Overslaan en naar de inhoud gaan
Accounting Administration

Accounting Administration

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration leidt je op tot een hands-on dossierbeheerder boekhouden. In de opleiding combineer je een sterke boekhoudkundige kennis met de juiste fiscale, digitale en professionele skills die de financiële sector nodig heeft. De interactie tussen theorie en praktijk bereidt je maximaal voor om snel en concreet aan het werk te gaan. Deze opleiding kan je ook volgen als flexibel programma in avondonderwijs

Iets voor jou?

Werk je graag met cijfers? Ben je nauwkeurig en geboeid door financiën? Wil je graag ondernemers ondersteunen in hun boekhouding? En heb je interesse in zaken zoals belastingen, recht, boekhouden, digitale vaardigheden en communiceren? Dan is deze opleiding vast en zeker iets voor jou. 

Wat leer je?

De graduaatsopleiding Accounting Administration richt zich op zeven thema’s:

  • Financial accounting: je leert de principes van dubbel boekhouden, het verschil tussen activa en passiva, resultatenrekeningen, journaalposten … 
  • Management accounting: je stelt budgetten en rapporten op, berekent kostprijzen en maakt financiële analyses. 
  • Digitale skills: je werkt met de meest voorkomende (boekhoud)software en digitale tools. 
  • Fiscaliteit: je maakt kennis met de belangrijkste fiscale topics. Je ontdekt de geheimen van btw, personen- en vennootschapsbelasting en de fiscale aangiften. Je volgt de evolutie van de fiscaliteit op de voet. 
  • Recht: je leert over burgerlijk, sociaal, handels- en ondernemingsrecht. 
  • Soft skills: je bereidt je voor op de snel veranderende werkomgeving en scherpt je communicatieve en professionele vaardigheden aan. 
  • Werkplekleren: tijdens je opleiding oefen je het beroep al actief uit, grotendeels in het werkveld zelf.

Wie word je?

Na deze opleiding ben je helemaal klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Je hebt niet alleen de inhoudelijke kennis, maar ook de communicatieve en professionele skills die nodig zijn om in een bedrijf te starten. Dankzij je leergierigheid zal je ongetwijfeld groeien doorheen de opleiding en ben je klaar voor een boeiende carrière in de financiële sector.

Praktijkgericht

Al vanaf het eerste semester kan je de theorie meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren. Eerst maak je kennis met het beroep, daarna leer je aan de hand van echte cases de kneepjes van het boekhoudberoep. In het tweede jaar draai je mee op de werkplek.

 

We houden de opleiding up-to-date door constant de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld te bekijken en deze te integreren. Ook leggen we de nadruk op de digitalisering van het beroep, en blijf je bij met de nieuwste softwaretoepassingen. Zo ben je helemaal klaar voor de job als accountant van morgen.

Met een graduaatsdiploma Accounting Administration moet je niet vrezen voor een job. Het gaat hier namelijk over een knelpuntberoep, dus kantoren staan te wachten op mensen als jij.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak. Je bent hier geen nummertje in een overvolle aula, maar wordt goed opgevolgd. Als je wil studeren op eigen tempo, is dit mogelijk na een gesprek met je trajectbegeleider.

Wist je dat je deze opleiding ook in de avond kan volgen? Met het flexibele avondprogramma volg je 's avonds of online les. Zo kan je de studie combineren met een job, gezin of iets anders. Het traject duurt wel iets langer: drie jaar in plaats van twee.

Ontdek alles over het avondtraject

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

Deze graduaatsopleiding is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Dagprogramma

Het dagprogramma telt 120 studiepunten, verdeeld over twee semesters per jaar. Je kan je diploma behalen in twee jaar tijd als je het modeltraject volgt. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Wanneer je je inschrijft in het dagtraject, ben je voltijds beschikbaar voor de opleiding.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

 

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Flexibel avondprogramma

Volg je liever 's avonds les? Dan kan je ook kiezen voor het flexibel avondprogramma van de opleiding. Dit traject telt – net als in dagonderwijs  –  120 studiepunten, gespreid over drie jaar. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

Wanneer je je inschrijft voor het avondtraject, volg je de meeste lessen 's avonds op de campus of op afstand. Heb je toch eens les overdag? Dan communiceren we dit voldoende op voorhand. Bovendien is het lesmateriaal beschikbaar via onze digitale leeromgeving waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken. Dankzij deze flexibele initiatieven kan je je studie ook combineren met een job.

Wil je meer informatie over de vakken van het avondprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Als je al actief bent in de sector, dan kan je onder bepaalde voorwaarden het werkplekleren uitvoeren op je huidige job. Werk je nog niet in de sector? Dan bekijk je best samen met je trajectbegeleider wat er mogelijk is, maar hou altijd rekening dat je ook een groot deel extern aan werkplekleren zal doen. 

Meteen aan de slag

Na de praktijkgerichte graduaatsopleiding ben je meteen inzetbaar als medewerker boekhouden. Je kan onmiddellijk aan het werk in een accountantskantoor of in de financiële afdeling van een bedrijf. Tijdens je opleiding word je voorbereid op het maken van je keuze: verder studeren of meteen aan de slag. 

Zin om verder te studeren? Met het vervolgtraject naar de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit behaal je in twee jaar tijd je bachelordiploma. In dit vervolgtraject duik je nog dieper in accountancy en fiscaliteit en leg je een brede basis in bedrijfsmanagement. Na het volgen van deze opleiding, heb je meteen al heel wat vrijstellingen op zak voor je examens bij het ITAA. 

 

FAQ over deze opleiding

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

    Ongeveer een derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren.

    Eerste jaar

    • In het eerste semester maak je kennis met het beroep van de accountant tijdens het vak de accountant: beroepsverkenning. Door realistische cases leer je het beroep goed kennen.
    • Tijdens het tweede semester bestudeer je de accountant in de onderneming en leer je onder begeleiding van het werkveld je boekhoudkundige administratie online uit te voeren. 

    Tweede jaar

    • Het tweede jaar staat nog meer in het teken van praktijk. Maar liefst drie dagen per week doe je aan werkplekleren in een accountantskantoor of op de financiële afdeling van een bedrijf. De twee andere dagen word je op de campus verwacht. 

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

    Ja, je mag zelf een werkplek kiezen. Samen bekijken we of het takenpakket op deze plek voldoende aansluit bij de opleiding. Werk je al in een accountantskantoor of op de financiële dienst van een onderneming? Dan kan je zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden en is specifieke goedkeuring voor vereist. 

  • Kan ik het dag- en avondtraject combineren?

    Nee, dat is niet mogelijk.

  • Krijg ik Frans en Engels in de opleiding?

    Nee, er komen geen vreemde talen aan bod. Je moet wel goed Nederlands kunnen.