Skip to main content

Praatplaat van studenten Kleuteronderwijs wint KlasCement prijs

Kristel en Laurane tijdens de finale

Kristel en Laurane, twee gedreven studenten uit de lerarenopleiding Kleuteronderwijs, mochten AP Hogeschool dit jaar vertegenwoordigen in de finale van de Whizzkids wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd worden toekomstige leerkrachten basisonderwijs getest op hun didactische en digitale skills. Zo leren de studenten zelf ook spelenderwijs hoe ze digitale tools op leerrijke én leuke wijze kunnen inzetten in de klas. 

Zo’n 650 studenten van zeven hogescholen namen deel aan Whizzkids 2024 en dat telkens in teams van drie. Hoewel team AP zich vrij impulsief inschreef voor de wedstrijd, stootten onze studenten vrij vlotjes door in de voorrondes. In ronde één moesten ze een reeks digitale vragen beantwoorden. In ronde twee moesten ze een interactieve prent of zogenaamde thinglink creëren. 

Studente Kristel De Witte: “We zijn de uitdagingen en tijdsdruk goed de baas gebleven en vulden elkaar als team perfect aan. Het was wel even spannend en heel jammer toen we in de voorrondes onverwacht van drie naar twee teamleden gingen. Het was een heftig parcours, maar we zijn super fier dat we een finaleplek gehaald hebben. En dat ook nog eens als enige hogeschool uit de provincie Antwerpen.”  

Het was een heftig parcours, maar we zijn super fier dat we de finale gehaald hebben. En dat ook als enige team uit de provincie Antwerpen.

AND THE WINNER IS … 

Tijdens de razend spannende finale streden twintig studententeams voor de overwinning. Dat gebeurde in het Belgische hoofdkwartier van Google in Brussel. Deelnemers werden getest op hun parate kennis en moesten een reeks uitdagingen oplossen waarbij teamwork en creativiteit essentieel waren. 

Kristel en Laurane grepen uiteindelijk naast de Whizzkids-trofee. Maar team AP sleepte wel de KlasCement prijs in de wacht met hun zelfontworpen thinglink. KlasCement is een educatieve online community van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming waar onderwijsprofessionals hun lesmateriaal, ervaringen en vragen met elkaar kunnen delen. De jury was erg onder de indruk van de interactieve praatplaat die Kristel en Laurane ontworpen en waarmee ze biodiversiteit op kleuterniveau brengen. 

Studente Laurane La Roche: “Onze praatplaat bestaat uit een 360° aanbod aan filmpjes, liedjes, spelletjes en luisterverhalen gebracht door pratende hamster Willie. Zo kunnen kleuters op speelse wijze heel wat bijleren over de insectenwereld, afval en de ecobrug.”

Team AP ging niet alleen naar huis met een eervolle vermelding. Hun winnende praatplaat heeft een plekje gekregen op de KlasCement website zodat ook andere leerkrachten (in spe) er in de klas mee aan de slag kunnen gaan. 

LESGEVEN: OOK IETS VOOR JOU? 

Gerelateerde artikels