Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappelijk Werk

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk (Maatschappelijke Dienstverlening) is een praktijkgerichte opleiding waarin je zal samenwerken met medestudenten, lesgevers-begeleiders en het werkveld om individuen te leren begeleiden en stimuleren tot volwaardige deelnemers aan de samenleving. Met de nodige ondersteuning word je gestimuleerd tot zelfredzaamheid en maak je kennis met het maatschappelijke werkveld.

161115ap_hbo5_21_crop2.jpgIets voor jou?

Wil je zo snel mogelijk concreet aan de slag en praktijkgericht leren? Werk je graag met mensen? Kan je luisteren, bemiddelen, mee naar oplossingen zoeken, mensen stimuleren en begeleiden, respectvol en empathisch handelen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Wat leer je?

We leren je inzicht hebben in cliëntsituaties en cliëntsystemen en leren je hoe je methodische hulpverleningstrajecten mee kan begeleiden. We tonen je hoe je mensen kan motiveren om zelf op zoek te gaan naar een oplossing voor hun probleem. En we laten je de aangereikte methodes en methodieken praktisch en concreet toepassen in echte cases.

Onze troeven

PRAKTIJK, PRAKTIJK, PRAKTIJK

Deze nieuwe opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding breng je heel wat tijd op de werkvloer door.  Zo ben je straks volledig klaargestoomd voor het échte werk. We werken elk semester in leergroepen, waardoor theorie en praktijk altijd heel nauw met elkaar verweven zijn

PERMANENTE EVALUATIE

Deze graduaatsopleiding toetst nooit theorie puur omwille van de theorie. We werken met een permanente evaluatie waarbij de theorie steeds getoetst wordt aan de hand van een casus, toepassing of praktijkvoorbeeld. 

OPTIES EN FLEXIBILITEIT

Twijfel je nog tussen deze opleiding of het graduaat Sociaal-Cultureel Werk? Na één semester is het mogelijk om nog te switchen naar graduaat Sociaal-Cultureel Werk zonder studieduurverlenging.

Na je opleiding kan je bovendien meteen aan de slag in het werkveld, of doorstromen naar de bacheloropleiding Sociaal Werk.

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Ook als je start in februari, dan doe je er twee jaar over en studeer je dus in januari af. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni.

In de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk kan je zowel een dagtraject als een avondtraject volgen.

  • Dagtraject:
    • Antwerpen: drie lesdagen per week, verschillende mogelijkheden (bijvoorbeeld maandag/dinsdag/woensdag of woensdag/donderdag/vrijdag) 
    • Mechelen: Les op woensdag en donderdag
  • Avondtraject:
    • Antwerpen: Les on campus op maandag- en dinsdagavond van 18 tot 22 uur, donderdag afstandsonderwijs
Meteen aan de slag

Met je graduaatsdiploma Maatschappelijke Dienstverlening kan je meteen aan de slag in de welzijnssector. Onder andere bij CAW, diensten voor thuiszorg, buurt- en wijkwerking, crisisopvangcentra, ziekenhuizen, … 

Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan de AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Sociaal Werk (afstudeerrichting Maatschappelijk Werk) is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma Sociaal Werk.

Werken en studeren

In Antwerpen bieden we een avondtraject voor werkstudenten aan. Hierbij geven we delen van de opleiding in afstandsonderwijs, en worden de lessen ingepland op 3 avonden per week. Je kan deze opleiding in 2 jaar afronden, maar je kan de vakken ook meer spreiden zodat je op 2,5 of 3 jaar afstudeert.

De vakken rond het werkplekleren kan je op de eigen werkplaats afleggen indien je tewerkgesteld bent in de sociale sector. Het is ook mogelijk om elders verworven competenties aan te tonen.

FAQ over deze opleiding

  • Hoe worden de lessen en examens georganiseerd?

    De opleiding is praktijkgericht.

    • Je volgt les in kleine(re) klasgroepen, zodat er voldoende ruimte is voor interactie en om via activerende werkvormen zelf (mee) aan de slag te gaan.
    • Daarnaast zetten we ook sterk in op individuele coaching op jouw maat.  
    • Je hoeft geen gigantische hoeveelheden theorie te blokken: we beperken ons tot de noodzakelijke kennis en inzichten om vlot in het werkveld aan de slag te gaan.
    • Bovendien mag je alle theorie ook meteen in de praktijk brengen door middel van opdrachten, casussen, … 
    • Daarom werken we vooral met permanente evaluatie en opvolging.  

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

    Het is belangrijk dat je kan werkplekleren op een plek waar je je goed voelt. Daarom mag je zelf een leerwerkplek aanbrengen of er eentje kiezen uit onze databank. We begeleiden je bij je zoektocht en hebben met heel wat partners in het werkveld een vaste samenwerking.  

  • Kan ik een aangepast traject volgen?

    Er bestaan zeker opties om je opleiding op jouw persoonlijke situatie af te stemmen. De trajectbegeleider kan samen met jou de mogelijkheden bekijken en een individueel traject uitstippelen.  

  • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

    Vanaf september 2021 bieden we een gloednieuw traject voor werkstudenten aan: 

    • Je volgt 3 avonden per week les in avondonderwijs 

    • Je volgt een deel van de opleidingsonderdelen via afstandsonderwijs 

    • Je kan elders verworven competenties laten erkennen 

    • Je kan je opleiding spreiden over 2 jaar, 2,5 jaar of 3 jaar 

    • Je kan werkplekleren bij je huidige werkgever (als je in de sociale sector aan het werk bent)