Overslaan en naar de inhoud gaan
Vastgoed

Landmeten

Een landmeter? Is dat niet iemand die in een fluo hesje langs de weg staat? Klopt, maar landmeters zijn zo veel meer. Ze zijn naast landmeten ook gespecialiseerd in bouwkunde én recht. En ze steken vooral graag de handen uit de mouwen: digitaal ontwerpen, terreinen in kaart brengen, data verzamelen en analyseren. Hierbij gebruiken ze uiteraard hoogtechnologische meettechnieken: waterpassing, one-man-totalstations, GNSS, scanners, drones. Klinkt indrukwekkend? Dat is het ook!

Iets voor jou?

Van 9 tot 5 op kantoor zitten, is niets voor jou. Je staat te trappelen om erop uit te trekken voor terreinwerk. Om nauwkeurige metingen uit te voeren, beschik je natuurlijk over wat geduld. En berekeningen en formules schrikken je best niet af. Dat heeft allemaal zijn praktisch nut, want jouw werk vormt straks de fundering van een innovatief vastgoedproject of complexe infrastructuurwerken.

landmeten.jpgWat leer je?

  • Een flinke basis recht en bouwkunde
  • Je verdiept je in meettechnieken voor terreinen en gebouwen, en leert de data verwerken en visualiseren.
  • Een dosis wiskunde voor alle berekeningen
  • De theorie leer je meteen omzetten in de praktijk.

Wie word je?

Als landmeter ben je de eerste schakel bij vastgoedprojecten of stedenbouwkundige werken. Je meet terreinen en gebouwen op, brengt de omgeving in kaart en maakt de ontwerpen en uitvoeringsplannen voor verkavelingen of andere aanvragen. Bij de opstart van een werf zet jij de ontwerpen uit op het terrein en voer je controlemetingen uit. Hightech-meetapparatuur zijn je onmisbare gadgets: one-man totaalstations, GNSS, laserscanners en drones voor luchtfotogrammetrie.

Als landmeter-expert kan je ingeschakeld worden om metingsplannen op te maken bij verkoop van of wijzigingen aan grondeigendommen. En je treedt op bij de afpaling van de eigendomsgrenzen.

Wist je dat je als landmeter-expert ook vastgoedexpert bent en objectief advies kan verlenen rond vastgoed, waardebepalingen en plaatsbeschrijvingen?

Troeven

Projectwerk: net zoals in't echt!

Voor de projecten werk je nauw samen met het werkveld en je collega-studenten van de afstudeerrichting Vastgoed. Want ook al spelen jullie een erg verschillende rol in de markt, jullie zullen elkaar later wél geregeld tegenkomen. Je krijgt een reële case voorgeschoteld en werkt, samen met je medestudenten, een interdisciplinaire oplossing uit. Check zeker onze Facebook-pagina om onze uitstappen, workshops en dergelijke vanop de eerste rij te bekijken.

Knelpuntberoep

Wil je na je studies snel aan de slag? Deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep: de vraag naar landmeters is groter dan het aantal afgestudeerden. Dit wil zeggen dat je kans op tewerkstelling 100 procent is en je gegarandeerd werk vindt.

Naar het buitenland

Landsgrenzen zijn heel relatief voor landmeters. Veel bouwprojecten spelen zich trouwens af in het buitenland. Daarom lopen veel studenten stage bij een bouw- of baggerbedrijf in de VS, het Midden-Oosten of China. Het eindproject Landmeten is dan ook altijd internationaal.

Aandacht voor het volledige spectrum

De opleiding onderhoudt nauwe contacten met alle geledingen van het werkveld. Daarom wordt naast residentiële projecten ook gekeken naar niet-residentiële projecten. Als afgestudeerde van deze professionele bacheloropleiding ben je breed inzetbaar in het brede werkveld: studiebureaus, landmeetkantoren, overheid, baggersector,enz. 

Programma

Elk academiejaar bestaat uit 2 semesters. De examens volgen op het einde van het semester. 
Net zoals in het werkveld verwerk je de leerstof via allerlei verschillende leervormen en -middelen. 
Al vanaf het eerste jaar zet je je tanden in uitdagende projecten en praktijkopdrachten.

Eerste jaar

Naast bouwkundige basisvakken, recht, ruimtelijke ordening, plaatsbeschrijving, expertise en topografische software staat vooral het opmeten van terreinen en gebouwen centraal. Niet alleen een grondige en praktische studie van topografie en geodesie komen aan bod, maar ook wegenontwerp en de nieuwste landmeetkundige meettechnieken.

Tweede jaar

Bijna driekwart van je tijd gaat naar specifieke landmetersvakken: je leert verschillende meettechnieken en instrumenten kennen, gaat topografisch tekenen, buigt je over verkavelingsontwerpen en raakt vertrouwd met remote sensing toepassingen. Je berekent ook curves voor wegen en constructies, verdiept je in de bouw van rioleringen en gaat aan de slag met complexe en krachtige software.

