Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus klAP: Bente Le Bruyn

campus klap ap hogeschool antwerpen bachelor voedings- en dieetkunde bente le bruyn

Bente Le Bruyn (32) is lector in de bachelor Voedings- en Dieetkunde. Studeren aan de unief bleek toch niet haar ding, maar haar opleiding bij AP smaakte wel naar meer. Ze vulde haar bachelor Voedings- en Dieetkunde aan met een lerarendiploma en werkt nu als lector en als zelfstandig diëtist. Haar advies? Kies altijd iets waar je je met heel je hart in kan smijten.  

"Ik had het een beetje gehad met studeren, maar ben toch opnieuw gestart 

Voeding en beweging interesseerden mij altijd al superhard. Toch heb ik eerst twee jaar Farmacie gestudeerd aan de universiteit. Met die keuze wou ik eigenlijk een beetje ingaan tegen mijn leerkrachten in het middelbaar die zeiden ‘chemie ligt je niet’. Ik wou bewijzen dat ik het wel kon, maar na twee jaar realiseerde ik me dat dit het inderdaad toch niet ging worden. (lacht) Hoewel ik het na die twee jaren unief eigenlijk wel een beetje had gehad met studeren, ben ik toch van richting veranderd naar de bachelor Voedings- en Dieetkunde bij AP. Dat was gewoon wat ik écht graag wilde doen.  

Nadat ik mijn diploma Voedings- en Dieetkunde had behaald, heb ik ook nog de specifieke lerarenopleiding bijgedaan. Dat was immers maar één jaartje extra studeren. Toen ik bij de scouts zat, zei iedereen altijd ‘Ik zie jou echt wel als leerkracht’. Ik dacht: ‘goh ja lesgeven, misschien handig ooit voor later’. Tijdens mijn lerarenopleiding kon ik stage lopen in de opleiding Voedings- en Dieetkunde bij AP. Op een gegeven moment kreeg ik ook de kans om er een lector te vervangen. Zo ben ik uiteindelijk definitief in de opleiding blijven plakken. Ik ben heel blij dat ik die kans gegrepen heb. Soms is het ook wel grappig, want van sommige collega’s heb ik vroeger zelf nog les gehad. (lacht)  

Intussen geef ik al vijf jaar les bij AP en elke dag is anders. Het is megafijn om verschillende vakken te geven en ieder jaar weer nieuwe studenten te leren kennen. Naast mijn job als lector bij AP, werk ik ook nog als zelfstandige in een diëtistenpraktijk waar ik mensen begeleid op vlak van diabetes en sportvoeding. Heel fijn dat ik zo al mijn interesses kan combineren. 

"Amai wat moeten ze ineens nogal van mij denken …  

Mijn studententijd bij AP was heel tof, maar de switch van unief naar hogeschool was in het begin wel even wennen. Op de hogeschool leerde ik naast mijn klasgenoten ook mijn lectoren goed kennen, terwijl dat op de universiteit totaal niet het geval was. De sfeer bij AP was persoonlijker, wat me beter lag. Toen ik naar de hogeschool overschakelde, kon ik een aantal vrijstellingen krijgen omdat ik van de unief kwam. Dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan, omdat ik echt die band met mijn klasgenoten wou hebben. In een studentenclub of studentenraad heb ik wel nooit gezeten, want ik ben als student nog heel lang zeer actief geweest bij de scouts. Daar heerste ook een toffe en studentikoze sfeer, dus dat was voor mij voldoende.  

Hoewel ik een enthousiaste student was en altijd heel graag naar school ging, was ik absoluut geen strever. Toch zeker niet tijdens mijn opleiding Voedings- en Dieetkunde. In de lerarenopleiding misschien wel iets meer. Toen had ik plots grote onderscheiding en dergelijke. Dat was echt niet van mijn gewoonte, waardoor zelfs ík zoiets had van: ‘amai, wat moeten ze ineens nogal van mij denken …’. (lacht) 

"Veel mensen hebben interesse in voeding, maar denken helaas ook dat ze zelf expert zijn 

Als lector geef ik verschillende vakken aan alle jaren van de bachelor Voedings- en Dieetkunde en begeleid ik ook mee stages. Voedings- en Dieetkunde is een heel brede opleiding: je krijgt koken en basistechnieken, gesprekstechnieken, wetenschappen en uiteraard ook diëtetiek zoals glutenvrij, diabetes, obesitas, sportvoeding … In het derde jaar kiezen studenten een tak om zich in te specialiseren: sport, klinisch of bedrijfsleven. Ik vind het echt megafascinerend wat voeding kan doen met je lichaam en hoe het diabetes, cholesterol en dat soort zaken beïnvloedt. Daarom heb ik me als lector via postgraduaten nog verder gespecialiseerd in Voeding & Sport en diabeteseducatie.  

Veel mensen hebben interesse in voeding. Op zich best fijn, maar velen denken jammer genoeg ook dat ze er zelf alles van weten. Je hoort en leest dan ook de gekste dingen en adviezen: je mag geen bananen eten, brood maakt dik … Al die trends, hypes en mythes zorgen er helaas ook voor dat ons vak niet altijd ernstig wordt genomen. Maar Voedings- en Dieetkunde is wel degelijk een wetenschappelijke richting: vakken zoals chemie, wiskunde, statistiek … komen sterk aan bod in de opleiding. Een opgeleide diëtist heeft minstens 3 jaar gestudeerd. Om mensen correct te begeleiden bij voeding en beweging is echt wel de nodige expertise vereist. 

"Ook bij mij slaat de twijfel soms nog toe  

Ik geef supergraag les en hoop dat ik nog lange tijd bij AP kan blijven. En toch slaat ook bij mij na al die jaren de twijfel soms nog toe: Haal ik nu wel alles uit mijn leven wat erin zit? Is het misschien geen tijd om een andere richting uit te gaan? Dan denk ik weleens: een ziekenhuissetting spreekt me wel aan, zou ik daarin kunnen meedraaien? Of ik wilde vroeger heel graag bij de politie, moet ik dan misschien toch eens die toegangsproef proberen? Ik denk dat je gewoon altijd je passie moet volgen. Hoe zot het ook klinkt. Doe vooral iets wat je zelf supergraag doet en waar je je met je hart helemaal in kan smijten, en dan zal je wel zien waar je toekomst ligt.  

 

ZIN IN MEER CAMPUS KLAP? 

Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube

 

Gerelateerde artikels