Skip to main content
Kleuteronderwijs

Leraar Kleuteronderwijs

Type

Educatieve Bachelor

Duur

3 Jaar

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

In de lerarenopleiding Kleuteronderwijs - ook beschikbaar als flexibel programma in het flextraject - leer je het beste in jonge kinderen naar boven halen. Dankzij jouw enthousiaste, creatieve en doelgerichte manier van lesgeven zie je hen groeien en met verwondering grote sprongen in hun ontwikkeling maken. Bij AP doe je als kleuterleerkracht in spé veel praktijkervaring op zodat je helemaal klaar bent voor de job.

Iets voor jou?

Heb je interesse in de ontwikkeling van kleuters en tonnen goesting om hier een belangrijke rol in te spelen? Merk je dat jonge kinderen helemaal op hun gemak zijn in jouw buurt? Beschik je over een sterke verbeelding, een gezonde dosis creativiteit en kan je jezelf verplaatsen in de leefwereld van jonge kinderen? Ben je bereid om de verantwoordelijkheden van een leerkracht erbij te nemen? Heb je wel zin in een beetje avontuur? En werk je bovendien ook graag in team met andere leerkrachten? Dan is deze opleiding iets voor jou!

kleuteronderwijs.jpgWat leer je?

 • Je gaat actief aan de slag met taal, boeken, dans, muziek, media en nog veel meer. 
 • Je leert hoe te communiceren met kleuters.
 • Je leert activiteiten en lessen vormgeven vanuit de spontane nieuwsgierigheid van kleuters.
 • Je ontdekt hoe je met iedereen - ook met ouders - warme relaties kan aangaan.
 • Je leert het verschil te maken en samen met je collega's zorg te dragen voor de ontwikkeling van elke kleuter.

Wie word je?

Jij studeert af als een spontane en warme kleuterleerkracht die kleine kinderen helpt groeien. Je weet perfect hoe je voor hen een positieve en stimulerende omgeving creëert waarin taal, betrokkenheid, diversiteit en samenwerking centraal staan. Je maakt een heleboel leuke en leerrijke lessen vanuit je inzicht in onze maatschappij, verschillende culturen en de leefwereld van jonge kinderen. Je bent leerkracht in de school maar je hebt ook een maatschappelijke rol. Je kan goed samenwerken met professionals van binnen en buiten de school. Je bent en blijft kritisch voor de maatschappij en jezelf. Je maakt indruk op morgen.

Troeven

Doen doen doen

Je leert hoe het eraan toe gaat voor leraren op de kleuterschool, doordat je vroeg en vaak naar je ‘werkplek’ - een stageschool - gaat. In het eerste en tweede jaar ben je bijna elke week één dag op dezelfde school. In het derde jaar zelfs twee dagen om de school en verschillende klassen grondig te leren kennen. Daarnaast zijn er ook werkplekweken waar je oefent in het lesgeven. Enkele voordelen van het werkplekleren:

 • De garantie op een leerrijk en kwaliteitsvol stagetraject
 • Een intense wisselwerking tussen praktijk en theorie
 • Ongelooflijk veel praktijkervaring binnen één jaar
 • Een zeer sterk CV op het einde van je opleiding

Je leert van elkaar

Binnen onze lerarenopleidingen heerst een warme sfeer, waarin lectoren, werkplekbegeleiders en medestudenten open met elkaar communiceren. We doen aan co-teaching, want met twee bereik je meer dan alleen. Je kan tijdens je traject rekenen op doorgedreven coaching en supervisie. En we werken nauw samen met het werkveld. Want we kunnen van elkaar zoveel leren. 

Leren op jouw maat & focus op persoonlijke groei

We stemmen onze opleiding af op de talenten die onze studenten meebrengen. Indien je al een opleiding achter de rug hebt of op een andere manier al vaardigheden hebt opgebouwd, kan je een eventuele vrijstellingen aanvragen. Onder begeleiding van je lectoren concentreer je op je persoonlijke groei en we motiveren je om kritisch na te denken over je lesinhoud, de activiteiten en de materialen die je gebruikt. We zoeken voortdurend naar uitdagingen en vernieuwing. We hebben een sterke ondernemingszin en gaan op onderzoek.

