Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Lerarenopleiding Mode inspireren met Etalage23

Etalage23
© Etalage23

Studenten uit de lerarenopleiding Mode ruilden dit jaar de traditionele catwalk in voor de interactieve expo Etalage23. Tijdens dit showmoment konden modeliefhebbers en sympathisanten van naald tot draad kennismaken met de creaties en studenten van het onderwijsvak Mode.  

In onze bachelor Secundair Onderwijs zit het onderwijsvak Mode volop in de lift. Veel studenten zijn aangetrokken door de unieke mix van creativiteit en praktijk. Bovendien is AP Hogeschool momenteel de enige hogeschool in België is waar je voor leerkracht Mode kan studeren. 

Lector Stef Smout: “Leerkrachten in het modeonderwijs zijn niet enkel artistieke, maar ook technisch onderlegde duizendpoten. Je leert niet alleen ontwerpen vanuit je eigen verbeelding, maar vooral vanuit een praktische probleemstelling. Dat kan de wens van een klant zijn, de noden van een specifieke doelgroep of een technisch geïnspireerde invalshoek.”

Op het einde van het academiejaar toon je als student ook letterlijk het beste van jezelf via een showmoment. Daarbij neemt de verantwoordelijkheid ook elk jaar toe. Als eerstejaarsstudent toon je losse stuks, tegen het derde jaar kan je uitpakken met je eigen capsulecollectie. 

Eerste jaar: eerste stappen 

Sommige eerstejaarsstudenten focusten op een historisch detail uit de kostuumgeschiedenis of creëerden een look die geïnspireerd was op de jaren ’50. Anderen kregen de opdracht om een outfit te bedenken en ontwerpen voor een zelfgekozen klant, zoals student Nisrin Tahri: “Ik moest eerst mijn klant analyseren. Op basis van die analyse tekende ik patronen en maakte prototypes. Mijn model is fan van een comfortabele pasvorm en dol op army kleuren. 

Ze zei dat ze in mijn outfit zo naar huis zou gaan, dus ik denk wel dat ik in mijn missie geslaagd ben!"

De leraren in spe koppelden de toegepaste technieken aan de leerplannen van het secundair onderwijs en werkten zo ook eigen lesvoorbereidingen uit. De kans om hun creaties te exposeren, is voor velen een mooie beloning voor hun harde werk. Student Jade Pattyn: “Mode is mijn grootste passie. Het is enorm fijn om eindelijk iets van mezelf te kunnen laten zien.”

 

    

 

Leerkrachten Mode zijn niet alleen artistieke, maar ook technisch onderlegde duizendpoten.
(Stef Smout, Lector Mode) 

Tweede jaar: samen sterk

De klascollectie van de tweedejaars toonde niet alleen persoonlijke skills en creativiteit, maar ook een sterk staaltje samenwerking. Zij sloegen de handen in elkaar voor een gezamenlijke collectie rond het zelfgekozen thema ‘A sunset in Sri Lanka’. Hierbij vertaalden ze de snit van de traditionele kostuums en het warme kleurenpalet van het eiland in een hedendaags jasje.

Derde jaar: time to fly solo

De laatstejaars vertaalden alles wat ze tijdens hun opleiding geleerd hadden, in een eigen  capsulecollectie. Lene Jaspers haalde haar inspiratie uit de oceaan en kaartte de klimaat-  opwarming aan via met de hand gebreide ontwerpen. Student Emily Vermonden reisde met haar collectie ‘Evolving Elegance’ door de geschiedenis van de vrouwengarderobe. Elke broek, blouse en rok die ze maakte, vertegenwoordigde een stap voorwaarts in de emancipatie van vrouwen. 

   

Hoewel veel studenten voortbouwen op een vooropleiding Mode in het middelbaar, is dat geen must. Nikita Lemmens startte drie jaar geleden zonder enige voorkennis aan de lerarenopleiding Mode. Dat maakt haar eindcollectie, waarvoor ze inspiratie haalde in het verre Oosten, des te indrukwekkender. En ook Cindy Van Craeynest viel op. Zij koos eveneens voor met de hand geborduurde creaties, maar ging daarbij als enige de uitdaging aan om voor een mannelijk model te ontwerpen. 

Studente Nikita Lemmens met haar modellen    

Stef Smout: “De lat ligt hoog, maar dat is nodig. Ik ben elk jaar onder de indruk van de grensverleggende ideeën en het doorzettingsvermogen van onze modestudenten. Ze zijn elk op hun unieke manier klaar om aan hun carrière te starten. Hopelijk kunnen ze binnenkort net zoals ik stralen van trots als ze de creaties van hun leerlingen zien.” 

Lerarenopleiding Mode: ook iets voor jou? 

Heb jij een hart voor de mode en styling? Heb je goesting om zelf te ontwerpen, tekenen en creëren, én om jouw kennis en passie voor mode te delen met anderen? 

Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina van de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs – onderwijsvak Mode en kom zeker eens langs op een van onze toekomstige infomomenten. Zo kan je al eens rondkijken in de werkateliers op de campus en/of al je vragen te stellen aan onze studenten en lectoren.  

Gerelateerde artikels