Overslaan en naar de inhoud gaan

Human Resources Management

Match jij binnenkort werkgevers met veelbelovende werknemers? Word jij de drijvende kracht in organisaties en bedrijven achter een duurzaam en menselijk personeelsbeleid? Zet jij succesvolle initiatieven op rond solliciteren, opleiden en coachen van werknemers, diversiteit in de organisatie of salarisberekeningen? Dan ben jij misschien wel de HR-professional waar het werkveld dringend nood aan heeft. In deze bacheloropleiding focus je op alle domeinen van Human Resources Management (HRM). Klaar voor?

Iets voor jou

De opleiding vertrekt vanuit jouw interesse in anderen. Jij wil weten hoe mensen groeien en ontwikkelen en hebt zin om daar een rol in te spelen. Jij bent kritisch en weet van aanpakken. Want in welke HR-functie je ook terecht komt (spoiler alert: het zijn er heel wat): jij staat mee aan het roer van een gezond personeelsbeleid van een bedrijf of organisatie. Je sociale drive maakt dat je de belangen van werknemers niet uit het oog verliest. Terwijl je strategische blik gefocust blijft op de doelstellingen die de organisatie wil halen. Je hebt oog voor het belang van de organisatie én de mensen die er werken. Of je je toekomst nu ziet bij een multinational, KMO, de overheid, ziekenhuis, milieubeschermingsorganisatie of ergens anders. Wij leiden je op om letterlijk overal aan de slag te gaan. 

Wat leer je? 

 • Je duikt meteen in de subdomeinen van HRM: werving & selectie, personeelsplanning, loon (compensation & benefits), welzijn (zoals uitval en burn-out), performance (evaluaties en beloning), training voor personeel, coaching …
 • Een sterk HRM-beleid helpt ook doelstellingen en resultaten behalen. Zo ontwikkel je een strategische blik op bedrijfsprocessen en management met vakken als economie en financieel management. Je bouwt ook een diepgaande sociaal-juridische kennis op.
 • Je helpt het menselijk aspect van een organisatie bewaken. Het welzijn van werknemers is mee jouw verantwoordelijkheid. Vakken als psychologie, veranderkunde, preventie en welzijn, diversiteit en inclusie verdiepen je in menswetenschappen.
 • Skillstraining vanaf dag een. Jij leidt straks selectiegesprekken, bemiddelt bij conflicten, voert ontslaggesprekken, groepstrainingen, coacht werknemers, … Verder ook talen, communicatie, software en zelfs artificiële intelligentie.
 • In de loop van stages en projecten kies je of je je blik breed houdt of specialiseert in een domein. We coachen jou om juiste keuzes te maken.

Wie word je? 

De grootste troef van deze opleiding is tewerkstelling: overal waar mensen werken, is er nood aan HR-professionals. Jij bent dus quasi gegarandeerd van een job. En je hebt de breedste keuze op de arbeidsmarkt, die geen andere opleiding biedt. ‘Voor ieders wat wils’ is een realiteit in dit vakgebied.

Als HR Business Partner - of na enkele jaren ervaring als HR Manager - combineer je het beste van twee werelden. Je bent voor organisaties de schakel tussen sociale en economische belangen. Je hebt enerzijds psychologisch inzicht en sociale vaardigheden opgebouwd. Anderzijds beschik jij over een diepgaande juridische en (bedrijfs)economische kennis en managementvaardigheden. Waar jouw toekomst ligt, bepaal je zelf. Heb je affiniteit met psychologie en het doorgronden van mensen? Dan kan je aan de slag als recruiter. Heb je het meer voor administratie, recht en cijfers? Dan is payroll-advisor iets voor jou. Is mensen helpen wat jou stuurt? Dan kan je aan de slag als loopbaanbegeleider of als consulent bij een vakbond. Als je kiest voor een kleinere organisatie is de kans groot dat jij verschillende HR-taken combineert in een functie. Ga je voor grotere schaal, dan kan je je vaak toespitsen op een domein.

