Overslaan en naar de inhoud gaan

4 diploma's met betekenis én werkzekerheid

opleidingen werkzekerheid

Jij houdt van sociaal contact? Wil werken met mensen? Hebt geen zin om van nine-to-five aan een bureau te zitten? Check, check, driedubbele check! Met deze vier professionele bacheloropleidingen kan jij niet alleen mee het verschil maken, maar – bonus! – ben je nu al van een job verzekerd.

1. Kansen creëren met orthopedagogie

Neen, in de opleiding orthopedagogie ga je niet aan de slag met voeten (dat is orthopedie ;-)), maar wél met mensen. Jij leert personen in uiteenlopende en vaak complexe situaties begeleiden: kinderen met een ontwikkelingsstoornis, personen in armoede, jeugddelinquenten, gezinnen met een begeleidingsvraag, mensen met een verslavingsprobleem, asielzoekers, … En dat is nog maar een greep uit het brede werkveld. Ben je sociaal en geloof je rotsvast in gelijke kansen, dan is deze opleiding ongetwijfeld iets voor jou!

2. Ergotherapie: combineer zorg en creativiteit

Als ergotherapeut begeleid je personen die omwille van een ziekte, ongeval of handicap met een fysieke of mentale beperking leven. Jouw taak? Hun levenskwaliteit verbeteren. Je leert hen dagelijkse handelingen (opnieuw) uitvoeren. Aan de hand van vaak kleine, creatieve ingrepen, geef je hen iets groots in de plaats: zelfstandigheid. In de zorgsector is werkzekerheid zelden een probleem, en dat geldt zeker voor ergotherapeuten. Je kan onmiddellijk aan de slag in een zeer divers werkveld van onder andere ziekenhuizen, psychiatrische centra, scholen, revalidatie- of woonzorgcentra.

mythes5b.gif

3. Maak het verschil als leraar

Er dreigt tegen 2024 een groot lerarentekort, zeker in grote steden als Antwerpen. Kies je volgend jaar voor een lerarenopleiding, dan is je plekje voor de klas alvast gereserveerd. Die werkzekerheid is natuurlijk mooi meegenomen, maar jij wil straks toch vooral kinderen en jongeren helpen groeien. Je inspireert je leerlingen en maakt hen enthousiast om bij te leren. De lerarenopleiding stoomt je klaar voor een job met impact, op school én in de maatschappij.

4. Verpleging, jouw missie?

Kies je voor verpleging, dan kies je voor een job met pit. Je krijgt best wel wat verantwoordelijkheid op je bord. Je staat patiënten bij, van ziekte tot herstel. Hou je van afwisseling? Ideaal, want je werkdagen zullen nooit hetzelfde zijn. Tijdens je opleiding duik je in verschillende domeinen, zoals heelkunde, kinderverpleegkunde, geriatrie, psychiatrie, acute zorg, ... en krijg je de kans om eigen interesses uit te diepen. Eenmaal afgestudeerd, kan je je nog verder specialiseren. Tenminste, als je niet in je laatste jaar verleid wordt door een jobaanbieding, want verpleegkunde behoort momenteel tot de zwaarste knelpuntberoepen! Heb je je roeping gevonden?

Gerelateerde artikels