Overslaan en naar de inhoud gaan

Alumnus Ergotherapie wint Huget Désiron Award

Arwhen Huyghe Alumna Ergotherapie Hughet Desiron AP Hogeschool Antwerpen

De Huget Désiron Award wordt elk jaar uitgereikt aan studenten die een bijdrage leveren aan ergotherapie binnen het kader van welzijn en preventie op de werkvloer. AP-alumna Arwhen Huyghe won de hoofdprijs met haar thesis “De ergotherapeut als preventieadviseur in gezondheid en welzijn op het werk.”

Alumnus Arwhen volgde tijdens haar bacheloropleiding het keuzevak ‘arbeid en ergotherapie’ en is sindsdien gebeten door het arbeidsdomein. Bij het zoeken naar een thesisonderwerp, was arbeidspreventie dan ook een logisch onderzoeksthema. Bovendien ook een erg actueel thema gezien het tekort aan preventieadviseurs in België. Momenteel steunen zij daarom voor bepaalde taken op arbeidsverpleegkundigen. Maar zou een ergotherapeut ook een goede preventieadviseur zijn? Arwhen zocht het uit in haar masterthesis. Zij vond hiervoor inspiratie in het buitenland waar er ook vaak ergotherapeuten worden ingezet als preventieadviseur.

Ergotherapeut als preventieadviseur

Arwhen: "Het grote verschil is dat de preventiewereld een echte bedrijfswereld is, en ook heel strikt in het opvolgen van wetten. Het ergotherapeutisch denken is veel creatiever en losser. Maar ik heb gemerkt dat er een verschuiving is in de preventiewereld: een nieuwe tendens waarbij men meer en meer op zoek gaat naar een creatief profiel.

Ik wil ergotherapeuten graag verder doen kijken dan de klassieke werkdomeinen. Je moet gewoon durf hebben en verder kijken dan revalidatie en geriatrie. Een preventieadviseur met ergotherapeutische achtergrond kan bijvoorbeeld echt het verschil maken met creativiteit. Stel dat een bepaalde oplossing te duur is, dan kan die zelf aanpassingen of concepten bedenken. Maar ook hun voeling met de mens is een troef. Als je uitzoekt wat het probleem is én daarnaast ook de motivatie onderzoekt, kan je advies sterker overkomen."

Aanvullende opleiding

"Ergotherapeuten kunnen als preventieadviseur veel betekenen, maar ze hebben wel een aanvullende opleiding nodig. Door accenten te verschuiven, kunnen zij bijvoorbeeld makkelijk de vertaling maken van ergonomie in de zorg naar ergonomie op kantoor. Daarnaast heb je als adviseur ook diepgaande kennis nodig over preventie, arbeid en de Belgische arbeidswetgeving."
 

Wil je graag meer informatie? Bekijk dan zeker het filmpje van Arwhen of lees haar thesis.

Gerelateerde artikels