Leg je eigen accent

We vinden het belangrijk dat jouw opleiding ‘op maat’ is. Daarom krijg je tijdens je lerarenopleiding voldoende ruimte om je eigen accent te leggen. In het eerste jaar werk je aan je leraarsvaardigheden op basis van je eigen noden en is er een keuzemodule. In het tweede jaar kan je kiezen uit een aantal accenttrajecten die je opleiding een specifiek pluspunt geven. En in het derde jaar kan je kiezen uit verschillende keuzetrajecten van telkens drie opleidingsonderdelen. 

Onder andere in de opleidingsonderdelen 'niet-confessionele zedenleer' en 'Islamitische godsdienst' proberen we iedere student wegwijs te maken in onze samenleving met focus op inclusieve zorg.

Programma

Het modeltraject van de bachelor Kleuteronderwijs bestaat uit zes semesters verspreid over drie jaar. Je ontwikkelt stapsgewijs de verschillende competenties die een startende leraar nodig heeft. Hiernaast vind je een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen en het aantal studiepunten. Klik op de beschrijving van een onderdeel om meer details over de inhoud te weten te komen.

Uit de startblokken

De opleiding start met een motiverende week vol workshops waarin je je talenten en vaardigheden als toekomstige leraar kan ontdekken. Samen met je medestudenten ga je aan de slag met een aantal uitdagingen. Aan de hand hiervan leren we je tijdens die week hoe je je eigen groeiprofiel opstelt waarin je sterktes maar ook je werkpunten aan bod komen. Het kan zijn dat je bepaalde werkpunten hebt die erg belangrijk zijn voor een leraar kleuteronderwijs. We bieden je in het eerste jaar dan ook mogelijkheden om hieraan te werken. Zo kan je bijvoorbeeld je taalvaardigheid of algemene en culturele ontwikkeling bijspijkeren.

Opleidingsonderdelen

Elk semester bestaat uit een breed en divers pakket aan opleidingsonderdelen: communicatie, muzische vorming, onderwijstechnieken, creatief leren, wereldoriëntatie, ... 

Regelmatig werken vanaf de eerste maanden is hét succesrecept om je studieloopbaan tot een goed einde te brengen. In deze richting zal je niet veel stilzitten. 

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Gespreid Programma

De lerarenopleiding vergt veel van je studie- en planvaardigheden. Twijfel je of de opleiding haalbaar is voor jou? Dan kan je de opleiding ook over vier jaar (in plaats van drie) spreiden. Als je het vierjarig traject combineert met een intensief programma 'Learn to Study', verhoogt je aanzienlijk jouw slaagkansen.

Learn to Study is een workshopreeks onder begeleiding van ervaren trajectbegeleiders en lectoren die je studievaardigheden helemaal scherpstellen. Doordat je je maar voor een deel van de vakken inschrijft, heb je extra tijd. Deze tijd gebruik je om de workshopreeks van Learn to Study te volgen, samen met andere studenten die zich  hebben ingeschreven voor dit studietraject. 

Wat leer je zoal met Learn to Study?

De workshopreeks beslaat verschillende onderdelen om je studievaardigheden helemaal op punt te krijgen. Zo leer je hoe de lessen en cursussen zijn opgebouwd, en maak je kennis met de (digitale) schoolomgeving. Ook spijker je je taalvaardigheden bij en leer je efficiënt studeren, structureren, schematiseren en samenvatten.

Nog vragen?

Inge Landuyt (ingeborg.landuyt@ap.be) beantwoordt graag al je vragen.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Met een succesvolle stage op je cv is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding, zeker als het om vervangingen gaat. Vooral kleuterscholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

Verder studeren

Heb je na het behalen van je diploma Kleuteronderwijs nog zin in meer? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. Een postgraduaat Niet-Confessionele Zedenleer bijvoorbeeld. Of misschien wil je nog een extra onderwijsbevoegdheid behalen? In één jaar kan je een extra diploma Secundair Onderwijs of Lager Onderwijs behalen.

