Overslaan en naar de inhoud gaan

Flexstudenten Kleuteronderwijs organiseren Paaspret tegen kansarmoede

kleuteronderwijs ap hogeschool 7

Voor de tweede maal op rij creëren studenten Meryem, Peggy en Sarah uit het flextraject Kleuteronderwijs een warm nest voor kinderen tijdens de vakantieperiode. En dat doen ze … helemaal gratis! Wij spraken alvast met flexstudent Sarah-Moon Mangelschots over wat haar inspireerde om dit initiatief op poten te zetten.

 

Eindelijk Paasvakantie! En toch offeren jullie de eerste week integraal op om Paaspret te organiseren in basisschool Omnimundo. Wat is jullie drijfveer?

"Wij zijn alle drie mama en weten hoe duur het leven kan zijn. Mijn zoon gaat naar deze school en ik zie dan ook first hand hoeveel kansarmoede er in deze school en buurt is. Wij willen voor deze kinderen iets organiseren waar zij kunnen ontspannen en pret beleven in een veilige omgeving. Voor ons was het dan ook belangrijk dat de ouders hiervoor niets hoeven te betalen. Om dat laatste waar te kunnen maken, zamelden we geld in met de verkoop van zelfgebakken cakes."


Jullie deden dit al eerder, hoe was de eerste ervaring?

"In de kerstvakantie organiseerden we voor het eerst De Winterschool, op dezelfde locatie. Ik kende de kindjes zelf al vrij goed, aangezien ik geregeld middagtoezicht deed en vaak op school kwam als leesmama. Maar deze blije gezichtjes nu elke dag zien en ze activiteiten aanreiken waar zij anders niet mee in aanraking komen, dat was voor ons van onschatbare waarde." 

Elke dag die stralende gezichtjes zien, dat was ons geluksgevoel! 


Hoe ziet een weekje Paaspret eruit?

"Het is een mix van verschillende balsporten, knutselactiviteiten en enkele uitstappen. Zo gaan we bijvoorbeeld een keer naar de cinema. Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet met een lege maag hun dag bij ons beginnen, voorzien wij elke ochtend iets kleins om te eten. ’s Middags bereidt een groepje kinderen samen met één van ons een maaltijd voor de hele groep. Als verrassing lieten we ook eens een frietjeskraam komen." 


Jullie volgen alle drie de bachelor Kleuteronderwijs in een flextraject. Gaat dit jullie daarom zo goed af?

"Toch wel. We houden rekening met de geziene leerstof wanneer we onze activiteiten voorbereiden. Het is een meerwaarde in beide richtingen. We leren zo ook echt on the field hoe we met conflicten moeten omgaan tussen de kindjes. Voor sommigen was het ook een nieuw gegeven om met kinderen te werken uit een andere sociale klasse of met een andere afkomst. Dat maakt het echt boeiend! De ouders en kinderen zijn ook erg dankbaar. Veel van hen zijn momenteel aan het vasten en toch geven ze aan graag vroeg op te staan om naar hier te komen."  

Het is de ideale uitlaatklep en een andere manier van omgaan met elkaar dan in de schoolsituatie. (mama van Oskar en Viggo)

Wat brengt de toekomst?

"Deze twee edities bevallen ons zo goed! Wij zetten dit zeker verder. We hopen ook andere studenten warm te maken om het gewoon te durven doen, want al doende leert men. Medestudenten die zich mee willen engageren voor dit initiatief mogen zich zeker bij ons melden. Wie weet kunnen we dit in de toekomst zelfs in meerdere scholen organiseren ..." 
 

Kleuteronderwijs ook iets voor jou?

Gerelateerde artikels