Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelmanagement

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Praktijkervaring

  Uiteraard vindt een groot deel van de opleiding buiten de klas- en campusmuren plaats. Zo kan je bijvoorbeeld keuken- en restaurantpraktijkervaring opdoen dankzij een samenwerking met hotelschool PIVA. Daarnaast stimuleren we studenten om door middel van een studentenjob relevante ervaring op te doen in de horeca.

  Samenwerking met sector

  Zowel in het eerste jaar als het tweede jaar organiseren we een projectweek waarin we je in contact brengen met verschillende hotels en hospitalitybedrijven en met hun managers. Op die manier kom je voortdurend in contact met het werkveld en leer je echte situaties inschatten en afhandelen.

  Klaar voor het werkveld

  Dankzij de contacten die je in de eerste jaren legt en de kennis die je opdoet, kan je in het derde jaar werken aan een afstudeerproject. Dat bestaat uit een businessplan opstellen, liefst over een reëel project uit de sector. De opleiding sluit je af met een managementstage, zodat je helemaal klaar bent om aan de slag te gaan.

  Programma

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

  Elke module heeft een specifiek thema. Op die manier bieden we de vakken die inhoudelijk bij elkaar aansluiten gelijktijdig aan. Zo ben je ook niet met te veel verschillende vakken gelijktijdig bezig, wat je focus ten goede komt.

  Eerste jaar

  In het eerste jaar spendeer je heel wat tijd aan de basiskennis van je talen. Je leert ook alles over wijn- en dranken, voedselproductie, receptiewerk en de inrichting en uitrusting van hotels en restaurants. Ook bedrijfscommunicatie en ICT-vaardigheden staan op het programma.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar breid je je talenkennis verder uit en ga je dieper in op de juridische en bedrijfseconomische aspecten. Je leert ook meer over personeel en organisatie en strategisch en commercieel inzicht.

  Derde jaar

  In het derde jaar heb je eerst nog twee modules les met focus op het financieel management, en werk je in groep aan je afstudeerproject. Daarna loop je een hele semester stage in binnen- of buitenland.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Internationaal

  De internationale dimensie is niet weg te denken in de hotelsector en dus ook niet  in deze opleiding. Wie wil kan één derde van zijn studietijd in het buitenland doorbrengen.

  Erasmus

  In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je ook hoe het is om in een internationale context samen te studeren.

  Internationale projectweek

  In het tweede jaar organiseer je zelf een projectweek in het buitenland. Je kan buitenlandse hotels bezoeken, managers interviewen en een stukje buitenlandse cultuur opsnuiven.

  Stage over heel Europa

  Doorheen de jaren heeft de opleiding Hotelmanagement een Europees netwerk van stageplaatsen opgebouwd. Zo kan je gemakkelijk stage doen in gerenommeerde hotels in Londen, Parijs, Bordeaux, Amsterdam, Dublin, ...

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Eens afgestudeerd beschik je over een super breed profiel waarmee eigenlijk alles mogelijk is in de hospitalitysector. Hieronder een glimp van de mogelijkheden:

  • Manager in een hotel, restaurantgroep, catering- of partyservicebedrijf, in recreatieprojecten of bungalowparken en in hun vele toeleveringsbedrijven.
  • Managementfuncties in gastvrijheids- en dienstverlenende organisaties en bedrijven, maar ook in ziekenhuizen en woon-zorgcentra.
  • Organiserende of coördinerende functies in de congres-, meeting-  & eventsector.
  • Zelfstandig een horecazaak runnen.

  Uit onderzoek bij onze afgestudeerden blijkt dat de meesten onmiddellijk na het afstuderen aan de slag kunnen en tevreden zijn over hun functie en het bijhorende loon. Bovendien krijgt 65 procent van onze studenten al een eerste werkaanbod op zijn of haar stageplaats.

  Ook buiten de hospitalitysector is men geïnteresseerd in het profiel van onze afgestudeerden. Met hun talenkennis, bedrijfseconomisch inzicht en commerciële vaardigheden zijn ze erg gegeerde werkkrachten.

  Verder studeren

  Na een schakelprogramma is het mogelijk om je masterdiploma te behalen aan een universiteit. Zo kan je bijvoorbeeld de masters in Toerisme, of Handelswetenschappen, of Management en Organisatie behalen op twee jaar tijd.

  Flexibel studeren

  Verkort programma

  Als je al een professioneel bachelordiploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde op zak hebt, bieden we een verkort programma aan. Zo kan je op twee jaar tijd – inclusief een semester stage - een extra diploma Hotelmanagement behalen.

  Alle opleidingen binnen het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde vind je opgelijst op Onderwijskiezer.be.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

  Expertise

  Naast  een professioneel lectorenteam met overduidelijke voeling en link met het werkveld, beschikt de opleiding ook over een heuse onderzoekscel.

  Zij zijn onder meer auteur van de jaarlijkse hotelrapporten voor de 5 Vlaamse Kunststeden. Daarnaast is er reeds heel wat expertise opgebouwd, bijvoorbeeld rond Hotelmarketing, social media in de hotelsector, de positie van Airbnb in de Provincie Antwerpen.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou