Overslaan en naar de inhoud gaan

HR-Support

Zorg jij er binnenkort mee voor dat de juiste man of vrouw, met de juiste talenten, competenties en leermotivatie, op de juiste plaats en op het juiste moment goede prestaties levert? De praktijkgerichte graduaatsopleiding HR-support leidt je op tot ondersteunende HR-medewerker die, vanuit een passie voor mensen, meewerkt om organisaties en werknemers te doen groeien. 

Iets voor jou?

Ben je iemand die altijd klaarstaat om anderen te helpen? Ben je op zoek naar een job gericht op mensen? Schep je graag orde door een sterke administratie bij te houden? Of ben je net een nauwgezette organisator? Leer je beter wanneer je theorie meteen kan uitvoeren in de praktijk? En vooral: sta jij te popelen om al van bij de start ervaring op te doen? Dan is de flexibele opleiding HR-support vast en zeker iets voor jou! 

Wat leer je? 

  • Jij wordt een ondersteunende HR-medewerker (personeelszaken). We dompelen je onder in loon- en personeelsadministratie, selectiegesprekken, relevante digitale HR-tools, sociaal recht ... 
  • Je verwerft niet alleen kennis over de verschillende HR-domeinen, maar werkt ook aan 'soft skills' als communicatie, coaching, organiseren en adviseren.
  • Meteen naar de werkvloer. Al in je eerste jaar werkplekleren bij bedrijven of openbare organisaties als Agfa-Gevaert, Engie Solutions of Stad Lier. Zo pas je kennis uit de lessen meteen toe in verschillende praktijksettings.
  • Samen met je lectoren en medestudenten neem je ook je eigen motivatie en profiel onder de loep. Dankzij coaching kom jij als sterkere persoon uit de opleiding. 

Wie word je? 

Het graduaat HR-Support stoomt je in twee jaar klaar om de HR-afdeling van een organisatie of bedrijf te ondersteunen. Jij hebt een zee van mogelijkheden, want overal waar mensen werken zijn er HR-medewerkers nodig. Bovendien bestaat HR uit zeer uiteenlopende domeinen waar jij in kan ondersteunen: van rekrutering en aanwerving over verloning en opleiding van personeel, tot uitstroom van medewerkers door bijvoorbeeld pensioen of ontslag. Je speelt hierbij een administratieve en ondersteunende rol. Je beheert gegevens, organiseert zeer nauwgezet, en bent vaak het eerste aanspreekpunt voor medewerkers. Jouw werk draagt bij aan een positief en duurzaam personeelsbeleid.  

Persoonlijke coaching doet je in sneltempo groeien

Gedurende je hele opleiding krijg je persoonlijke begeleiding van een ervaren coach uit de praktijk. Maar ook je andere lectoren zijn vlot aanspreekbaar en altijd bereid te helpen. HR-support bij AP is een warme en laagdrempelige community van lesgevers en studenten. We voorzien heel wat contactmomenten om elkaar live te ontmoeten, voor wie dat wil, en er wordt gewerkt in kleinere groepen.

We weten uit onze ervaring dat een succesvol leerproces altijd gepaard gaat met vallen en opstaan. Daarom leren we jou graag individueel kennen, en loodsen onze trajectbegeleiders en coaches je graag mee door je traject. Als je dat wil, kan je je programma ook spreiden over een langere tijd. Dat is handig als je bijvoorbeeld de opleiding combineert met een job of gezin. 

Jij ontdekt tijdens de opleiding zelf van welke HR-afdelingen en welk type werkgever je het meeste energie krijgt. Rekrutering en selectie? Loonadministratie? Preventie en welzijn? Gaat je hart uit naar non-profit? Openbare instellingen als onderwijs en zorg? Of net een belangrijke multinational? HR biedt jou de grootste keuzemogelijkheden. Maar geen paniek, want tijdens de onderdelen werkplekleren krijg je de kans om af te wisselen. Zo proef je van de activiteiten die je graag beter leert kennen en bouw je  tegelijk aan je CV. We helpen je graag op weg vanuit onze HR-expertise. En je kan rekenen op ons breed netwerk aan werkveldrelaties dat we de afgelopen jaren zorgvuldig hebben uitgebouwd. 

Eenmaal je diploma in handen heb je opties, véél opties. Je kan een schakelprogramma volgen naar de bacheloropleiding Human Resources Management binnen AP. Of je gaat meteen naar de werkvloer. En daar ontvangen ze je met open armen, want wist je dat HR-medewerker een knelpuntberoep is geworden? Jouw werkveld bevat zo wat alle organisaties en bedrijven, van verschillende groottes en sectoren. Overal waar mensen werken, is er HR-personeel nodig. Jouw loopbaan ziet er rooskleurig uit. 

