Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappelijk Werk

Werk je graag met mensen? Kan je goed luisteren, bemiddelen, oplossingen bedenken en mensen positief stimuleren? Dan is de praktijkgerichte graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk helemaal je ding. Je maakt mensen opnieuw zelfstandig en geeft hen een plek in onze maatschappij. Je zorgt ervoor dat ook de meest kwetsbaren onder ons kunnen deelnemen aan de samenleving. Met dit diploma wacht er een betekenisvolle job met veel voldoening op jou! 

Iets voor jou?

Kom je altijd als eerste op voor anderen? Word je onwel van onrecht? En droom je van een wereld waarin discriminatie niet bestaat? Dan ben jij de geschikte persoon voor deze opleiding en gaat een job als maatschappelijk werker je vast en zeker goed af. Zorgen voor, samenwerken en ondersteunen, zijn je favoriete werkwoorden. Je wil niets liever dan mensen doen groeien en opnieuw (super)krachten geven. 

161115ap_hbo5_21_crop2.jpg

Wat leer je?

 • Je leert om mensen te motiveren en gaat op zoek naar oplossingen voor hun problemen. Je behandelt zeer uiteenlopende thema's zoals armoede, dakloosheid, opvoeding, verslavingen, financiële moeilijkheden, werkloosheid, ziekte, criminaliteit, handicap ... Samen start je een hulpverleningstraject op en begeleid je hen naar meer zelfstandigheid.
 • Hoe luister je met een open houding? Hoe stel je je professioneel op? Je leert op de juiste manier communiceren met mensen met een hulpvraag. Je stelt jezelf betrokken, maar ook kritisch op naar anderen.
 • Tot slot doe je ook aan (zelf)reflectie. Je leert doorheen de opleiding bewust en kritisch kijken naar jezelf, je medestudenten en je omgeving. Door individuele feedback word je uitgedaagd om jezelf bij te sturen, zodat je kan verder groeien als toekomstig maatschappelijk werker. 
 • Stap per stap leer je zowel uit de theorie als de praktijk, maar hoofdzakelijk leer je al doende dankzij werkplekleren. Zo weet je na je studie meteen van aanpakken.

Wie word je?

Als een zelfstandige, kritische teamspeler ben je vastbesloten om individuen te helpen hun leven zelf in handen te nemen. Je werkt nauw samen met collega's en externe partners in diverse sectoren zoals gezondheidszorg, schuldhulpverlening en juridische bijstand. Dankzij je vlotte omgang onderhoud je makkelijk relaties en bied je begeleiding gericht op het vinden van oplossingen. Je bent bereid om je tanden te zetten in uiteenlopende uitdagingen variërend van financiële kwesties tot huisvesting, psychische problemen, conflicten in de omgang met anderen en verslavingsproblematiek. 

Massaal veel praktijk

Tijdens je opleiding breng je heel wat tijd door op de werkvloer. Zo ben je straks volledig klaar voor het echte werk. De werkplek waar je aan de slag zal gaan tijdens het jaar, mag je zelf uitkiezen. Geen idee wat je wil? We zoeken het graag samen uit. Op die manier kom je in een organisatie terecht die volledig aansluit bij jouw interesses en kan je er extra gemotiveerd voor gaan. 

 

Deze graduaatsopleiding toetst nooit theorie puur omwille van de theorie. Via permanente evaluatie doorheen het jaar kan je jezelf voortdurend verbeteren. Zo hoef je tijdens het semester niet intensief te studeren. Aan het einde van elk semester volgt er een licht, behapbaar examenblok. Tijdens deze examens leer je om concrete voorbeelden (casussen) op te lossen en toe te passen aan de hand van je kennis. Geen zware blokken theorie dus, maar praktijkgerichte oefeningen

Wil je starten in september of liever in februari? Volg je graag les in Antwerpen of heb je je hart verloren aan Mechelen? De opleiding is erg flexibel, dus jij kiest.

Als je je studie wil combineren met een job of een gezin, kan je het avondtraject volgen in Antwerpen. Daarnaast nemen we je persoonlijke situatie onder de loep. Als je al veel ervaring hebt in de sector bijvoorbeeld, is er een mogelijkheid om het aantal uren werkplekleren te verminderen. Zo doe je enkel wat relevant is voor jou. 

Na deze graduaatsopleiding stroom je vlot door via een vervolgtraject naar de bacheloropleiding Sociaal Werk. Een interessant vervolg voor je cv! 

