Overslaan en naar de inhoud gaan
Hotelmanagement

Hotelmanagement

Ben je gastvrij en sociaal? Niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? Neem je graag zelf de touwtjes in handen en heb je zin in een uitdaging? Dan klink je als een geboren hotelmanager. In de opleiding Hotelmanagement word je een krak in leidinggeven en organiseren. Een carrière wacht op jou in de brede sector van hotels, horeca, evenementen, toerisme, recreatie … 

Iets voor jou?

Je bent geboeid door de gastvrijheidssector: hotels, restaurants, catering, evenementen, ziekenhuizen, vakantieparken, woonzorgcentra … Je wil er deel van uitmaken, het liefst in een leidinggevende rol als hotelmanager die instaat voor de organisatie en rentabiliteit ervan. Met jouw kennis over bedrijfseconomie en strategie zorg je later voor een uitstekend beleid. In de opleiding Hotelmanagement scherp je ook je communicatieve skills aan en leer je medewerkers coachen

Wat leer je?

  • Talen: volgens je eigen kennis en voorkeur. Engels zit in het basispakket, en voor de twee andere vreemde talen kan je kiezen uit Frans, Duits en Spaans. 
  • Communicatie: je leert om open te communiceren en moeilijke gesprekken aan te gaan. Zowel communicatieve als sociale vaardigheden zijn in de opleiding Hotelmanagement een must. 
  • Bedrijfseconomie en management: je krijgt heel wat bedrijfseconomische vakken en leert managementvaardigheden zodat je de strategie van de organisatie kan bepalen en uitvoeren, maar ook om je medewerkers perfect te kunnen aansturen en coachen. Er is dus veel aandacht in de opleiding voor attitude, soft skills en peoplemanagement.
  • Kennis van het werkveld: de wereld van hotels, restaurants, catering, events … hebben na de opleiding geen geheimen meer voor jou. 
  • Stage: in de opleiding kan je je vleugels ook uitslaan. Breng je lange stage in het derde jaar dus gerust door binnen of buiten Europa.

Wie word je?

Als echte professional heb je veel doorgroeimogelijkheden en liggen de uitdagingen voor jou, als toekomstige hotelmanager, klaar. Dankzij je houding en brede vakkennis zal je de sector mee vormgeven, en kan je inspelen op veranderingen. Door de focus in de opleiding op duurzaamheid, ecologie en de toenemende digitalisering, heb je dankzij jouw diploma mooie opportuniteiten. Ook buiten de hospitalitysector ben je als bachelor Hotelmanagement gegeerd, dus aan jou om je carrière richting te geven.

Beide voeten in de praktijk

Tijdens de hele opleiding kom je vaak in contact met het werkveld. Je gaat dus gereld op pad naar hotels, restaurants, cateringbedrijven, eventbureaus … Naast de werkveldcases, hospitalityweken en bedrijfsbezoeken is er veel ruimte voor stages. In het tweede jaar is er een ervaringsstage van 7 weken, in het derde jaar een heuse managementstage van een volledig semester, die je trouwens in binnen- of buitenland kan afleggen.

Engels zit standaard in je programma. Op basis van jouw voorkennis en voorkeur heb je nog de keuze uit Frans, Duits en Spaans.

In het derde jaar van de opleiding Hotelmanagement kies je een traject waarin je jezelf helemaal kan verdiepen om er een echte expert in te worden. Je kan inzoomen op e-hospitality, meeting & events of hospitality business met telkens specifieke vakken die door ervaringsdeskundigen gedoceerd worden.

Verwacht jezelf aan een betrokken, professioneel en ervaren lectorenteam. Ze coachen jou doorheen de opleiding en zetten volop in op jouw groei en talenten. Bovendien zijn ze echte experts in hun vak. Vaak zijn ze, naast hun job in het onderwijs, nog steeds actief in de sector. Ook voor extra ondersteuning kan je op hen rekenen via een individueel leertraject.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Hotelmanagement is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Het is opgebouwd volgens een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Aan het einde van elke module van zes lesweken volgt een blok- en examenperiode. Een lesweek bestaat gemiddeld uit 20 contacturen.

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.
 

Vervolgtraject op graduaat

Heb je al een graduaatsdiploma Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement en zin om verder te studeren? Dan kan je op twee jaar tijd het bachelordiploma Hotelmanagement behalen na een vervolgtraject van 90 of 96 studiepunten. 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een professionele bachelor succesvol doorlopen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een verkort traject. Studeer af in: 

  • een jaar tijd als je al een bachelordiploma Toerisme & Recreatiemanagement hebt behaald.
  • twee jaar tijd, inclusief een semester stage, als je een diploma binnen het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde hebt. Alle opleidingen binnen het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde vind je op onderwijskiezer.be.

Heb je al een studie voltooid of een aantal credits behaald in een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Meteen aan de slag

Na de opleiding beschik je over een breed profiel waarmee eigenlijk alles mogelijk is in de hospitalitysector. Hieronder een glimp van de mogelijkheden:

  • manager in een hotel, restaurantgroep, catering- of partyservicebedrijf, in recreatieprojecten of bungalowparken en in hun vele toeleveringsbedrijven;
  • managementfuncties in gastvrijheids- en dienstverlenende organisaties en bedrijven, maar ook in ziekenhuizen en woonzorgcentra;
  • leidinggevende functies in de congres-, meetings- en eventsector; 
  • zelfstandig een horecazaak runnen;
  • ... 

Alumni geven aan dat ze onmiddellijk na het afstuderen werk vonden. Ze zijn tevreden over hun functie en loon. Bovendien gaat zelfs 70% van onze studenten later meteen in op een aanbod van de stageplaats. Maar ook buiten de hospitalitysector zijn ze geïnteresseerd in dit diploma. Met je talenkennis, bedrijfseconomisch inzicht en commerciële flair ben je een erg gegeerde werkkracht.

Na een schakelprogramma is het mogelijk om je masterdiploma te behalen aan een universiteit. Zo kan je bijvoorbeeld de master Toerisme of Handelswetenschappen behalen op twee jaar tijd.

Tijdens deze opleiding trek je er regelmatig op uit. Straffer nog: wie wil, kan tot één derde van zijn studietijd in het buitenland doorbrengen. 

Erasmus

In het tweede jaar kan je op Erasmusuitwisseling gaan en een semester in het buitenland studeren. Zo spijker je je talenkennis nog wat meer bij en leer je nieuwe culturen en mensen kennen.

In het tweede jaar organiseer je zelf een hospitalityweek in het buitenland. Je kan buitenlandse hotels bezoeken, managers interviewen en een stukje buitenlandse cultuur opsnuiven.

Droom je ervan om in een hotel te werken? Door de jaren heen heeft de opleiding Hotelmanagement een Europees netwerk van stageplaatsen opgebouwd. Zo kan je gemakkelijk stage doen in gerenommeerde hotels in Londen, Parijs, Bordeaux, Amsterdam, Dublin, Berlijn, Barcelona ... Zoek je het graag nog verder? Dan kan je de uitdaging aangaan om naar alle hoeken van de wereld te trekken.