzoekers Eva Dierickx, Kato Luyckx en Hajjar Ben Sliman-Ghomari zijn experts in dit vakgebied en ontwikkelden met Kleu(te)Rrijk een professionaliseringstraject voor reeds actieve leerkrachten die hun interculturele competenties willen aanscherpen. Het succes van dit traject resulteerde in een krachtige samenwerking met de Dienst Gelijke Kansen van Stad Antwerpen en Docatlas. Samen maakten ze een selectie van tien kwaliteitsvolle prentenboeken die oog hebben voor diverse representatie en beeldvorming. Alle Antwerpse kleuterscholen ontvingen ondertussen het boekenpakket en kunnen genieten van gratis workshops met concrete tips en handvaten. Inschrijven voor deze workshop kan nog steeds!

Inclusieve prentenboeken to the rescue

Boeken zijn een ideaal vertrekpunt om gesprekken rond diversiteit en rechtvaardigheid in de kleuterklas op te starten. Niet alleen kunnen inclusieve prentenboeken kinderen een gevoel van belonging en erkenning geven (‘ik hoor er ook bij’ en ‘ik mag zijn wie ik ben’), ze kunnen ook de ogen van kinderen openen naar een wereld die ze nog niet kennen.

Inclusieve prentenboeken kunnen kinderen een gevoel van 'belonging' en erkenning geven.

Heb je nog geen lerarendiploma maar prikkelt dit jou om mee het verschil te maken in de kleuterklas?

In de lerarenopleiding Kleuter- en Lager Onderwijs leer je hoe je kinderen alle kansen kan geven tot een sterk zelfbeeld én positief wereldbeeld, zonder vooroordelen. Bekijk dan zeker onze Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs. Deze opleiding kan je ook 's avonds volgen, in het flextraject.

In de pers

Gerelateerde artikels