Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappelijk Werk

 • Dagtraject
 • Avondtraject
 • Start in februari mogelijk (dagtraject in Antwerpen)

  Troeven

  PRAKTIJK, PRAKTIJK, PRAKTIJK

  Deze nieuwe opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding breng je heel wat tijd op de werkvloer door.  Zo ben je straks volledig klaargestoomd voor het échte werk. We werken elk semester in leergroepen, waardoor theorie en praktijk altijd heel nauw met elkaar verweven zijn

  Permanente evaluatie

  Deze graduaatsopleiding toetst nooit theorie puur omwille van de theorie. We werken met een permanente evaluatie waarbij de theorie steeds getoetst wordt aan de hand van een casus, toepassing of praktijkvoorbeeld. 

  Opties en flexibiliteit

  Twijfel je nog tussen deze opleiding of het graduaat Sociaal-Cultureel Werk? Na één semester is het mogelijk om nog te switchen naar graduaat Sociaal-Cultureel Werk zonder studieduurverlenging.

  Na je opleiding kan je bovendien meteen aan de slag in het werkveld, of doorstromen naar de bacheloropleiding Sociaal Werk.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Er is ook een dagtraject in Antwerpen voor heroriënteerders/studieswitchers vanaf februari.

  In de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk kan je zowel een dagtraject als een avondtraject volgen.

  • Dagtraject:
   • Antwerpen: drie lesdagen per week, verschillende mogelijkheden (bijvoorbeeld maandag/dinsdag/woensdag of woensdag/donderdag/vrijdag) 
   • Mechelen: Les op woensdag en donderdag
  • Avondtraject:
   • Antwerpen: Les op twee avonden van 18 tot 22 uur

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Ook als je start in februari, dan doe je er twee jaar over en studeer je dus in januari af. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag 

  Met je graduaatsdiploma Maatschappelijke Dienstverlening kan je meteen aan de slag in de welzijnssector. Onder andere bij CAW, diensten voor thuiszorg, buurt- en wijkwerking, crisisopvangcentra, ziekenhuizen, … 

  Verder studeren

  Of je hebt de smaak van het studeren te pakken en kiest voor een vervolgtraject aan de AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Sociaal Werk (afstudeerrichting Maatschappelijk Werk) is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma Sociaal Werk.

  Flexibel studeren

  Werken en studeren

  In Antwerpen bieden we een avondtraject voor werkstudenten aan. Hierbij geven we delen van de opleiding in afstandsonderwijs, en worden de lessen ingepland op 3 avonden per week. Je kan deze opleiding in 2 jaar afronden, maar je kan de vakken ook meer spreiden zodat je op 2,5 of 3 jaar afstudeert.

  De vakken rond het werkplekleren kan je op de eigen werkplaats afleggen indien je tewerkgesteld bent in de sociale sector. Het is ook mogelijk om elders verworven competenties aan te tonen.