Graduaat Orthopedagogische Begeleiding | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthopedagogische Begeleiding

 • Dagtraject
 • Avondtraject

  Troeven

  Klaar voor het werkveld

  Je kan de opleiding al in twee jaar afleggen en dus snel aan de slag gaan als opvoeder-begeleider. In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding combineer je voortdurend theorie en praktijk, je leert dus al doende. Vanaf het begin van het programma sta je in contact met het werkveld.

  Starten in september of februari

  Het traject in Antwerpen kan je opstarten in september of februari. Dat betekent dat je in het tweede semester kan starten, zonder dat je studieduur verlengt. Je vindt meer info hierover in het tabblad 'Programma'. 

  Creatief en persoonlijk

  De opleiding wordt gedragen door een creatief, gedreven en divers lectorenteam met een sterke verbinding met de sector. Wij kiezen voor een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft.

  Werken en studeren

  Werk je al in de sector en wil je je verdiepen of bijscholen? Weet dan dat je de opleiding kan combineren met een job in de sector.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

  Het is mogelijk om in februari in te stromen, bijvoorbeeld als je heroriënteert uit een andere opleiding, en al een deel van de opleidingsonderdelen volgen. Enkel in Antwerpen start het volledige programma terug op in februari (zie volgende tabblad).

  Je kan kiezen of je de graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding in Antwerpen, Mechelen of Turnhout volgt. In Antwerpen en Turnhout vinden de lessen overdag plaats, in Mechelen worden de lessen overdag en ‘s avonds georganiseerd.

  Als je kiest voor de avondopleiding in Mechelen volg je hetzelfde programma en heb je dezelfde examens als de dagopleiding, maar je krijgt de leerstof op minder contacturen. Je verwerkt dus meer leerstof thuis.

  Hoelang duurt de opleiding?

  De meeste studenten kiezen bij inschrijving voor een modeltraject en volgen dus een uitgestippeld programma dat 120 studiepunten omvat. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. 

  Modeltraject Academiejaar 2020-21

  • Orthopedagogie - modeltraject 1: 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Biologische aspecten 3
   Personen met een beperking 3
   Communicatieve vaardigheden 6
   Levenslooppsychologie 3
   Omgaan met informatie 3
   Orthopedagogiek 3
   Kinderen en jongeren 3
   Volwassenen en ouderen 3
   Werken in en met groepen 3
   Psychologische thema’s 3
   Methodisch begeleiden en organiseren van activiteiten 3
   Observeren en rapporteren 3
   Praktijk 1 + 2 21
  • Orthopedagogie - modeltraject 2: 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Systemisch denken en handelen 3
   Orthopedagogische thema's 3
   Mens en maatschappij 3
   Visie op begeleiden 6
   Psychopathologie 3
   Werken in team en organisatie 6
   Werken met netwerken 3
   Omgaan met diversiteit 3
   Ethisch en deontologisch handelen 3
   Praktijk 3 + 4 27

  Programma (Start in februari)

  Wil je studeren in Antwerpen? Dan kan je ervoor kiezen om ook in februari het programma op te starten zonder studieduurverlenging. Dat betekent dat je in het modeltraject twee jaar later in februari afstudeert.

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden februari tot eind juni, en half september tot eind januari. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De meeste studenten kiezen bij inschrijving voor een modeltraject en volgen dus een uitgestippeld programma dat 120 studiepunten omvat. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar.

  Modeltraject Academiejaar 2020-21

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met het graduaatsdiploma Orthopedagogische Begeleiding vind je een job als opvoeder-begeleider in een zeer divers werkveld. Je kan terecht bij Centra voor Algemeen Welzijn, voorzieningen binnen de integrale jeugdhulpverlening,  jeugd- en volwassenenpsychiatrie, ouderenzorg, jeugdwerk, organisaties voor mensen met een beperking, mensen met concrete en/of tijdelijke ondersteuningsnoden, straathoekwerk, werkingen voor thuis- en daklozen, organisaties die zich richten tot integratie, het gelijkekansenbeleid, het sociaal-artistiek werkveld, …

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken? Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Orthopedagogie is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten (programma binnenkort beschikbaar) behaal je een bachelordiploma.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Je kan ervoor kiezen om je studieloopbaan anders in te delen en op eigen ritme te studeren. Je verlaat dan het modeltraject en kiest voor deeltijds studeren door bijvoorbeeld maar een paar opleidingsonderdelen op te nemen. Je spreidt je studieduur om op een rustiger tempo je diploma te halen.

  Er staat een trajectbegeleider van de opleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.