Overslaan en naar de inhoud gaan
Verkorte educatieve bachelor
Secundair Onderwijs (verkorte educatieve bachelor)

Leerkracht Secundair Onderwijs in verkort traject

Heb je (bijna) een bachelor- of masterdiploma en wil je inspireren en onderwijzen binnen jouw vakgebied? Kies dan voor de verkorte educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs. Je brengt de opgedane kennis mee en wij leiden je in een jaar op om voor de klas te staan. De lessen vinden plaats in Antwerpen, Mechelen of Turnhout, en je kan starten in september of februari. Als je al als leerkracht werkt, kan je deze opleiding volgen in een leraar in opleiding traject (LIO). 

Iets voor jou?

Heb je al een bachelor- of masteropleiding volbracht? En voel je je geroepen om goede vragen te stellen, mooie ideeën te laten ontwikkelen, mensen samen te laten werken en te leren? En wil je de opleiding combineren met een gezin of job? Dan is dit de opleiding die je zoekt. Maak je klaar voor een uitdagende job als leraar in het secundair onderwijs dankzij een flexibel programma op maat, overdag of 's avonds. De lerarenopleiders geeft je de nodige pedagogische en didactische skills om je kennis en ervaring te vertalen naar de leefwereld van jongeren. Met dit diploma kan je les gaan geven in alle onderwijsnetten.

Een academische bachelor of master Dans, Muziek of Drama achter de rug? Dan volg je de lerarenopleiding verder in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Campus De Singel).

Wat leer je?

Vakkennis heb je al. Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatieskills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je dan ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.

Wie word je? 

Een leerkracht die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leerkracht die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leerkracht die vanuit enthousiasme voor zijn vak en de leerlingengroep zijn leven lang wil bijleren. Benieuwd welke vakken je kan geven met jouw diploma? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de Vlaamse overheid voor meer info.

Maximale flexibiliteit

Tijdens deze opleiding krijg je de flexibiliteit om je studietijd zelf vorm te geven. Je hoeft dus niet fulltime achter de schoolbanken te zitten. Dankzij de mix tussen contact- en afstandsonderwijs is de combinatie met een gezinsleven of werkleven vlot haalbaar. Twee derde van de opleidingsonderdelen volg je digitaal (van thuis uit). Je kan de lessen online live bekijken of via een zelfstudiepakket zelfstandig thuis op een moment dat jou past. Het overige deel gaat door op de campus. Tijdens deze momenten leer je de leerstof te verwerken en heb je de kans om vragen te stellen. Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn, maar het vergroot wel je kansen op slagen natuurlijk. 

Je kiest bij je inschrijving zelf waar en wanneer je les wil volgen. Er zijn drie mogelijke locaties: Antwerpen, Mechelen of Turnhout. Je kiest ook tussen een dag- of een avondtraject. Je start in september of februari op. 

Je wordt niet overstelpt met onnodige leerstof. Wat je al beheerst of kent, hoef je niet meer te studeren. Zo maak je voor elk opleidingsonderdeel slechts één eindopdracht waarmee je je kennis of vaardigheden bewijst. Er zijn dus geen klassieke examens, enkel een praktijkopdracht per opleidingsonderdeel. 

Na twee weken kan je je eindopdracht al indienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van een lessenreeks. Dien je je proef bij de start in? Dan krijg je hiervoor het signaal of je geslaagd bent. Heb je de proef tot een goed einde volbracht? Dan heb je het opleidingsonderdeel in principe afgelegd en ben je geslaagd. Het is dan niet meer verplicht om naar de lessen of oefenmomenten te komen. Op die manier hoef je geen theorie te verwerken die je al onder de knie hebt.

Werk je momenteel al als leerkracht in een school? En wil je daar verder groeien tijdens je opleiding? Dan kan je stage lopen op je eigen werkplek. Als je het leraar in opleiding (LIO)-traject volgt, kan je je stage ook binnen de eigen uren doen. 

Als je interesse hebt in het LIO-traject, maar nog geen job bij een school, dan gaat AP graag op zoek voor jou. We zoeken naar een geschikte en betaalde job als leerkracht in het gewenste vak en regio. Je kan dus starten nog voor je een diploma bezit. Dat geeft je niet alleen tonnen ervaring maar ook een loon en hoogstwaarschijnlijk meteen ook een toekomstige job. 

Wil je graag lesgeven in een specifiek onderwijsvak dat niet aansluit bij je basisdiploma? Dankzij het unieke combitraject van AP kan je leerkracht worden in het onderwijsvak dat je zelf kiest, ongeacht je eerdere studie. In dit geïntegreerde programma combineer je nieuwe vakkennis en verwerf je pedagogische bekwaamheid. Twee diploma's in één klap dus.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

De verkorte educatieve bacheloropleiding telt 60 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in een jaar tijd afwerken, ook in combinatie met je gezins-, werk- of privéleven. Je moet wel in het bezit zijn van een bachelor- of masterdiploma om aan deze opleiding te starten.

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit in bijvoorbeeld anderhalf of twee of jaar.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de paarse balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

 • Verkort dagtraject : 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Digivaardige leraar 3
  Leergemeenschap 1 6
  Leergemeenschap 2 3
  Leraar in mijn vak A 3
  Leraar in mijn vak B 6
  Leraar in mijn vak C 3
  Taalvaardige leraar 3
  Werken met leerlingen 3
  Werken met leerlingen in de klas 3
  Werken met leerlingen op school 3
  • Keuze Verkorte Bachelor Secundair Onderwijs
   Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Leraren verantwoordelijk 3
   Grootstedelijk onderwijs 3
  • LIO
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Praktijk op de eigen werkplek 1 6
   Praktijk op de eigen werkplek 2 15
  • Stage
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Praktijk op de stageschool 1 6
   Praktijk op de stageschool 2 12
   Praktijk schoolbrede stage 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. De praktijk kan je in functie van je eigen situatie op verschillende manieren invullen.