Elk semester krijg je het vak leegroep waarin je in kleine groep de theorie van andere vakken leert toepassen. Zo zet je meteen je kennis om naar de praktijk en weet je waarom de aangeleerde theorie nuttig is.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma telt 120 studiepunten in totaal. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Ook als je start in februari, dan doe je er twee jaar over en studeer je dus in januari af. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste jaar zoom je in op wie je bent en wat je doet als maatschappelijk werker. Je leert het beroep en het werkveld stap per stap kennen. Maar je staat ook stil bij de actualiteit. Wat zijn de uitdagingen waar de samenleving voor staat? Thema’s zoals armoede, eenzaamheid, partnergeweld of vooroordelen komen daarbij aan bod. Niet te vergeten is ook het welzijn van je cliënt. Daarom leer je tijdens de opleiding over de levenspsychologie van de mens en hoe je psychische uitdagingen en opvoedingsuitdagingen kan herkennen, gepast reageren en doorverwijzen.

Als maatschappelijk werker kom je natuurlijk voortdurend in contact met mensen. Een professionele houding is daarom erg belangrijk. Tijdens je opleiding leer je zowel schriftelijk als mondeling contact te maken met je doelgroep. Je bereidt je onder meer voor op het voeren van individuele intakegesprekken met cliënten aan de hand van verschillende gespreksmodellen.

Nog meer op het programma: vakken zoals diversiteit en praktisch burgerlijk recht. Zo ontdek je de gelijkenissen en verschillen tussen mensen en hoe je daar constructief mee omgaat. Het praktisch burgerlijk recht geeft je dan weer de handvaten om cliënten te informeren over de juiste regelgeving en deze zelf correct toe te passen.

Tot slot breng je een groot deel van je tijd door op je werkplek. Eerst via vrijwilligerswerk, daarna loop je tijdens het werkplekleren mee in een organisatie of vereniging. Dankzij observatie, contact met je doelgroep en de medewerkers … leer je de eerste kneepjes van het vak.  Je kan meedraaien in een opvang voor daklozen, drughulpverlening, kringwinkel, opvangcentrum voor asielzoekers, sociale dienst van een ziekenhuis ...

In het tweede jaar ga je werken met meerdere cliënten. Je bestudeert de groepsdynamica en hoe je op verschillende manieren met meerdere hulpvragers kan samenwerken. Voorbeelden zijn bemiddeling, lotgenotengroepen of het betrekken van het sociaal netwerk van een cliënt. 

In het laatste semester van je opleiding kies je zelf een vak waarin je je verder verdiept. Ben je van plan om verder te studeren? Dan is het vervolgtraject naar de bachelor Sociaal Werk een logische keuze. Kies daarom al een opleidingsonderdeel uit de bacheloropleiding als keuzevak, zo ben je hier later voor vrijgesteld. 

Verder ga je samen met je medestudenten in kleine groepjes een project uitwerken. De uitdaging van deze opdracht is rechtstreeks uit het werkveld gegrepen. Zo leer je oplossingsgericht werken en kritisch nadenken over een relevant onderwerp uit het maatschappelijk werkveld.

Tot slot kan je tijdens het werkplekleren alles tonen wat je geleerd hebt in je opleiding. Je voert zelfstandig gesprekken met cliënten of groepen, brengt huisbezoeken, volgt dossiers op, neemt actief deel aan vergaderingen … Geen zorgen als dit indrukwekkend klinkt, want we verwachten geen volledige verantwoordelijkheid of zelfstandigheid. Stap per stap en onder goede begeleiding krijg je meer zelfvertrouwen in je werk.
 

Avondtraject

In Antwerpen kan je een avondtraject volgen, ideaal in combinatie met een job of gezin. Een deel van de opleiding is in afstandsonderwijs, het andere deel op de campus. Je hebt maximaal drie avonden per week les.

Je kan deze opleiding in twee jaar afronden, maar je kan de vakken ook meer spreiden, zodat je op twee en een half of drie jaar afstudeert. Aan jou de keuze! 

Als werkstudent in avondtraject kan je de vakken rond werkplekleren eventueel op je eigen werkplaats afleggen als je tewerkgesteld bent in de sociale sector. Of toon je eerder verworven ervaring aan om zo een vermindering of vrijstellingen te krijgen.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Er is ook een dagtraject in Antwerpen voor heroriënteerders/studieswitchers vanaf februari. Hiermee studeer je exact twee jaar later in februari af.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Wanneer heb ik les?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. In de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk kan je zowel een dagtraject als een avondtraject volgen.

Dagtraject

 • Volg je les in Antwerpen? Dan heb je drie lesdagen per week. Er zijn verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld op maandag/dinsdag/woensdag of woensdag/donderdag/vrijdag. 
 • Ga je naar Mechelen? Dan heb je les op woensdag en donderdag.