Heb je academische ambities? Volg dan een schakelprogramma om een master te behalen in de Opleidings- en onderwijswetenschappen of Pedagogische wetenschappen (Brussel, Gent of Leuven). Van onze afgestudeerden stroomt 15 tot 40 procent door naar een universitaire opleiding, waarvan de meesten ook effectief een diploma behalen.

Internationaal

Trek er op uit

Breng tijdens je opleiding enkele maanden in het buitenland door. Hiermee doe je niet enkel een unieke ervaring op, maar investeer je ook in je persoonlijke ontwikkeling als toekomstige leraar. We bieden twee internationale mogelijkheden aan:

 • Loop drie maanden stage in een ontwikkelingsland: Marokko, Zuid-Afrika, Kenia, Peru, Oeganda, Bali of Suriname.
 • Trek er vijf maanden op uit voor een Erasmusuitwisseling aan één van onze Europese partners. We hebben goede samenwerkingsverbanden met scholen in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Spanje, Kroatië, Nederland, ...

Internationaal inleefproject

In het tweede jaar werk je aan je internationale en interculturele competenties in het opleidingsonderdeel internationaal inleefproject. Je bereidt in kleine teams, samengesteld met studenten Kleuteronderwijs, Lager en Secundair Onderwijs, een onderzoeksvraag uit het werkveld voor en voert die uit in scholen en lerarenopleidingen in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk, Nederland, Estland, Duitsland of Senegal.

Lukt het voor jou niet om een volldige week naar het buitenland te trekken? Dan kan je een aangepast Internationaal inleefproject @ Home volgen waarbij je dezelfde competenties leert. Aan jou de vrije keuze dus! 

Internationale projecten op eigen bodem

Je hoeft niet noodzakelijk zelf erop uit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Bij ons kan dat ook hier, in hartje Antwerpen! 

 • In je tweede jaar neem je deel aan de ‘International week’ die we organiseren met de Hogeschool Zeeland. Je volgt allerlei workshops gegeven door - vaak buitenlandse - gastdocenten met thema’s die raken aan de accenttrajecten binnen de opleidingen.
 • Voor het European Project Semester (EPS) kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Jullie krijgen een uitdagend project voorgeschoteld, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers, ... met vaak verbluffende projectresultaten tot gevolg.
 • Werk je graag samen met internationale studenten Sociaal Werk, Orthopedagogie en studenten uit de lerarenopleidingen? Ben jij uitermate geboeid door hoe maatschappelijke vraagstukken en stedelijke samenlevingsproblemen aangepakt kunnen worden? Werk dan mee in een multidisciplinair team aan innovatieve, creatieve oplossingen en geef zo mee een antwoord op de vraagstukken van vandaag en morgen die elke grootstad ervaart. ES-MC is een programma van 30 studiepunten, volledig in het Engels. Dit programma biedt een ideale oplossing voor studenten die graag een internationale ervaring willen opdoen, zonder effectief naar het buitenland te gaan.

Verplichte instaptoets

De ‘verplichte, niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleiding: Wat voor beestje is dit?

Verplicht en niet-bindend

De instaptoets is een initiatief van de Vlaamse overheid. Alle aankomende studenten van de educatieve bacheloropleidingen Kleuteronderwijs, Lager en Secundair Onderwijs in Vlaanderen en Brussel leggen voortaan een instaptoets af. Bij je definitieve inschrijving bij AP (of een andere hogeschool) leg je een bewijs van deelname voor. Dit is géén toelatingsproef. Zelfs indien je resultaten minder goed zijn dan je zelf had gehoopt of verwacht, mag je toch starten in onze lerarenopleidingen. 

Instaptoets

Die instaptoets helpt je om zicht te krijgen op je niveau bij aanvang van je opleiding tot leerkracht en heeft als doel jou als beginnende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.  Indien je zelf vindt dat je voor de start of tijdens het eerste jaar van je lerarenopleiding een extra duwtje in de rug kan gebruiken, dan helpen wij je daar heel graag bij. Indien je dat zelf niet nodig acht, dan hoef je van ons aanbod geen gebruik te maken. Jij zit met andere woorden aan het stuur!

De instaptoets: Waar, wat en hoe?

