Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthopedagogische Begeleiding

 • Dagtraject
 • Avondtraject
 • Start in februari mogelijk

  Troeven

  Klaar voor het werkveld

  Je kan de opleiding al in twee jaar afleggen en dus snel aan de slag gaan als opvoeder-begeleider. In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding combineer je voortdurend theorie en praktijk, je leert dus al doende. Vanaf het begin van het programma sta je in contact met het werkveld.

  Starten in september of februari

  Het traject in Antwerpen kan je via een modeltraject opstarten in september of februari. Dat betekent dat je in het tweede semester kan starten, zonder dat je studieduur verlengt. Je vindt meer info hierover in het tabblad 'Programma'. In Mechelen en Turnhout kan je ook starten in februari, maar moet je een individueel traject volgen indien je ook op twee jaar wil afstuderen.

  Studeren in jouw buurt

  We bieden deze opleiding op maar liefst drie locaties aan: in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Op deze manier is er altijd wel een locatie dicht bij jou in de buurt, en hoef je jezelf niet al te ver te verplaatsen.

  Werken en studeren

  Werk je al in de sector en wil je je verdiepen of bijscholen? Weet dan dat je de opleiding kan combineren met een job in de sector.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

  Het is mogelijk om in februari in te stromen, bijvoorbeeld als je heroriënteert uit een andere opleiding, en al een deel van de opleidingsonderdelen volgen. Enkel in Antwerpen start het volledige programma terug op in februari (zie volgende tabblad).

  Je kan kiezen of je de graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding in Antwerpen, Mechelen of Turnhout volgt. In Antwerpen en Turnhout vinden de lessen overdag plaats, in Mechelen worden de lessen overdag en ‘s avonds georganiseerd.

  Als je kiest voor de avondopleiding in Mechelen volg je hetzelfde programma en heb je dezelfde examens als de dagopleiding, maar je krijgt de leerstof op minder contacturen. Je verwerkt dus meer leerstof thuis.

  Hoelang duurt de opleiding?

  De meeste studenten kiezen bij inschrijving voor een modeltraject en volgen dus een uitgestippeld programma dat 120 studiepunten omvat. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Je kan echter ook een deeltijds programma spreiden over langere tijd.

  Programma (Start in februari)

  Je kan er ook voor kiezen om in februari het programma op te starten zonder studieduurverlenging. Dat betekent dat je in het modeltraject twee jaar later in februari afstudeert. Dit programma start als modeltraject enkel op in Antwerpen, maar ook in Turnhout en Mechelen is het een mogelijkheid via een aangepast individueel traject. Hiervoor neem je contact op met de trajectbegeleider indien je hier interesse voor hebt.

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden februari tot eind juni, en half september tot eind januari. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De meeste studenten kiezen bij inschrijving voor een modeltraject en volgen dus een uitgestippeld programma dat 120 studiepunten omvat. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar.

  Modeltraject

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met het graduaatsdiploma Orthopedagogische Begeleiding vind je een job als opvoeder-begeleider in een zeer divers werkveld. Je kan terecht bij Centra voor Algemeen Welzijn, voorzieningen binnen de integrale jeugdhulpverlening,  jeugd- en volwassenenpsychiatrie, ouderenzorg, jeugdwerk, organisaties voor mensen met een beperking, mensen met concrete en/of tijdelijke ondersteuningsnoden, straathoekwerk, werkingen voor thuis- en daklozen, organisaties die zich richten tot integratie, het gelijkekansenbeleid, het sociaal-artistiek werkveld, …

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken? Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Orthopedagogie is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten (bekijk hier het programma) behaal je een bachelordiploma.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Je kan ervoor kiezen om je studieloopbaan anders in te delen en op eigen ritme te studeren. Je verlaat dan het modeltraject en kiest voor deeltijds studeren door bijvoorbeeld maar een paar opleidingsonderdelen op te nemen. Je spreidt je studieduur om op een rustiger tempo je diploma te halen.

  Er staat een trajectbegeleider van de opleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

  FAQ over deze opleiding

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

   Dagtraject Antwerpen/Turnhout/Mechelen

   • Eerste jaar:
    • In het eerste semester volg je ongeveer 3 dagen per week les op de campus en is er geen werkplekleren
    • In het tweede semester volg je 2 dagen per week les op de campus en heb je ongeveer 2 dagen per week werkplekleren. Om de 14 dagen is er een halve dag voorzien op de campus voor supervisie/coaching.
   • In het tweede jaar volg je ongeveer 2 dagen per week les op de campus en heb je ongeveer 2 dagen per week werkplekleren. Om de 14 dagen is er een halve dag voorzien op de campus voor supervisie/coaching.
     

   Avondtraject Mechelen

   • Eerste jaar:
    • In het eerste semester volg je 3 avonden per week les op de campus en is er geen werkplekleren
    • In het tweede semester volg je 2 avonden per week les op de campus en heb je ongeveer 2 dagen per week werkplekleren. Hier komt om de 14 dagen een avond op de campus bij voor supervisie/coaching.
   • In het tweede jaar volg je 2 avonden per week les op de campus en heb je ongeveer 2 dagen per week werkplekleren. Hier komt om de 14 dagen een avond op de campus bij voor supervisie/coaching.

  • Hoe worden de examens georganiseerd?

   We werken met een semestersysteem:

   • Je hebt examens in januari en juni (en eventueel herexamens in augustus).
   • Niet alle opleidingsonderdelen hebben een theoretisch examen.
   • Per semester heb je max 4 examens.

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

   Je mag zelf een bedrijf of organisatie kiezen:

   • In semester 1 krijg je heel wat tips & tricks om je zoektocht tot een goed einde te brengen. 
   • De opleiding heeft ook een database met goedgekeurde werkplekleren die je kan raadplegen.
   • Je kan eventueel zelfs werkplekleren op je huidige werkplek. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden én specifieke goedkeuring is vereist. 

  • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

   Dat kan. Hou wel rekening met het volgende: 

   • De combinatie werken en studeren wordt door veel studenten als zwaar ervaren. 
   • Je wordt iedere week sowieso een paar dagen / avonden op de campus verwacht. 
   • Als je voltijds in de sector werkt kan je eventueel werkplekleren op je huidige werkplekleren. Als je in een andere sector werkt, zal je tijd / ruimte nodig hebben om elders te werkplekleren. 

   Voor info en advies op maat neem je best contact op met de trajectbegeleider. Samen met jou bekijken we graag de mogelijkheden.