De breedste jobkeuze

Overal waar mensen werken, zijn er HR-professionals nodig. Wij leiden je dus letterlijk op voor het breedste werkveld dat er bestaat. In het programma duik je in alle domeinen van HR: van personeelsadministratie over reorganisaties en analyse van HR-data tot loopbaancoaching. Onze opleiding biedt je de nodige ruimte om in stages en projecten je blik breed te houden of net te specialiseren in wat jou het meeste ligt. Dat doe je niet alleen. Wij helpen je je unieke HR-profiel vormgeven via een individueel coachingtraject.

Profiteer van onze HR-expertise en het brede netwerk aan werkveldrelaties. De bachelor HRM is dan ook het resultaat van een sterke samenwerking met heel wat partnerorganisaties- en bedrijven die een actief HRM-beleid voeren. Al bij de start brengen we jou hiermee in contact. Zo ontdek je meteen of het iets voor jou is. En in je stages doe je relevante ervaring op én bouw je aan een netwerk dat je een vliegende start geeft op de arbeidsmarkt.

 

Bij AP geloven we sterk in een persoonsgerichte aanpak. Ook in de bachelor HRM vertaalt zich dat in individuele coaching vanaf het eerste jaar. Net omdat het HR-domein zo veel keuzemogelijkheid biedt in specialisaties, werkgevers, sectoren, … vinden we het belangrijk om jou hier actief in te ondersteunen. Denk aan intensieve stagebegeleiding, loopbaancoaching van onze experts en aan het einde van de rit concreet advies over jouw volgende stappen in het werkveld of hoger onderwijs.

HRM is een belangrijk, actueel domein. We zien de relevantie in sterk stijgende mate toenemen, want mensen zijn essentieel in elke organisatie. Bedrijven en organisaties worden geconfronteerd met heel wat uitdagingen waarin jij als HR-professional een belangrijke rol zal spelen: aantrekken en vasthouden van talent, werknemers motiveren, werkbaar werk creëren met een gezonde work-life balance, burn-out tegengaan, diversiteit op de werkvloer, jobs verdwijnen en nieuwe jobs ontstaan, werknemers bijscholen, … Jij formuleert straks mee de antwoorden op complexe sociaal-economische vraagstukken.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar HR-professionals groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job. 

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT).  Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.   

Geef je eigen carrière vorm door zelf je stageplaats te kiezen. In de opleiding komen er verschillende domeinen en aspecten van HRM aan bod. Maar tijdens je stage is het aan jou. Jij kiest voor welke specialisatie je gaat. Wil je graag stage doen als recruiter, pay-roll medewerker of proef je graag van alles? Jij staat aan het roer. 

Verder kan je ook zelf beslissen of je liever aan de slag wil gaan bij een kleine KMO, een grote multinational of misschien spreekt een overheidsinstantie jou wel aan? Kriebelt het om een internationale ervaring op te doen? Dan is een buitenlandse stage ook één van de opties. Jij bepaalt dus helemaal zelf waar je heen gaat.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit


De bacheloropleiding Human Resources Management is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Het programma is zo opgebouwd dat jij stilaan uitgroeit tot een echte HR-professional. In het eerste jaar leer je de basisprincipes van personeelswerving en krijg je inzicht in de psychologie van werknemers. In het tweede jaar verdiep je jezelf in geavanceerde HR-concepten zoals loonberekeningen en evaluatiecyclussen. Tot slot leer je in het derde jaar algemene managementvaardigheden en krijg je een breder begrip van organisatieontwikkeling. 

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

De HRM-vakken in het programma volgen de cyclus van werknemers in een organisatie: instroom/aanwerving, doorstroom (naar andere jobs), ontwikkeling en uitstroom uit een organisatie. Je start in HRM1 met rekrutering en selectie, onthaal en introductie van nieuwe werknemers. De theorie pas je altijd toe in opdrachten, zoals een vacaturetekst schrijven en gesprekstechnieken voor een selectie-interview. Samen met VDAB laten we proefsollicitanten bij jou op gesprek komen. 

Daarnaast duik je in sociale wetgeving in 'inleiding in het (sociaal) recht' en 'sociaal recht'. Een belangrijke component in de opleiding, dat je in je toekomstige rol de nodige houvast biedt om adviezen uit te schrijven en beleid mee vorm te geven. Je bouwt ook meteen een goede basis psychologie op in 'inleiding in de psychologie' en 'arbeids- en organisatiepsychologie'. In HRM & technologieën leer je werken met relevante tools, software en krijg je inzicht in artificiële intelligentie die een steeds grotere rol gaat spelen in HRM.

