Overslaan en naar de inhoud gaan

“Mijn eigen pad is een mooi voorbeeld voor mijn leerlingen”

Studiekeuze maken? Zo kwam Joke bij Onderwijs & Training uit

Volgens Joke Truyts kan je alles aan, als je maar gemotiveerd bent. Joke volgde in het middelbaar beroepsonderwijs, maar besloot toch verder te studeren. Ze bewees het ongelijk van haar ouders en oud-leerkrachten en coacht en motiveert nu op haar beurt jongeren in het beroepsonderwijs.

Jouw studiekeuze bepaalt op welke manier jij later impact maakt. Maar wat als je nog niet weet hoe jij het verschil wil gaan maken? Een tip: laat je leiden door je passies en talenten. Hoe je dat dan concreet aanpakt? Wel, zes AP-alumni vertellen je graag hoe zij hun studiekeuze maakten. En hoe ze daarmee vandaag het verschil maken.

>> Joke professioneel
 • Opleiding: educatieve bachelor Secundair Onderwijs (met Gezondheidsopvoeding en Techniek als vakken)
 • AP-interessedomeinOnderwijs & Training
 • Huidige job: Leerkracht en leercoach in GO! Campus De Vesten

Hey Joke. Wist je altijd al dat je een lerarenopleiding wou volgen?

“Absoluut niet. In het middelbaar volgde ik beroepsonderwijs. Dan is de kans niet groot dat je daarna gaat studeren. In mijn zesde en zevende jaar middelbaar liep ik stages in onder meer een rusthuis en een kinderdagverblijf, maar ik had niet het gevoel dat daar mijn toekomst lag.

Zo begon ik toch aan verderstuderen te denken. Mijn ouders waren aanvankelijk niet voor dat idee gewonnen. ‘Je hebt thuis nooit iets voor school gedaan’, zeiden ze. Ook mijn leerkrachten fronsten hun wenkbrauwen. Maar ik had plots een motivatie die ik in het middelbaar nooit gevoeld had. Ik haalde uiteindelijk zonder ook maar één herexamen mijn diploma.”

HOE MAAK JE NU HET VERSCHIL

“Tijdens mijn stages in het middelbaar begon te dagen dat ik jongeren wereldwijs wou maken. Dat deed ik overigens ook als Chiro-leider. Ik geef ook niet toevallig les in het beroepsonderwijs. De B-stroom draagt nog altijd een negatief label. Alsof je het niet kan maken in het leven als je ‘beroeps’ studeert. Ik zie mijn eigen pad als een mooi bewijs van het tegendeel. En ik geef het ook vaak als voorbeeld aan mijn leerlingen. Zo probeer ik mijn motivatie door te geven.”

“Ik help mijn leerlingen niet alleen hun kennis te ontwikkelen, maar probeer ze ook zoveel mogelijk levenswijsheid mee te geven. Zo herhaal ik vaak dat falen geen schande is. Ook bij mij in de les gaat er nu en dan iets mis: ik laat wel eens iets vallen of weet niet op elke vraag het antwoord. Ik probeer dat dan niet onder de mat te schuiven, maar gebruik het als voorbeeld.

Jongeren zo goed mogelijk helpen is voor mij ook een belangrijke drijfveer om te blijven leren. Zo heb ik een extra vorming leercoaching gevolgd en ben ik intussen ook leercoach in de A-stroom. De combo lesgeven en coachen geeft me ontzettend veel energie. Ik ben nu ook een opleiding auticoach – expert in autisme – gestart. Dat bewijst ook dat je studies niet allesbepalend zijn voor je latere loopbaan. Je kan altijd andere skills opdoen, als je maar gemotiveerd bent.”

Welke talenten had je al en welke skills ontwikkelde je bij AP?

“Ik was altijd best creatief. Zo kook ik heel graag – iets wat nu erg van pas komt in de kooklessen die ik geef natuurlijk. Maar creativiteit is ook essentieel als je problemen moet oplossen. En dat is al eens nodig op een school, bijvoorbeeld in mijn lessen Techniek.

Bij AP werkte ik vooral aan mijn basiskennis. Ik koos Techniek en Gezondheidsopvoeding als vakken, maar als leerkracht moet je ook een basiskennis hebben in bijvoorbeeld wiskunde, chemie en Nederlands. Daar leer je nauwelijks iets over in het beroepsonderwijs. ‘Ik ga dat nooit kunnen’, dacht ik meermaals. Maar net daardoor nam mijn motivatie de bovenhand. Voor die vakken deed ik extra hard mijn best en dook ik vaak al op de trein naar huis in mijn boeken.”

Volg je je passie, dan komt de motivatie vanzelf. En stap voor stap geraak je er dan wel.

Heb je nog een keigoeie tip voor studiekiezers?

“Kies gewoon iets wat je heel graag wil doen. Het maakt niet uit dat je nog niet over de juiste skills beschikt en het is niet erg om te falen. Integendeel: je leert daaruit. Volg je je passie, dan komt de motivatie vanzelf. En stap voor stap geraak je er dan wel.”

>> Joke persoonlijk
 • Van dit liedje krijg ik energie
  Toen: ‘Unwritten’ van Natasha Bedingfield is het nummer waarop ik en mijn Chiro-vriendinnen helemaal wild gaan
  Nu: alles van Suzan & Freek, doe maar ‘Kwijt’
 • Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg
  Toen: in het lokaal van onze Chiro, waar ik leider was
  Nu: in mijn gezellige stadstuintje, met m’n vingers in het groen of een boek in mijn handen
 • Naar dit voorbeeld kijk ik op
  Toen: mijn mama, die ooit na een zwaar ongeval opnieuw moest leren spreken, stappen …
  Nu: naar al mijn collega’s – we hebben een klein team, maar hangen erg goed samen en maken zo het verschil

Gerelateerde artikels