Een jaar in de opleiding bestaat uit twee blokken (semesters). Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je gaat van start met een stevige introductie in HRM: hoe verlopen selectiegesprekken, waaruit bestaan jobprofielen, hoe introduceer je nieuwe werknemers in de organisatie, hoe werkt loopbaanbegeleiding en -ontwikkeling ... De theorie wordt steeds aan praktische oefeningen gekoppeld. Je oefent ook met medestudenten via rollenspellen. Sociaal Recht maakt ook deel uit van je basis. Je geraakt vertrouwd met de wettelijke plichten en rechten van werknemers en werkgevers. Voor Meertalige Communicatie leer je Frans en Engels inzetten in specifieke werksituaties. Hier is geen voorkennis voor nodig. Je doet niet enkel kennis en vaardigheden op, maar danzij onderdelen als Coaching en Sociale Vaardigheden groei je ook als persoon. Je krijgt inzicht in wat je motiveert, waar je sterktes liggen en je werkpunten. 

We plaatsen je van bij de start al in het werkveld. Dat begint met gesprekken met professionals en bezoeken (Beroepsoriëntering). In het tweede semester ben je klaar voor je eerste werkplekleren. Twee dagen in de week breng je nu door op je werkplek. Je kiest zelf in welk HR-domein. Omdat je een lange tijd meedraait op een werkplek krijg je de kans om je echt te verdiepen in de afwisselende taken en projecten binnen HR.  

Werkplekleren neemt nu meer dan de helft van je programma in. Het hele jaar door breng je tijd op de werkvloer door. Daarnaast verdiep je je nog meer in HRM-topics als arbeidsmarktverhoudingen, werkloosheid, diversiteit op de werkvloer, ... Ook Sociaal Recht gaat nog een stapje verder, bijvoorbeeld in recht bij conflicten tussen werkgever en werknemer en arbeidsomstandigheden. Het sluitstuk van je opleiding is een praktijkgericht project dat je zelf mee vormgeeft. Het kan deel uitmaken van je werkplekleren, of over een nog ander HR-domein gaan.  

Meteen aan de slag

Eenmaal afgestudeerd, heb je opties, véél opties. Je kan in erg diverse organisaties terechtkomen Bijna alle werkgevers van verschillende groottes en sectoren hebben namelijk HR-personeel nodig. Of je nu kiest voor non-profit, of een commerciële omgeving. Of je voor openbare instellingen als zorg en onderwijs gaat. Of voor een KMO of multinational. Jij hebt tijdens de opleiding ontdekt waar jouw hart sneller van slaat. Je kiest zelf of je een functie wil opnemen met net veel sociaal contact, zoals rekrutering en preventie. Of dat je eerder voor loonadministratie of dossierbeheer gaat. Adviseer je liever andere organisaties rond HR-thema’s? Kom je graag op een interimkantoor of bij VDAB terecht? Ook dat zijn zeker mogelijkheden.  

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan is er nog een vervolgopleiding aan AP Hogeschool. Dankzij de samenwerking met de bacheloropleiding Human Resources Management is een optimale doorstroom mogelijk en kan je dit bachelordiploma via een verkort traject behalen.

FAQ over deze opleiding

  • Is er (voor)kennis van talen vereist?

    Tijdens de opleiding krijg je een basiskennis Engels en Frans.  

    • We starten volledig van nul, dus er is geen voorkennis vereist. Als je al kennis hebt van Engels of Frans is dat mooi meegenomen, maar geen must.  
    • De focus ligt op toepassing in de praktijk. Zo leer je o.a. vakwoordenschat en hoe je vlot een dienstverlenend gesprek kan voeren.    

  • Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

    Met een diploma HR-Support heb je brede jobmogelijkheden. Op basis van je eigen talenten en interesses kan je onder meer aan de slag:  

    • op de personeels- of HR-dienst van kleine en grote organisaties in diverse sectoren (privé, zorg, welzijn, overheid …)  

    • als (ondersteunende) medewerker bij een organisatie in HR-dienstverlening (loonsecretariraat, interimbureau, werving- en selectiebureau …)  

Wat zeggen onze studenten?

Mijn raad? Gewoon doen, ga ervoor! Ik heb er zeker geen spijt van, en heb het werkveld ook even achter me gelaten.

Sabrina Castro

27-jarige studente HR-Support

Sabrina vertelt haar ervaring met de opleiding