In Werkveldoriëntering maak je alvast kennis met het werkveld. Je ontmoet organisaties en bedrijven en leert zo uit eerste hand de zeer diverse gezichten van HRM kennen. Je legt contacten en doet inspiratie op voor jouw verdere pad. We nodigen relevante gastsprekers uit op de campus. Je gaat ook in gesprek met een coach over je eigen talenten en aandachtspunten.

Je volgt verder de cyclus van de werknemer in HRM 2 en 3: loonberekening, compensation en benefits (verloning en voordelen), learning en development (groei en doorstroom van personeel), evaluatiecyclussen, en uiteindelijk ook uit dienst treden, komen aan bod in theorie en praktijk. Je specialiseert je in sociaal-juridische kennis die relevant is voor je job later.

We trainen ook verder je meertalige communicatieskills. Verwacht je niet aan eindeloze grammatica- en vocabulairelijstjes. Aan de hand van concrete en praktijkgerichte oefeningen maken wij jou sterk in professionele communicatie. Ook inclusieve communicatie en vakbondsrelaties komen aan bod.

Je bent nu klaar om zelf naar de werkvloer te trekken voor je eerste stage van minimaal 8 weken. We laten je aan de hand van coaching reflecteren over je groei als HR-professional.

Je hebt al een stevige HRM-basis opgebouwd. We focussen nu op je managementvaardigheden en het aansturen van anderen. Je ontwikkelt people management skills. Je projecten vinden niet (enkel) plaats op de campus, maar je doet aan co-creatie: je voert opdrachten uit in het werkveld voor bedrijven of organisaties en gaat aan de slag met echte cases. Zo krijg je voor 'Loopbaan- en trajectbegeleiding' een cliënt toegewezen die je vakkundig door het proces van loopbaanbegeleiding leidt en toekomstgericht advies formuleert. We laten je ook een eerstejaarsstudent die nieuw is in de opleiding coachen.

Je doet gespecialiseerde kennis op rond organisatieontwikkeling, preventie en welzijn en financieel management. Voor je laatste stage trekt je nu 13 weken naar de werkvloer.

Je studeert af op basis van je persoonlijk portfolio waaraan je je volledige opleiding hebt gewerkt. We duiken hier samen met jou in en komen tot een zeer concreet toekomstplan in lijn met jouw interesses en profiel.

Meteen aan de slag

Werknemers verbinden met een organisatie of bedrijf, versterken, omscholen, uitval en burn-out tegen gaan, talent aantrekken, … Organisaties en bedrijven hebben steeds meer nood aan opgeleide HR-professionals. In de opleiding leer je nadenken over belangrijke uitdagingen van de toekomst. Zo bestudeer je bijvoorbeeld welke impact artificiële intelligentie zal hebben op de arbeidsmarkt en tewerkstelling. Maar ook heel concreet hoe je medewerkers die daar nood aan hebben zich kunnen herscholen, denk maar aan de trajectbegeleiding. Je hebt de nodige inzichten om organisaties te analyseren en te adviseren over de steeds wisselende arbeidsmarkt. Zo is HR-professional momenteel trouwens een knelpuntberoep, dus je bent zeker van mooie kansen op de arbeidsmarkt.

Je kan aan de slag in de privé-, non-profit of publieke sector. Je diploma leidt tot de functie van strategische HR Business Partner. Of je kiest ervoor om in meer gespecialiseerde functies terecht te komen als recruiter (selectieverantwoordelijke), loopbaan- en/of trajectbegeleider (jobcoach), salarisspecialist, trainer, vormingsverantwoordelijke, organisatieadviseur of beleidsondersteuner. Je kan ook aan de slag bij een loonsecretariaat, preventiedienst of syndicale organisatie of als arbeidsmarktconsulent of -bemiddelaar bij VDAB. Als je enkele jaren ervaring opbouwt, kan je doorgroeien naar een brede leidinggevende functie zoals vb. HR Manager.