Derde jaar

Je laatste jaar draait vooral rond praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om te proeven van het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, praat met toekomstige werkgevers, voert praktijkopdrachten uit voor bedrijven, … en het sluitstuk van je opleiding: de stage. Je draait als volwaardig werknemer mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je een lange periode op dezelfde plek doorbrengt, krijg je de kans om je in te werken in complexe dossiers en zelf initiatief te nemen in projecten.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Als landmeter-expert, een beschermde titel, kan jij aan de slag:

  • bij openbare diensten zoals het kadaster en de dienst ruimtelijke ordening
  • bij een landmetersbureau
  • als oprichter van een eigen landmeetkantoor
  • als medewerker in de vastgoedsector (notaris- en advocatenkantoren)
  • als surveyor in de baggersector

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak helemaal te pakken? Je bachelordiploma vormt een uitstekende basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding Industriele Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde optie Landmeten. Ook een masterdiploma Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw is een mogelijkheid.

Internationaal

Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat mogelijkheden. We werken namelijk samen met de voornaamste internationale vastgoedfederaties en onderwijspartners. En dat heeft alleen maar voordelen voor jou!

Semester of stage in het buitenland

In je derde jaar kan je een semester of je stage in het buitenland doorbrengen. Drie maanden lang leer je de landmeterspraktijk vanuit een ander perspectief kennen. Studenten trokken de voorbije jaren naar Denemarken, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). De Erasmus- of andere beurs geeft je hiervoor een financieel steuntje in de rug. 

Internationaal project

In het tweede jaar kan je kiezen voor een internationaal project. Hiervoor werken we samen met de hogeschool INHOLLAND in Alkmaar en zal je dus samenwerken met collega-studenten uit Nederland.

Internationale knowhow

Tijdens de opleiding bezoeken we geregeld internationale vakbeurzen, zoals Intergeo in Duitsland. Zo ben je mee met de nieuwste trends en technologieën uit het werkveld. In het verleden zagen we de meest hightech-apparatuur zo in primeur aan het werk.

Flexibel studeren

Work & study

Heb je al een job, maar wil je een bachelordiploma Vastgoed-Landmeten behalen? Geen probleem, met het 'work & study'-programma kan je de opleiding combineren met je werk.

Programma

Je volgt één dag per week les in dagonderwijs op de campus in hartje Antwerpen, waarbij vooral de specifiek landmeetkundige vakken aan bod komen. Alle andere kennis en vaardigheden verwerf je met zelfstudie. Dat wil zeggen dat je ’s avonds en in het weekend flink zal moeten studeren, maar zo kan je op vier jaar tijd de 180 studiepunten van je opleiding afronden en het bachelordiploma behalen.  Een korter of langer traject is ook mogelijk. Maar dat bespreek je best in een persoonlijk gesprek met de trajectbegeleider.

Bekijk het programma.

Materiaal

Het cursusmateriaal en de lespresentaties zijn beschikbaar via de online schoolomgeving e-campus.

Stage

De verplichte stage kan je bij je huidige werkgever uitvoeren indien je al in de landmeetsector werkt.

Vrijstellingen

Als je al over een diploma uit het hoger onderwijs beschikt, kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen. Tijdens een individueel gesprek met je trajectbegeleider bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt.

OKOT-traject VDAB

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

4-jarig programma 

Je wilt je graag inschrijven maar heb je een vermoeden dat een modeltraject van 60 studiepunten per jaar te zwaar gaat zijn? Dan kan je je inschrijven voor een langdurig traject waarbij je programma is verspreid over vier jaar. Interesse? Stuur dan een e-mail naar onze trajectbegeleider van de opleiding vastgoed.

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. 

    We hebben een heel brede instroom van studenten. Veelvoorkomende richtingen zijn: 

    • voor Landmeten: industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, wetenschappen-wiskunde ...
    • voor Vastgoed: economie-moderne talen, economie-wiskunde, humane wetenschappen ...

  • Kan ik deze opleiding in avondonderwijs volgen?

    De bachelor Vastgoed wordt enkel in dagonderwijs aangeboden. Een modeltraject duurt 3 jaar. 

  • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

    Er bestaat een specifiek 'work and study' traject voor de afstudeerrichting Landmeten, omdat dit een knelpuntberoep is. Hierbij:

    • volg je 1 dag per week dagonderwijs op de campus in Antwerpen
    • doe je de rest via zelfstudie
    • kan je vrijstelllingen aanvragen voor bepaalde vakken als je al een hoger diploma hebt 
    • kan je stage doen bij je huidige werkgever als je al in de landmeetsector werkt

    Graag meer info en/of advies op maat?

    • Check de tab 'flexibel studeren' op ap.be/landmeten
    • Neem contact op met het opleidingshoofd 

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Afstudeerrichting Vastgoed

    Minimum laptopvereisten:

    • Schermresolutie: 1920 x 1080 (15,6") of hoger
    • Processor i5/9de generatie (met 64bit) | 2,5 GHz
    • 512GB SSD | 8GB RAM
    • Grafische aparte kaart met 4GB videogeheugen en compatibel met OpenGL 4.2
    • Numeriek klavier + muis 

    Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt, gebruik de eerste lessen om te testen of deze voldoet. De laptop moet voldoen aan de eisen om Microsoft Office en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te gebruiken.

     

    Afstudeerrichting Landmeten

    Minimum laptopvereisten:

    • Verplicht Windows besturingsysteem
    • Schermresolutie: 1920 x 1080 (15,6") of hoger
    • Numeriek toetsenbord | Muis: noodzakelijk voor tekenprogramma’s
    • Quad Core 4 GHz
    • Processor i7/Ryzen7 4de generation (met 64bit)
    • 512 GB SSD | 16 GB RAM
    • Grafische kaart 4 GB videogeheugen (of hoger) en compatibel met OpenGL 4.3 of hoger