Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs (verkorte educatieve bachelor)

Leerkracht Secundair Onderwijs in verkort traject

Heb je (bijna) een bachelor- of masterdiploma op zak en wil je inspireren en onderwijzen binnen jouw vakgebied? Kies dan voor de verkorte educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs. Jij brengt je opgedane kennis mee en wij leiden je in een of twee jaar op om voor de klas te staan. De lessen vinden plaats in Antwerpen, Mechelen of Turnhout, en je kan starten in september of februari. Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een leraar in opleiding traject (LIO).

Iets voor jou?

Heb je al een bachelor- of masteropleiding volbracht? En voel je je geroepen om goede vragen te stellen, mooie ideeën te laten ontwikkelen, mensen samen te laten werken en te leren? Je wilt je opleiding combineren met een gezin of job? Dan is dit de opleiding die je zoekt. Wij stomen je klaar voor een uitdagende job als leraar in het secundair onderwijs dankzij een flexibel programma op maat, overdag of 's avonds. Onze lerarenopleiders geven je de nodige pedagogische en didactische skills mee om je kennis en ervaring te vertalen naar de leefwereld van jongeren. Met dit diploma kan je les gaan geven in alle onderwijsnetten.

Een academische bachelor of master Dans, Muziek of Drama achter de rug? Dan volg je de lerarenopleiding verder in het Conservatorium of de Academie.

160518ap45_crop_0.jpgWat leer je?

Vakkennis heb je al. Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatieskills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je immers ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht heel erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.

Wie word je? 

Een leerkracht die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leerkracht die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leerkracht die vanuit enthousiasme voor zijn vak en de leerlingengroep zijn leven lang wil bijleren. Benieuwd welke vakken je kan geven met jouw diploma? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de Vlaamse overheid voor meer info.

Maximale flexibiliteit

Tijdens deze opleiding krijg je de flexibiliteit om je studietijd zelf vorm te geven. Je hoeft dus niet fulltime achter de schoolbanken te zitten. Dankzij de mix tussen contact- en afstandsonderwijs is de combinatie met een gezinsleven of werkleven vlot haalbaar. Want maar liefst twee derde van de opleidingsonderdelen volg je digitaal (van thuis uit). Je kan de lessen online live bekijken of via een zelfstudiepakket zelfstandig thuis op een moment dat jou past. Het overige deel gaat door op de campus. Tijdens deze momenten leer je de leerstof te verwerken en heb je de kans om vragen te stellen. Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn, maar het vergroot jouw kansen op slagen wel natuurlijk. 

Je kiest bij je inschrijving zelf waar en wanneer je les wil volgen. Er zijn drie mogelijke locaties: Mechelen, Turnhout of Antwerpen. Je kiest ook tussen een dag- of een avondtraject. Je start ofwel in september ofwel in februari op. Wat jouw het beste uitkomt. 

Omdat jouw tijd belangrijk is, word je niet overstelpt met onnodige leerstof. Integendeel: wat je al beheerst of kent, hoef je niet meer te studeren. Zo maak je voor elk opleidingsonderdeel slechts één eindopdracht waarmee je je kennis of vaardigheden bewijst. Er zijn dus geen klassieke examens, enkel een praktijkopdracht per opleidingsonderdeel. 

Goed nieuws wanneer je bepaalde vakken al onder de knie hebt. Want je kan na slechts twee weken je eindopdracht meteen indienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van een lessenreeks. Dien je je proef bij de start in? Dan krijg je hiervoor het signaal of je geslaagd bent. Heb je de proef tot een goed einde volbracht? Dan heb je het opleidingsonderdeel in principe afgelegd en ben je geslaagd. Het is dan niet meer verplicht om naar de lessen of oefenmomenten te komen. Op deze manier kan je de studiedruk verlichten en hoef je enkel de vakken te volgen die in jouw profiel nog ontbreken.

Ben je al aan de slag in een school? En wil je daar verder groeien tijdens je opleiding? Dan kan je stage lopen op je eigen werkplek. Als je het leraar in opleiding (LIO)-traject volgt, kan je jouw stage ook binnen de eigen uren doen. Meer info over dit traject voor leerkrachten vind je onder het tabblad 'LIO-traject' op deze pagina.

Ben je geïnteresseerd in het LIO-traject? Maar heb je momenteel nog geen job in het onderwijs? Dan gaat AP graag op zoek naar een geschikte en betaalde job als leerkracht in het vak en de regio die jij wenst. Jij kan dus starten nog voor je een diploma bezit. Dat geeft je niet alleen tonnen ervaring maar ook een loon én hoogstwaarschijnlijk meteen ook een toekomstige job. 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

De verkorte educatieve bacheloropleiding omvat 60 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in één jaar tijd afwerken. Ook in combinatie met je gezins-, werk- of privéleven. Je moet wel in het bezit zijn van een bachelor- of masterdiploma om aan deze opleiding te starten.

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit in 1,5 of 2 of jaar.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

De verkorte educatieve bacheloropleiding omvat 60 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in één jaar tijd afwerken. Ook in combinatie met je gezins-, werk- of privéleven. 

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit in 1,5 of 2 of jaar.

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. De praktijk kan je in functie van je eigen situatie op verschillende manieren invullen:

 • Je voert de praktijk uit als stagiair: je loopt stage in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding.
 • Of je voert de opleidingsonderdelen praktijk uit als leraar-in-opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leerkracht in een school en je volgt tegelijkertijd je lerarenopleiding. Ook hier zorgen school en opleiding samen voor begeleiding.

Het is mogelijk tijdens de opleiding over te stappen van het standaardtraject naar het LIO-traject en vice versa.

Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een LIO-traject, wat staat voor 'leraar in opleiding'. Je zal de theoretische opleidingsonderdelen nog samen met je medestudenten volgen, maar voor de praktijkcomponent tekenen we samen een traject uit dat je de mogelijkheid geeft om deze zo veel mogelijk uit te voeren op je eigen werkplek (school).

Ben je nog niet werkzaam in een school? Maar ben je wel geïnteresseerd om alvast voor de klas te staan?
Dan gaat AP graag op zoek naar een school waar je als leerkracht aangesteld wordt. Neem hierover gerust contact op met het opleidingshoofd (jan.schoenmakers@ap.be). Uiteraard krijg je hiervoor een vergoeding (loon) via de gangbare barema's in het onderwijs. 

Sommige vooropleidingen geven recht op vrijstellingen. Meer info kan je hier terugvinden. Check ook zeker dit overzicht om te kijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. 

Nog vakexpertise?

Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak, maar nog geen lerarenopleiding gevolgd? En droom je er toch van om les te geven in een bepaald onderwijsvak, dat niet aanlsuit bij jouw eerder behaalde diploma? Goed nieuws, want dan kan je vanaf dit academiejaar een uniek en verkort combitraject volgen aan AP. Dit traject is een combinatie van deze twee opleidingen: 

Door de verkorte educatieve bachelor te combineren met de inhoudelijke focus op een extra onderwijsvak (bv. wiskunde, Nederlands, biologie, Islamitische godsdienst …) is er geen overlap tussen beide programma’s. Het programma van 60 studiepunten combineert ééntje van 45 studiepunten tot een krachtig geïntegreerd programma van 90 studiepunten. Zo verwerf je op 1,5 jaar niet enkel jouw pedagogische bekwaamheid, maar ook maximaal inzicht (en rechten) in een vakgebied dat jou passioneert. Twee vliegen én twee diploma's in één klap!  

Vakinhoud én pedagogiek

Wij stomen je klaar voor een uitdagende job als leerkracht in het secundair onderwijs dankzij een flexibel programma op maat en met een duidelijke focus op de inhouden van het vak waarin jij je wil bekwamen. Onze lerarenopleiders geven je de nodige pedagogische en didactische skills mee om je bestaande en nieuw aangebrachte kennis en ervaring te vertalen naar de leefwereld van jongeren.  

Praktisch

Wil je meer weten of dit combitraject? Vuur gerust je vragen af op onze trajectbegeleider. Samen doorlopen we ook graag het inschrijfproces.

Wanneer heb ik les?

Wanneer je in Antwerpen studeert, heb je les op volgende momenten: 

 • op maandag in dagonderwijs. De leergemeenschappen gaan online door op tien maandagavonden gespreid over het academiejaar.
 • op maandag- en donderdagavond in avondonderwijs.

Studeer je in Turnhout of Mechelen? Dan gaan je lessen door op maandag- en woensdagavond in avondonderwijs.

 • Je bent in het bezit van een bachelor- of masterdiploma.

Meteen aan de slag

Er is momenteel nog steeds een groot tekort aan leerkrachten. Met een succesvolle stage op je CV is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding, al dan niet in een vervangingsopdracht. Vooral scholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

Welke vakken mag ik geven?

In welke vakken en in welke richtingen je les mag geven hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma. De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leerkracht heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

Waar kan ik les geven?

Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

Heb je zin in meer? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. Een postgraduaat Niet-Confessionele Zedenleer bijvoorbeeld. Of misschien wil je nog een extra onderwijsbevoegdheid behalen? Na je opleiding kan je in één jaar een extra diploma Secundair Onderwijs of Kleuteronderwijs behalen.

Heb je academische ambities? Volg dan een schakelprogramma om een master te behalen in de Opleidings- en onderwijswetenschappenPedagogische wetenschappen (afstudeerrichting Orthopedagogiek of Pedagogiek en onderwijskunde) of Psychologie.

FAQ over deze opleiding

 • Kan ik vrijstellingen krijgen?

  Afhankelijk van je basisdiploma (bachelor of master) kan je vrijstellingen aanvragen. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Benieuwd op welke vrijstellingen jij recht hebt? Bekijk dan zeker dit handige overzicht. Tijdens het online inschrijfproces kan je de vrijstellingen dan aanvragen. 

   

 • Welke lessen mag ik geven?

  In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen: 

  Check op de website van Onderwijs Vlaanderen voor welk vak je op basis van je bachelordiploma en je diploma van de verkorte educatieve bachelor een vereist bekwaamheidsbewijs hebt.  

  Heb je een bachelordiploma + diploma verkorte educatieve bachelor? Dan krijg je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor zo goed als alle vakken, met uitzondering van godsdienst & zedenleer. De school zal op basis van je basisdiploma én je competenties bepalen of jij de nodige expertise bezit om dit vak te geven.  

 • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

  Je kan je stageschool zelf kiezen. Onze stagecoördinator zal jou wel altijd bijstaan bij het vinden van een geschikte stageplaats. 

  Binnen het LIO-traject kan je de stage grotendeels op je eigen school en in eigen uren volbrengen. 

 • Is er leerkrediet vereist voor de opleiding?

  Neen.

 • Wat kost deze opleiding?

  Je betaalt voor deze opleiding een jaarlijkse administratiekost met een bijkomende kost per opgenomen studiepunt. De exacte prijzen kan je steeds terugvinden op de pagina rond studiekosten.

  Afhankelijk van je inkomen is een vermindering van het inschrijvingsgeld mogelijk. De sociale dienst van onze hogeschool zoekt dit graag samen met je uit. Je kan deze dienst steeds vrijblijvend contacteren via socialedienst@ap.be