Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelmanagement

Straal jij gastvrijheid uit? Maak jij het mensen graag naar hun zin? Hou je van uitdagingen in de nationale en internationale hospitalitysector? Perfect, want daar draait het rond in de bachelor Hotelmanagement. Het is de opleiding voor de toekomstige leidinggevenden in de internationale hospitalitysector. Emotionele intelligentie, leidinggevende capaciteiten en organisatievermogen: check? Dan ben jij er klaar voor! 

Iets voor jou?

Heb je ambities en droom je ervan om door te groeien naar een leidinggevende functie binnen de hospitalitysector? Je bent geboeid door de gastvrijheidssector in de brede zin van het woord: hotels, restaurants, catering, events, ziekenhuizen, vakantieparken en woonzorgcentra.  Wil je leren op welke manier je kan bijdragen aan haar rentabiliteit? Heb je ook interesse in de bedrijfseconomische aspecten en het strategische beleid? Werk je bovendien graag met mensen in een multiculturele werkomgeving, en ben je gemotiveerd om je te verdiepen in communicatieve vaardigheden en de coaching van medewerkers? Dan is Hotelmanagement de opleiding voor jou.

hotelmanagement.jpgWat leer je?

 • Talen, talen, talen naar eigen voorkeur en voorkennis. Engels zit in het basispakket, en voor de twee andere vreemde talen kan je kiezen uit Frans, Duits en Spaans. The whole shebang.
 • We leren je ook open te communiceren en moeilijke gesprekken aan te gaan. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn dan ook een must.
 • Je verwerft heel wat bedrijfseconomische bagage en leert managementvaardigheden zodat je de strategische lijnen van de organisatie kan uitzetten en uitvoeren, maar ook om je medewerkers perfect te kunnen aansturen en coachen. Er is dus ruime aandacht voor attitude, soft skills en people management.
 • We brengen je sectorspecifieke kennis bij en geven je een introductie in het werkveld: hotel, restaurant, catering en events.
 • En we raden je sterk aan om  je vleugels uit te slaan. Je lange stage in het derde jaar mag je gerust in één van onze Europese partnersteden lopen. Sta je sterk in je schoenen? Dan kan je gerust de uitdaging aangaan om naar andere werelddelen te trekken. 

Wie word je?

Als échte professional heb je vele doorgroeimogelijkheden en liggen de uitdagingen voor jou, als toekomstige (hotel)manager, klaar. Dankzij je attitude en je brede vakkennis zal je de sector mee vormgeven, en kan je inspelen op veranderingen. Door de focus op duurzaamheid, ecologie en de toenemende digitalisering, biedt jouw diploma je heel wat mooie opportuniteiten. Ook buiten de hospitalitysector ben je als bachelor Hotelmanagement echter gegeerd, dus aan jou om je carrière richting te geven.

Hospitalityweken en contact met het werkveld

In het eerste jaar trek je er met de hele groep op uit om een week lang kennis te maken met uiteenlopende hospitalitybedrijven en met hun managers. In het tweede jaar doe je dit nogmaals, maar organiseer je dit zelf en trek je in kleine groepen naar het buitenland.

Tijdens de hele opleiding zijn er intensieve contacten met het werkveld. Naast de werkveldcases, hospitalityweken en bedrijfsbezoeken is er veel ruimte voor stages. In het tweede jaar is er een ervaringsstage van 7 weken, in het derde jaar een heuse managementstage van een volledig semester, die je trouwens in België of in het buitenland kan afleggen.

Engels zit in het basispakket. Rekening houdend met jouw voorkennis en voorkeur heb je voor de tweede en derde vreemde taal de keuze uit Frans, Duits en Spaans.

In het derde jaar kies je een traject waarin je jezelf helemaal kan verdiepen om er een echte expert over te worden. Je kan inzoomen op E-hospitality, Meeting & Events of Hospitality Business met telkens zeer specifieke vakken die door gespecialiseerde vakmensen gedoceerd worden.

Als opleidingsteam stellen wij een persoonlijk contact met onze studenten voorop. Onze behulpzame en coachende aanpak stimuleert de groei en talentontwikkeling van de studenten en biedt ondersteuning in het individuele leertraject waar nodig.

Je kan rekenen op een professioneel en ervaren lectorenteam met een uitgesproken voeling en link met het werkveld, onder meer door ook zelf actief  te blijven in de hospitalitysector.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Hotelmanagement is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Aan het einde van elke module van zes lesweken volgt een blok- en examenperiode. Een lesweek bestaat uit gemiddeld 20 contacturen.