 • Stage: je draait mee in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding.
 • LIO-traject: of je volgt het traject leraar in opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leerkracht in een school en je volgt tegelijkertijd de lerarenopleiding. Ook hier zorgen school en opleiding samen voor begeleiding.

Het is mogelijk om tijdens de opleiding over te stappen van het standaardtraject naar het LIO-traject en andersom. 

Als je al als leerkracht werkt, kan je de opleiding volgen in een LIO-traject, dat staat voor: leraar in opleiding. De theorie volg je samen met medestudenten, maar de praktijkonderdelen voer je zo veel mogelijk uit op je huidige werkplek. Zo ben je niet enkel zeker van een inkomen, maar groei je ook verder op je eigen school. 

Ben je nog niet werkzaam in een school, maar wil je wel al voor de klas staan? Dan gaat AP graag op zoek naar een school waar je als leerkracht aangesteld wordt. Neem hierover gerust contact op met het opleidingshoofd. Je wordt hiervoor een loon volgens de gangbare barema's in het onderwijs. 

Sommige vooropleidingen geven recht op vrijstellingen. Meer info kan je hier terugvinden. Check ook zeker dit overzicht om te kijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. 

In welke vakken en in welke richtingen je les mag geven hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma.

De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leerkracht heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

Wanneer heb ik les?

Wanneer je in Antwerpen studeert, heb je les op volgende momenten: 

 • op maandag in dagonderwijs. De leergemeenschappen gaan online door op tien maandagavonden gespreid over het academiejaar.
 • op maandag- en donderdagavond in avondonderwijs.

Studeer je in Turnhout of Mechelen? Dan gaan je lessen door op maandag- en woensdagavond in avondonderwijs.

Je bent in het bezit van een bachelor- of masterdiploma.

Uniek combitraject

Heb je al een bachelor- of masterdiploma, maar droom je ervan om les te geven in een specifiek onderwijsvak dat niet aansluit bij jouw basisdiploma? Goed nieuws, want dan kan je vanaf dit academiejaar een uniek en verkort combitraject volgen aan AP. Dit traject is een combinatie van deze twee opleidingen: 

Door de verkorte educatieve bachelor te combineren met de inhoudelijke focus op een extra onderwijsvak (bv. wiskunde, Nederlands, biologie, islamitische godsdienst …) is er geen overlap tussen beide programma’s. Het programma van 60 studiepunten combineert eentje van 45 studiepunten tot een krachtig geïntegreerd programma van 90 studiepunten. Zo verwerf je op anderhalf jaar niet enkel je pedagogische bekwaamheid, maar ook maximaal inzicht (en rechten) in een vakgebied dat jou passioneert. Twee diploma's in één klap dus.

Benieuwd naar het modeltraject met vakken en bijhorende studiepunten? Bekijk dan hier het standaardprogramma van het verkort combitraject. Kies je voor het onderwijsvak muziek, dan ziet het traject er iets anders uit. Je studeert dan na twee jaar af. Bekijk dat programma hier.

Klaar voor een uitdagende job als leerkracht in het secundair onderwijs? Verwacht je aan een flexibel programma op maat en met een duidelijke focus op de inhouden van het vak waarin je je wil bekwamen. Je krijgt de nodige pedagogische en didactische skills mee om je bestaande en nieuwe kennis en ervaring te vertalen naar de leefwereld van jongeren.  

Meteen aan de slag

Er is momenteel nog steeds een groot tekort aan leerkrachten. Met een succesvolle stage op je cv is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding, al dan niet in een vervangingsopdracht. Vooral scholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

Als je nog verder wil studeren, zijn er heel wat mogelijkheden.

FAQ over deze opleiding

 • Is er leerkrediet nodig voor de opleiding?

  Nee, je hoeft geen leerkrediet in te zetten voor deze opleiding.

 • Wat kost deze opleiding?

  Je betaalt voor de opleiding een jaarlijkse administratiekost met een bijkomende kost per opgenomen studiepunt. De exacte prijzen kan je steeds terugvinden op de pagina rond studiekosten. Afhankelijk van je inkomen is een vermindering van het inschrijvingsgeld mogelijk. Het Student Center zoekt dit graag samen met je uit. 

 • Kan ik vrijstellingen krijgen?

  Afhankelijk van je basisdiploma (bachelor of master) kan je vrijstellingen aanvragen. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Benieuwd op welke vrijstellingen je recht hebt? Bekijk dan zeker dit handige overzicht. Tijdens het online inschrijfproces kan je de vrijstellingen dan aanvragen. 

   

 • Welke lessen mag ik geven?

  In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen het vereist bekwaamheidsbewijs en het voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Check op de website van Onderwijs Vlaanderen voor welk vak je op basis van je bachelordiploma en je diploma van de verkorte educatieve bachelor een vereist bekwaamheidsbewijs hebt.  

  Heb je een bachelordiploma en een diploma van de verkorte educatieve bachelor? Dan krijg je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor zo goed als alle vakken, met uitzondering van godsdienst en zedenleer. De school zal op basis van je basisdiploma en je competenties bepalen of je de nodige expertise bezit om dit vak te geven.  

 • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

  Je kan je stageschool zelf kiezen. Onze stagecoördinator zal je wel altijd bijstaan bij het vinden van een geschikte stageplaats. Binnen het LIO-traject kan je de stage grotendeels op je eigen school en in eigen uren volbrengen.