Overslaan en naar de inhoud gaan

Accounting Administration

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration leidt je op tot een hands-on dossierbeheerder boekhouden. De opleiding combineert een sterke boekhoudkundige kennis met de juiste fiscale, digitale en professionele skills die de financiële sector nodig heeft. De diepgaande interactie tussen theorie en praktijk bereidt je maximaal voor om snel en concreet aan de slag te gaan in het werkveld.

Iets voor jou?

Ben je gebeten door werken met cijfers? Werk je nauwkeurig en ben je gefascineerd door financiën? Wil je graag ondernemers ondersteunen in hun boekhouding? En heb je interesse in zaken zoals belastingen, recht, boekhouden, digitale vaardigheden en communiceren? Dan is deze opleiding vast en zeker iets voor jou. 

161115ap_hbo5_08.jpgWat leer je?

De graduaatsopleiding Accounting Administration richt zich op zes grote thema’s:

 • Financial accounting: je leert de principes van dubbel boekhouden, het verschil tussen activa en passiva, resultatenrekeningen, journaalposten ... 
 • Management accounting: je stelt budgetten en rapporten op, berekent kostprijzen en maakt financiële analyses. 
 • Digitale skills: je werkt met de meest courante (boekhoud)software en digitale tools. 
 • Fiscaliteit: je maakt kennis met de belangrijkste fiscale topics. Je ontdekt de geheimen van btw, personen- en vennootschapsbelasting en de fiscale aangiften. Je volgt de evolutie van de fiscaliteit op de voet. 
 • Recht: je wordt ondergedompeld in het burgerlijk, sociaal, handels- en ondernemingsrecht. 
 • Soft skills: je bereidt je voor op de snel veranderende werkomgeving en scherpt je communicatieve en professionele vaardigheden aan. 
 • Werkplekleren: tijdens je opleiding oefen je het beroep al actief uit, grotendeels in het werkveld zelf.

Wie word je?

Na deze opleiding ben je helemaal klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Je hebt niet alleen de inhoudelijke kennis, maar ook de communicatieve en professionele vaardigheden die nodig zijn om in een bedrijf aan de slag te gaan. Dankzij je leergierigheid zal je zonder problemen mee evolueren en klaar zijn voor de toekomst. 

Praktijkgericht

Al vanaf het eerste semester kan je de theorie meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren. Eerst maak je kennis met het beroep, daarna leer je aan de hand van echte cases de kneepjes van het boekhoudberoep. In het tweede jaar draai je mee op de werkplek.

 

We houden de opleiding up-to-date door constant de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld te bekijken en deze te integreren. Ook leggen we de nadruk op de digitalisering van het beroep, en blijf je bij met de nieuwste softwaretoepassingen. Zo ben jij helemaal klaar voor de job als accountant van morgen! 

Met een graduaatsdiploma Accounting Administration moet je niet vrezen voor een job. Het gaat hier namelijk over een knelpuntberoep, dus kantoren staan te wachten op mensen als jij.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

De opleiding en haar lectoren hebben een heel persoonlijke aanpak. Zo krijgt elke student wat hij of zij nodig heeft, en dat op het juiste moment. Als je wil studeren op eigen tempo, is dit mogelijk na een gesprek met je trajectbegeleider.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

Deze graduaatsopleiding is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

De graduaatsopleiding Accounting Administration omvat, net zoals het avondtraject, 120 studiepunten. Je kan dus je diploma behalen in twee jaar tijd. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Wanneer je je inschrijft in het dagtraject, ben je voltijds beschikbaar voor je opleiding.

Ook het avondtraject van de opleiding omvat 120 studiepunten. Het programma in avondonderwijs rond je af in drie jaar tijd. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Wanneer je je inschrijft voor het avondtraject, vogl je de meeste lessen 's avonds op de campus of op afstand. Heb je toch eens les overdag? Dan communiceren we dit voldoende op voorhand.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Als je al actief bent in de sector, dan bekijken we op individuele basis de mogelijkheid om bepaalde taken uit Werkplekleren 3 en/of Werkplekleren 4 (gedeeltelijk) bij de eigen werkgever uit te voeren. Dit uiteraard enkel indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan en de werkgever dit ondersteunt. 