Onze opleiding stelt kwaliteit voorop en is afgestemd op maat van de student en het werkveld.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in het grote werkveld. De vele bedrijfsbezoeken, hospitalityweken, projecten en echte cases’ bieden je een brede kijk op de vele carrièremogelijkheden. De praktijkgerichte opdrachten en projectmatige werkwijze helpen jou om je vaardigheden te ontwikkelen. In het tweede jaar voorzien we een leerrijke stage van 7 weken. Met al deze praktijkervaring ben je perfect voorbereid op je (buitenlandse) managementstage van 18 weken in het laatste jaar.

Vanaf dag één ontdekken we jouw talenten en drijfveren. Door onze coachende aanpak en persoonlijke benadering stimuleren we jouw persoonlijke groei en talentontwikkeling. Je bent door onze aandacht voor zelfsturing de architect van je studieloopbaan. In het derde jaar kies je dan ook voor een verdiepingstraject. Zo kan je inzoomen op E-hospitality, Meeting & Events of Hospitality Business met telkens twee zeer specifieke vakken die door gespecialiseerde vakmensen gedoceerd worden..

Engels zit in het basispakket. Rekening houdend met jouw voorkennis en voorkeur heb je voor de tweede en derde vreemde taal de keuze uit Frans, Duits en Spaans.

De internationale dimensie is niet weg te denken in de hotelsector en dus ook niet  in deze opleiding. Wie wil kan één derde van zijn studietijd in het buitenland doorbrengen.

Erasmus

In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je ook hoe het is om in een internationale context samen te studeren.

In het tweede jaar organiseer je zelf een hospitalityweek in het buitenland. Je kan buitenlandse hotels bezoeken, managers interviewen en een stukje buitenlandse cultuur opsnuiven.

Doorheen de jaren heeft de opleiding Hotelmanagement een Europees netwerk van stageplaatsen opgebouwd. Zo kan je gemakkelijk stage doen in gerenommeerde hotels in Londen, Parijs, Bordeaux, Amsterdam, Dublin, Berlijn, Barcelona, ... Sta je sterk in je schoenen? Dan kan je de uitdaging aangaan om naar alle hoeken van de wereld te trekken.

Meteen aan de slag

Eens afgestudeerd beschik je over een super breed profiel waarmee eigenlijk alles mogelijk is in de hospitalitysector. Hieronder een glimp van de mogelijkheden:

 • Manager in een hotel, restaurantgroep, catering- of partyservicebedrijf, in recreatieprojecten of bungalowparken en in hun vele toeleveringsbedrijven.
 • Managementfuncties in gastvrijheids- en dienstverlenende organisaties en bedrijven, maar ook in ziekenhuizen en woon-zorgcentra.
 • Leidinggevende functies in de congres-, meeting-  & eventsector.
 • Zelfstandig een horecazaak runnen.

Uit onderzoek bij onze afgestudeerden blijkt dat de meesten onmiddellijk na het afstuderen aan de slag kunnen en tevreden zijn over hun functie en het bijhorende loon. Bovendien krijgt minstens 70 procent van onze studenten al een eerste werkaanbod op zijn of haar stageplaats.

Ook buiten de hospitalitysector is men geïnteresseerd in het profiel van onze afgestudeerden. Met je talenkennis, bedrijfseconomisch inzicht en commerciële vaardigheden ben je een erg gegeerde werkkracht.

Na een schakelprogramma is het mogelijk om je masterdiploma te behalen aan een universiteit. Zo kan je bijvoorbeeld de masters in Toerisme of Handelswetenschappen behalen op twee jaar tijd.

Vervolgtrajecten op graduaat

Als je al een graduaatsdiploma Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement op zak hebt, dan kan je op twee jaar tijd het bachelordiploma Hotelmanagement behalen na een vervolgtraject van 90 studiepunten

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Als je al een professioneel bachelordiploma in handen hebt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject. Zo kan je het diploma Hotelmanagement behalen op: 

 • één jaar tijd als je al een bachelordiploma 'Toerisme & Recreatiemanagement' hebt behaald.
 • twee jaar tijd - inclusief een semester stage - als je een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde op zak hebt. Alle opleidingen binnen het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde vind je opgelijst op Onderwijskiezer.be.

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Naast  een professioneel lectorenteam met overduidelijke voeling en link met het werkveld, beschikt de opleiding ook over een heuse onderzoekscel.

Zij zijn onder meer auteur van de jaarlijkse hotelrapporten voor de 5 Vlaamse Kunststeden. Daarnaast is er reeds heel wat expertise opgebouwd, bijvoorbeeld rond Hotelmarketing, social media in de hotelsector, de positie van Airbnb in de Provincie Antwerpen.