Avondtraject

 • Het avondtraject kan je enkel in Antwerpen volgen.
 • Je hebt les op de campus op maandag- en dinsdagavond van 18 tot 22 uur.
 • Donderdagavond volg je je lessen thuis vanop afstand van 18 tot 22 uur.
Meteen aan de slag

Met je diploma kan je meteen terecht in de brede welzijnssector. Start bijvoorbeeld bij:

 • CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) 
 • Diensten voor thuiszorg 
 • Buurt- en wijkwerking  
 • Crisisopvangcentra 
 • Maatwerkbedrijven 
 • Ziekenhuizen 
 • Huizen van het Kind 
 • Lokale dienstencentra 
 • Asielcentra 
 • Justitieel welzijnswerk 
 • Jeugdzorg 
 • Ouderenzorg 
 • Armoede-organisaties 
 • Arbeidstrajectbegeleiding 
 • OCMW’s 
 • ...

Heb je de smaak van studerten te pakken? Kies dan voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Sociaal Werk is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma Sociaal Werk. Een absolute troef! 

FAQ over deze opleiding

 • Hoe worden de lessen en examens georganiseerd?

  De opleiding is praktijkgericht.

  • Je volgt les in kleine(re) klasgroepen, zodat er voldoende ruimte is voor interactie.
  • Daarnaast krijg je ook individuele coaching op maat.  
  • Je hoeft geen gigantische hoeveelheden theorie te blokken: je krijgt enkel noodzakelijke kennis en inzichten mee die relevant zijn voor de job.
  • Bovendien mag je alle theorie ook meteen in de praktijk brengen door middel van opdrachten, casussen … 
  • Je wordt permanent geëvalueerd en opgevolgd zodat je jezelf doorheen het jaar kan bijsturen.  

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  Het is belangrijk dat je kan werkplekleren op een plek waar je je goed voelt. Daarom mag je zelf een leerwerkplek aanbrengen of er eentje kiezen uit onze databank. Je krijgt daarbij een goede begeleiding in je zoektocht en er zijn heel wat partners in het werkveld waarmee de hogeschool een vaste samenwerking heeft.  

 • Kan ik een aangepast traject volgen?

  Er bestaan zeker opties om je opleiding op je persoonlijke situatie af te stemmen. De trajectbegeleider bekijkt met jou de mogelijkheden om een individueel traject uit te stippelen.  

  Twijfel je bijvoorbeeld over de studiedruk? Dan kan je er ook voor kiezen om je programma te spreiden. Dat wil zeggen dat je minder opleidingsonderdelen opneemt en zo je studielast verlaagt. Je opleiding duurt dan geen twee jaar, maar bijvoorbeeld tweeënhalf of drie jaar. 

 • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

  Dat kan zeker! Er is een avondtraject voor werkstudenten

  • Je volgt drie avonden per week les in avondonderwijs.

  • Je volgt een deel van de opleidingsonderdelen via afstandsonderwijs.

  • Je kan elders verworven competenties laten erkennen.

  • Je kan je opleiding spreiden over twee jaar, twee en een half jaar of drie jaar.

  • Je kan werkplekleren bij je huidige werkgever als je in de sociale sector aan het werk bent.

 • Wat is het verschil tussen het graduaat Maatschappelijk Werk, Sociaal-Cultureel Werk en Orthopedagogische Begeleiding?

  Elke opleiding heeft zijn eigen unieke focus en toepassingsgebied. 

  • Maatschappelijk Werk is gericht op het aanpakken van persoonlijke en maatschappelijke problemen. Denk maar aan armoede, dakloosheid, verslaving, prostitutie, werkloosheid, criminaliteit, handicap ... Je geeft individuele ondersteuning zodat deze mensen geholpen worden.
  • Sociaal-Cultureel Werk werkt hoofdzakelijk rond het versterken en begeleiden van groepen, gemeenschappen en buurten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakantie- en speelpleinwerkingen, jeugdhuizen, jeugdbewegingen, verenigingen voor senioren, sociaal-artistieke projecten, organisaties rond LGBTQ+ of vrouwenrechten, buurthuizen, culturele centra ... De opties zijn echt eindeloos. Je werkt mee aan activerende, educatieve, culturele, recreatieve of gemeenschapsvormende activiteiten.  
  • Orthopedagogische Begeleiding gaat eerder over het begeleiden van personen of groepen die uitdagingen ondervinden in hun dagelijkse thuis-, woon- en leefomgeving. Je helpt hen om (opnieuw) zelfstandig te worden. Je werkt onder meer met kwetsbare kinderen of jongeren of mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Je bouwt een goede relatie op met je cliënt en zorgt voor vertrouwen.