Studenten die niet in de sector werken kunnen wellicht, mits aan dezelfde voorwaarden is voldaan, een gedeelte werkplekleren bij de eigen werkgever lopen. Dit zal echter altijd gedeeltelijk zijn, waardoor je dus een aanzienlijk luik op een externe werkplek zal moeten uitvoeren.

Het valideren van de eigen werkplek kan je best op voorhand met de trajectbegeleider bespreken.

Meteen aan de slag

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration leidt je op tot een hands-on medewerker boekhouden. Je kan meteen na het behalen van je diploma aan de slag in een accountantskantoor of in de financiële afdeling van een bedrijf. Tijdens je opleiding word je voorbereid op het maken van je keuze: verder studeren of meteen aan de slag. 

Zin om verder te studeren? Met het vervolgtraject naar de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit behaal je in twee jaar tijd je bachelordiploma. In dit vervolgtraject duik je nog dieper in accountancy en fiscaliteit en leg je een brede basis in bedrijfsmanagement. Na het volgen van deze opleiding, heb je meteen al heel wat vrijstellingen op zak voor je examens bij het ITAA. 

Tijdens je opleiding word je voorbereid op het maken van je keuze: verder studeren of meteen aan de slag. 

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een driejarig avondtraject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Werken en studeren

Als je al actief bent in de sector, dan bekijken we op individuele basis de mogelijkheid om bepaalde taken uit werkplekleren 3 en/of werkplekleren 4 (gedeeltelijk) bij de eigen werkgever uit te voeren. Dit uiteraard enkel indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan en de werkgever dit ondersteunt. 

Studenten die niet in de sector werken kunnen wellicht, mits aan dezelfde voorwaarden is voldaan, een gedeelte werkplekleren bij de eigen werkgever lopen. Dit zal echter altijd gedeeltelijk zijn, waardoor je dus een aanzienlijk luik op een externe werkplek zal moeten uitvoeren.

Het valideren van de eigen werkplek kan je best op voorhand met de trajectbegeleider bespreken.

Wanneer je je inschrijft in het dagtraject, moet je voltijds beschikbaar zijn om de opleiding te volgen. Lukt dit niet? Dan kies je best voor het avondtraject. Dan volg je de lessen gedeeltelijk op de campus en gedeeltelijk online . Bovendien is het lesmateriaal beschikbaar via onze digitale leeromgeving waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken.

FAQ over deze opleiding

 • Krijg ik Frans en Engels in de opleiding?

  Nee, er komen geen vreemde talen aan bod. We zetten voluit in op een goede beheersing van het Nederlands. 

 • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

  Ongeveer een derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren:

  Jaar 1

  • In het eerste semester maak je kennis met het beroep van de accountant tijdens het vak 'de accountant: beroepsverkenning'. Zo zal je aan de hand van realistische cases weten wat je later in het beroep te doen staat. 
  • Tijdens het tweede semester bestudeer je de accountant in de onderneming en leer je onder begeleiding van het werkveld je boekhoudkundige administratie online uit te voeren. 

  Jaar 2

  • Het tweede jaar staat nog meer in het teken van praktijk. Je zal drie dagen per week werkplekleren in een accountantskantoor of op de financiële afdeling van een bedrijf. Aan jou de keuze! De twee overige dagen word je op de campus verwacht. 

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  Je mag zelf een werkplek kiezen. Je legt deze voor aan de opleiding en samen bekijken we of je takenpakket voldoende aansluit bij de opleiding. 

  Werk je al in een accountantskantoor of op de financiële dienst van een onderneming? Dan kan je zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én is specifieke goedkeuring voor vereist. 

 • Kan ik het dag- en avondtraject combineren?

  Nee, dat is niet mogelijk.