Heb je (bijna) een bachelor- of masterdiploma op zak en wil je inspireren en onderwijzen binnen jouw vakgebied? Kies dan voor de Verkorte Educatieve Bacheloropleiding Secundair Onderwijs. Jij brengt je opgedane kennis mee en wij leiden je in 1 jaar op om voor de klas te staan. De lessen vinden plaats in Antwerpen, Mechelen, Turnhout of Lier, en je kan starten in september of februari.
Iets voor jou?
Jij hebt een bacheloropleiding op zak? Jij voelt je geroepen om goede vragen te stellen, mooie ideeën te laten ontwikkelen, mensen samen te laten werken en te leren. Je wilt je opleiding combineren met een gezin of job? Dan is dit de opleiding die je zoekt. Wij stomen je klaar voor een uitdagende job als leraar in het secundair onderwijs dankzij een flexibel programma op maat, overdag of 's avonds. Onze lerarenopleiders geven je de nodige pedagogische en didactische skills mee om je kennis en ervaring te vertalen naar de leefwereld van jongeren.
Deze opleiding zet de huidige specifieke lerarenopleiding georganiseerd door de centra van volwassenenonderwijs verder. Medewerkers vanuit deze CVO's werkten mee aan dit traject.
Met dit diploma kan je les gaan geven in alle onderwijsnetten.
Wat leer je?
Vakkennis heb je al. Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: , leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatieskills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je immers ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht heel erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.
Je kan de opleidingsonderdelen ‘praktijk’ doorlopen op twee manieren:
- Je voert de praktijk uit als stagiair: je loopt stage in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding.
- Of je voert de opleidingsonderdelen praktijk uit als leraar-in-opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leraar in een school voor minstens 500 leraarsuren op jaarbasis en je volgt tegelijkertijd je lerarenopleiding. Ook hier zorgen (lio-)school en opleiding samen voor begeleiding.
Wie word je?
Een leraar die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leraar die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leraar die vanuit enthousiasme voor zijn vak en de leerlingengroep zijn leven lang wil bijleren.