De AP-opleidingsevaluatie: de kwaliteit van onze opleidingen in kaart
Sinds de wijziging van het stelsel voor kwaliteitszorg en accreditatie in het Vlaamse hoger onderwijs (2015), staat AP zelf in voor de kwaliteitsbewaking van haar opleidingen.
AP greep deze gelegenheid aan om voor haar Graduaats- en Professionele Bacheloropleidingen een methodiek te ontwikkelen die in lijn ligt met haar onderwijsvisie en op maat is van haar opleidingen: de AP-opleidingsevaluatie. Deze AP-opleidingsevaluatie omvat een jaarlijkse thematische evaluatie van de opleidingen. Via zeven thema’s worden kwaliteitskenmerken van opleidingen geëvalueerd en geborgd. De kwaliteitskenmerken zijn een vertaling van elementen uit de ESG (European Standards and Guidelines for Quality Assurance) die kwaliteitsvol hogeronderwijsopleidingen typeren en een vertaling van de visie van AP. Een commissie van zowel interne als externe evaluatoren beoordeelt kritisch aangeleverd (leer- en toets)materiaal en gaat in gesprek met de opleidingsverantwoordelijken, lectoren, studenten, alumni en het werkveld van de opleiding.
De omgevormde en nieuwe graduaatsopleidingen die sinds 2018 deel uitmaken van de hogeschool doorlopen eerst eenmalig een accreditatieprocedure via NVAO, waarna ze mee opgenomen worden in de AP-opleidingsevaluatie. De eerste accreditaties zijn gepland in academiejaar 2023-2024. In tussentijd worden de graduaatsopleidingen gemonitord en op vlak van kwaliteitsontwikkeling (verder) ondersteund vanuit het departement en de algemene diensten.
In academiejaar 2020-2021 werkt een projectgroep aan een herziening van de AP‑opleidingsevaluatie voor de bachelor- en graduaatsopleidingen. In academiejaren 2020-2021 en 2021-2022 worden de laatste bacheloropleidingen geëvalueerd voor het thema Toetsing via de thematische AP-opleidingsevaluatie.
Voor de evaluatie van de opleidingen van de beide Schools of Arts koos AP ervoor om samen te werken met internationale experten, o.a. via de Visiterende en Beoordelende instantie MusiQuE (Music Quality Enhancement). Dit maakt een internationale benchmarking van de kunstopleidingen mogelijk.
De gehanteerde systematiek stelt de voortdurende kwaliteitsontwikkeling van de opleidingen centraal. Inzicht verwerven, verbeteracties stellen en kwaliteit borgen zijn daarbij kritische succesfactoren.