Wil je je kennis verder uitbreiden? Dan kan je de bacheloropleiding HRM aanvullen met een tweede diploma. Er zijn heel wat mogelijkheden. 

 

 • Wil je graag meer weten over de organisatorische kant van de HR-wereld, dan kan je kiezen om een businessopleiding te volgen. Denk maar aan de bachelor Bedrijfsmanagement, Organisatie en Management of Financieel Management.  
 • Spreekt de mensgerichte kant van HR jou eerder aan? Dan past de bacheloropleiding Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie eventueel wel bij jou. 
 • Of misschien heb je academische ambities? Dan kan je via een schakelprogramma een diploma aan de universiteit behalen zoals de master Sociaal-Economische Wetenschappen, Sociaal Werk, Sociologie of Bedrijfskunde.  

In deze opleiding blijf je niet tussen de vier muren van je campus zitten. Integendeel, je krijgt de kans om eropuit te trekken of internationale contacten op te bouwen.

Stage in het buitenland

Als je zin hebt, kan je je stage in het buitenland volgen. In het derde en laatste jaar krijg je daar de kans toe. 

Tijdens het vak 'internationale kijk op HRM-projecten' los je vragen op rechtstreeks uit het werkveld. Je bekijkt deze in samenwerking met een internationaal netwerk. Dat wil zeggen dat je, als je dat wil, ook letterlijk de grens oversteekt. Maar ook voor het vak 'HRM actuele thema's en kruispunten' werk je samen met medestudenten om een actueel thema kritisch en internationaal te onderzoeken, bespreken en presenteren op een netwerkmoment. 

Je zal regelmatig les krijgen van gastdocenten uit het buitenland die naar België afzakken. Maar ook als student kan je deelnemen aan workshops, stages of projecten.

Je krijgt les in Antwerpen. Als je hier studeert, zit je in een stad met verschillende internationale bedrijven .Ook de haven is ook internationaal trefpunt. Dus zowel je vakken, met bijhorende projecten en opdrachten, als je stage kan je in een internationaal jasje steken.

FAQ over deze opleiding

 • Moet ik goed zijn in talen?

  Als toekomstig HR-medewerker kom je in contact met heel veel verschillende mensen. Communicatie is dus belangrijk. Daarom krijg je ook een stukje talen tijdens deze opleiding. Gelukkig hoef je niet per se een taalvirtuoos te zijn. Jezelf uitdrukken en een boodschap duidelijk overbrengen, is het doel. Dus verwacht je niet aan eindeloos veel grammaticalessen en woordenlijstjes van buiten leren. Wel ga je praktisch aan de slag zodat jij later goed in dialoog kan gaan. We vertrekken steeds vanuit het Nederlands. 

  Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.

 • Vanuit welke opleidingen kan ik instromen?

  Er is geen voorkennis nodig om aan deze opleiding te starten. Of je nu een humane, economische, technische of talige achtergrond hebt, je moet vooral veel interesse hebben in een mensgerichte én bedrijfsgerichte studie.  

 • Zal ik later makkelijk een job vinden?

  Natuurlijk! Dat kunnen we jou met de hand op het hart beloven. Want HR-professionals zijn momenteel zeer gewenst in de arbeidsmarkt. Meer nog: het staat in de lijst van VDAB als knelpuntberoep. Je bent met dit diploma dus zeker van een uitdagende functie in de HR-wereld.

 • Moet ik een bachelorproef schrijven?

  In deze opleiding hoef je geen traditionele bachelorproef te schrijven. Je werkt wel doorheen heel de opleiding aan je professioneel portfolio. Dit is een handig document dat je later kan gebruiken bij sollicitaties. Ook helpt het om jezelf beter te leren kennen: " Waar ben ik goed in? Wat wil ik nog bereiken? Waar moet ik aan werken?'. 

  Je werkt doorheen je opleiding aan je professionele portfolio. Op het einde van je studie werk je het finaal af. Het wordt dus een verzameling van verschillende bewijsstukken die je doorheen de drie jaar hebt ontwikkeld. Je reflecties, werkstukken, beoordelingen ... komen nu samen tot één document. Zo heb je een straf instrument klaar dat je kan meenemen naar het werkveld.

Faq Testimonial block

FAQ over deze opleiding