Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Kleuter- en Lager Onderwijs in finale Vlaamse Scriptieprijs

Groepsfoto

Je lerarenopleiding met een knaller afsluiten? Daar kunnen Christina Van Goethem, Anouck Smeets, Nancy Marivoet en Rovena Hoxha van meespreken! Deze laatstejaars uit de educatieve bachelor Kleuter- en Lager Onderwijs inspireerden met hun bachelorproef 'Kleurrijk Lezen' de jury van de Klasseprijs. Dat is de onderwijstrofee die de Vlaamse Scriptieprijs jaarlijks uitdeelt. Samen met vijf andere eindwerken behaalden ze een plek in de finale. Op 19 december 2024 ontdekken we of ze effectief de trofee binnenhalen. Maar voor ons zijn ze sowieso al een winnaar!

Nood aan meer diversiteit in prentenboeken

Voor hun bachelorproef Kleurrijk Lezen onderzochten de vier studenten de representatie in de boekenhoeken van zestien kleuterklassen in de regio Antwerpen en Sint-Niklaas. Van de 1.344 prentenboeken waar personen in voorkwamen waren er 1.083 waarin het hoofdpersonage een witte huidskleur had. Een schrale 8% van de boeken toonde een gekleurde hoofdrolspeler. 

“Erg confronterend om te zien hoe verouderd de boeken in de meeste klassen nog zijn.” concludeert Christina. Als nieuwe leerkracht wil ze veel bewuster omgaan met diversiteit en het gebruik van multiculturele prentenboeken leent zich daar uitstekend toe. “Met deze scriptie hopen we ook andere leerkrachten te inspireren om hier bewust mee aan de slag te gaan.” luidt het. Nancy ondervindt zelf al positieve effecten bij haar collega’s.

Als collega’s mij fier een nieuw boek tonen en ik zie dat het een divers boek is, maakt dat me echt blij. Hier heb ik het voor gedaan! (student Nancy Marivoet)

Meer dan verdiende finaleplaats

Lector Hajjar Ben Sliman-Ghomari volgde deze bachelorproef nauw op en vindt de finaleplaats meer dan terecht. “Dit groepje legde de lat voor zichzelf heel hoog. Het onderwerp lag hen nauw aan het hart. Ze wilden vooral zelf bijleren over antiracistisch kleuteronderwijs en hoe je ervoor kan zorgen dat iedereen zichzelf herkent in de prentenboeken die op school worden aangeboden.”

Ze waren van in het begin niet te stoppen. Van een kwaliteitsvolle literatuurstudie tot een Instagrampagina. De finaleplaats voor de scriptieprijs "Klasseprijs" is dan ook echt helemaal terecht. (lector en promotor Hajjar Ben Sliman-Ghomari)

In de pers

Gerelateerde artikels