Je kan de instaptoets gratis online afleggen. Meer info vind je op de website van de overheid. Na de test krijg je een bewijs van deelname, een document dat je nodig hebt om in te schrijven voor de lerarenopleidingen.

Mocht je na het invullen van de instaptoets verdere vragen hebben over jouw keuze voor onze lerarenopleidingen, dan helpt de studietrajectbegeleider je uiteraard heel graag verder. Contactgegevens vind je telkens op onze opleidingspagina's. 

Proefversie

Omdat we al onze (toekomstige) studenten zo goed mogelijk ondersteunen, hebben we een proefversie met verbetersleutel van de instaptoets uitgewerkt. Deze vind je op de pagina 'Instaptoets downloaden'.

Niet helemaal tevreden met je resultaten? Geen paniek!

 • Je motivatie is immers belangrijker dan je resultaten voor de instaptoets.
 • De instaptoets is slechts een momentopname waarin bovendien lang niet alle vaardigheden van een toekomstige leerkracht aan bod komen.

In de lerarenopleidingen van AP Hogeschool screenen we jouw vaardigheden en kennis bovendien sowieso aan de start van je eerste academiejaar.  

Met de resultaten van de instaptoets en van deze screening in de hand, bekijken we dan samen met jou hoe we je slaagkansen optimaal kunnen garanderen. Denk daarbij aan hulpmiddelen zoals:

 • online tools om vaardigheden zoals spelling of rekenen te oefenen;
 • bijspijkercursussen;
 • individuele begeleiding, zoals door studenten van de lerarenopleidingen secundair onderwijs voor Frans;
 • studiebegeleiding;
 • coachingsgesprekken om je vorderingen te bespreken;
 • eventueel een deeltijdtraject, waarbij je twee in plaats van één jaar doet over je eerste trajectschijf van in totaal 60 studiepunten.

Zowel de instaptoets als onze screening aan de start van je academiejaar zijn erop gericht om jou zo gericht mogelijk te ondersteunen: een goede start dus in aanloop naar jouw toekomstige job als leerkracht, misschien wel het mooiste beroep denkbaar!

FAQ over deze opleiding

 • Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

  Je mag in alle onderwijsnetten lesgeven: 

  • onderwijs van steden en gemeenten

  • gemeenschapsonderwijs (GO!)  

  • katholiek onderwijs  

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  Als je wil starten in de lerarenopleiding moet je eerst een online starttoets afleggen. Hierna krijg je een bewijs van deelname, een document dat je nodig hebt om in te schrijven.

  Deze starttoets is:

  • Gratis. Je kan 'm online afleggen via www.onderwijskiezer.be waar en wanneer je maar wil.
  • Verplicht door de overheid voor iedere student die wil starten in een lerarenopleiding (Kleuter-, Lager of Secundair Onderwijs) aan eender welke hogeschool in Vlaanderen en Brussel.
  • Niet-bindend. Iedereen die de starttoets heeft afgelegd kan starten. Je resultaat speelt geen rol. De starttoets dient vooral om (jou) zicht te geven op je startcompetenties.  

  Omdat we al onze (toekomstige) studenten zo goed mogelijk ondersteunen, heeft AP een proefversie met verbetersleutel van de starttoets uitgewerkt. Deze vind je op de pagina 'Starttoets downloaden'.

  Meer details vind je onder de tab 'Starttoets' op deze opleidingspagina.

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Lessen worden ingepland van maandag tot vrijdag.  

  • Je start nooit vroeger dan 8 uur en eindigt nooit later dan 18 uur.  

  • Je hebt meestal 4 à 6 uur les per dag.  

  • Je hebt niet per se elke dag les.  

  • Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

 • Hoe worden de examens georganiseerd?

  Onze opleiding werkt met een semestersysteem. Je hebt examens in januari en juni (en eventueel herexamens in augustus).   

 • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

  • In het eerste en tweede jaar: krijg je vanuit de opleiding een stageschool toegewezen. Hierbij houden we zeker rekening met bereikbaarheid. We werken nauw samen met scholen die vertrouwd zijn met onze manier van werken en waar ook altijd medestudenten aan de slag zijn.  
  • In het derde jaar: kan je zelf solliciteren voor een plaats bij een van onze partnerscholen.  

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou