Overslaan en naar de inhoud gaan

Luxueus (en gratis!) op kot samen met een twintigtal senioren

AP studente Steffi Campaert 2
© Foto: Victoriano Moreno

Een splinternieuw kot, uitgerust met zwembad en fitness, delen met een twintigtal senioren? Studente Ergotherapie Steffie (22) probeerde het uit via een nieuw project van serviceresidentie Domitys. In ruil voor haar gezelschap en wekelijkse activiteiten, mocht zij er een jaar gratis op kot. Iets voor jou? Lees dan zeker even mee, want de senioren zijn op zoek naar een kotgenoot voor volgend academiejaar!

Project van Domitys

Domitys is een serviceresidentie voor actieve en zelfstandige senioren op het Nieuw-Zuid. De residenten hebben elk hun eigen appartement en comfort, maar kunnen genieten van elkaars gezelschap in de gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembad, fitness en bibliotheek/salon. En dit jaar was er ook een nieuw gezicht tussen de residenten: Steffie Campaert, laatstejaarsstudente Ergotherapie. Zij solliciteerde voor een nieuw project van Domitys, waarbij zij in ruil voor een aantal activiteiten per maand (zo’n 8 uur werk per week) gratis op kot mocht in het luxueuze hotelgedeelte van de residentie.

Groepsactiviteiten

Steffie: “De animatrice zei vaak dat de residenten enthousiast waren om een nieuw gezicht te zien. Het is ook leuk voor hen dat er eens een andere kijk en inbreng is in de activiteiten. Ik zat wekelijks samen met de animatrice om de activiteiten te bedenken en in te plannen.”

Steffi op stap met haar 'kotgenoten'foto steffi 4.PNG

“We organiseerden verschillende activiteiten buiten zoals samen naar de markt gaan, fietstochtjes, uitstappen naar galerijen en monumenten. Ook dansoefeningen, gym en filmavonden stonden al op het programma. Mijn kennis als - toekomstige - ergotherapeute kwam hierbij goed van pas. Zo gaf ik tips voor valpreventie en advies voor het gebruik van hulpmiddelen zoals een rollator. Daarnaast organiseerden we ook workshops om de fijne motoriek en cognitie te stimuleren zoals boetseren en tekenateliers.

Door de pandemie ben ik tijdelijk terug thuis gaan wonen en organiseren we nu activiteiten op afstand. Even out-of-the-box denken dus! De animatrice en ik startten een YouTube-kanaal op en schreven ook een bijhorend stappenplan voor de residenten uit. Op dit kanaal vinden ze wekelijks leuke video’s met muziek uit de oude doos en een terugblik op onze herinneringen samen. Maar ook groepsactiviteiten gebeuren nu via YouTube: wij filmen de opdracht en zij gaan er zelf mee aan de slag. Verder voorzien we veel printactiviteiten zoals droedels, kruiswoordraadsels, quizzen, enzovoort.”

Nieuwe kotgenoot gezocht

Heb je na het lezen ook interesse in het project? It's your lucky day! Het project wordt namelijk - wegens succes - volgend jaar herhaald. Werk je graag met ouderen en ben je flexibel, enthousiast, creatief, open-minded en leergierig? Dan is dit project jou misschien wel op het lijf geschreven. 

“Ik zou het project zeker aanraden omdat je leert plannen, organiseren en ook samenwerken met andere mensen", vertelt Steffie enthousiast. "Ook de omgang met ouderen was een leuke ervaring. Na school kwam ik al eens residenten tegen aan de bar, klaar voor een babbeltje. Daar moet je zeker voor openstaan.”

Benieuwd hoe het kot en de residentie eruit zien? Steffie laat het je graag zien in de reportage van ATV.
Ben je daarna helemaal overtuigd, stel je dan kandidaat!

Gerelateerde artikels