Overslaan en naar de inhoud gaan

Accounting Administration

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Praktijkgericht

  De theorie kan je meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren, al vanaf het eerste semester.  Zo ga je van start met observaties, een groepsopdracht en realistische casussen uit het werkveld om vervolgens effectief en veelvuldig mee te draaien op de werkvloer.

  Toekomstgericht

  We houden de opleiding up-to-date door constant de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld te bekijken en deze te integreren. Zo leggen we de nadruk op de digitalisering van het beroep, en blijf je bij met de nieuwste softwaretoepassingen. Ook is er een specifiek opleidingsonderdeel ‘Trends in Accounting Administration’ waar je telkens de nieuwste trends bekijkt.

  Knelpuntberoep

  Met een graduaatsdiploma Accounting Administration moet je niet vrezen voor een job. Het gaat hier namelijk over een knelpuntberoep, dus kantoren staan te wachten op mensen als jij.

  Studeren op eigen tempo

  De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak. Zo krijgt elke student wat hij of zij nodig heeft, en dat op het juiste moment. Je studeert namelijk op eigen tempo, en kan met een trajectbegeleider bekijken hoe je het eigen studietraject kan samenstellen.

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan de opleiding overdag of ’s avonds volgen. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Accounting Administration omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Volg je het modeltraject in avondonderwijs, dan doe je er drie jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. 

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan de opleiding overdag of ’s avonds volgen. 

  We bieden studenten in deze opleiding heel wat flexibiliteit. Je kan als student kiezen voor een dag- of een avondopleiding. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Accounting Administration omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Volg je het modeltraject in avondonderwijs, dan doe je er drie jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. 

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag 

  De praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration leidt je op tot een dossierbeheerder boekhouden. Je kan meteen aan de slag in een boekhoud- en/of accountantskantoor, maar ook bij belastingsadviseurs of in een financiële en/of boekhoudkundige afdeling van een bedrijf. Dat kan zowel in de profit- als in de non-profitsector zijn.

  Verder studeren

  Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de verwante bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit - is een optimale doorstroom mogelijk. Op die manier behaal je een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten.

  Massaal veel praktijk

  De graduaatsopleiding Accounting Administration staat garant voor massaal veel praktijk. Al vanaf het eerste semester kom je via observatie in contact met een boekhoud- en/of accountantskantoor of met de financiële en/of boekhoudkundige afdeling van een groter bedrijf.

  In het eerste semester van het tweede jaar ga je in totaal zes weken aan de slag in een boekhoudkantoor of bij een belastingadviseur. Hierbij verwachten we je telkens terug op de hogeschool na enkele dagen. Tijdens de dagen op de hogeschool kijken we samen terug op de tijd die je op de werkplek gespendeerd hebt, en werken we snel en efficiënt aan de moeilijkheden. Voor dagstudenten neemt dit werkplekleren één semester in beslag, avondstudenten spreiden het over een volledig jaar.

  Als sluitstuk van de opleiding breng je een aaneengesloten periode op de werkplek door, waarbij je  een portfolio opstelt met kritische reflecties over de processen binnen het bedrijf, logboeken bijhoudt en zelfreflecties maakt. Dagstudenten doorlopen dit werkplekleren in het tweede semester van het tweede jaar, avondstudenten in het derde jaar.

  Je kan trouwens zelf werkplekken voorstellen of een keuze maken uit een lijst die we beschikbaar stellen. Ben je al actief in de sector, dan zoeken we naar een manier waarop je je werk in het kader van het werkplekleren kan valideren.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een driejarig avondtraject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

  Werken en studeren

  Als je al actief bent in de sector, dan bekijken we op individuele basis de mogelijkheid om bepaalde taken uit Werkplekleren 3 en/of Werkplekleren 4 (gedeeltelijk) bij de eigen werkgever uit te voeren. Dit uiteraard enkel indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan en de werkgever dit ondersteunt. 

  Studenten die niet in de sector werken kunnen wellicht, mits aan dezelfde voorwaarden is voldaan, een gedeelte werkplekleren bij de eigen werkgever lopen. Dit zal echter altijd gedeeltelijk zijn, waardoor je dus een aanzienlijk luik op een externe werkplek zal moeten uitvoeren.

  Het valideren van de eigen werkplek kan je best op voorhand met de trajectbegeleider bespreken.

  Studeren op afstand

  Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken. In het avondtraject is er bovendien meer afstandsonderwijs, waardoor we het aantal contactmomenten kunnen beperken en studenten zich minder moeten verplaatsen.

  FAQ over deze opleiding

  • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

   Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

   Ongeveer 1/3e van je opleiding bestaat uit werkplekleren:

   • semester 1: Je krijgt eenvoudige opdrachten om het werkveld te verkennen.
   • semester 2: Je volgt simulaties op de campus waarbij je digitale verwerking van boekhoudkundige en belastingstransacties aanleert en inoefent. 
   • semester 3: Je draait 6 weken mee op de werkvloer bij een boekhoudkantoor of belastingadviseur.
   • semester 4: Je draait 12 weken mee op de werkvloer bij de dienst boekhouden of financiën van een bedrijf / organisatie.

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

   Je mag zelf een werkplek kiezen. Goedkeuring door de opleiding is wel vereist.

   Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én is specifieke goedkeuring voor vereist.