Overslaan en naar de inhoud gaan

Starttoets - Welkom, leerkracht in spe!

Krijg jij niet genoeg van de schoolbanken (& schoolvakanties) en je overweegt om er de rest van je carrière door te brengen? Super! Denk er dan wel aan dat je een starttoets moet afleggen vooraleer je aan de Lerarenopleiding start.

Starttoets

Wist je dat je een verplichte starttoets (tot vorig jaar heette het instaptoets) moet maken voor je je voor een lerarenopleiding Kleuteronderwijs, Lager of Secundair Onderwijs kan inschrijven?

Lees alle info op deze pagina rustig door. Als je met een vraag zit, neem dan gerust contact op met een medewerker van ons Student Center via starttoets@ap.be

Wat houdt de Starttoets in?

De toets is een initiatief van de overheid en heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? 

Je legt een toets af voor deze onderdelen:

 • Educatieve bachelor Kleuteronderwijs: Nederlands
 • Educatieve bachelor Secundair Onderwijs: Nederlands
 • Educatieve bachelor Lager Onderwijs: Nederlands, Frans en wiskunde

Opgelet: heb je al een Nederlandstalig bachelor-, master- of licentiaatsdiploma? Dan ben je vrijgesteld van deelname aan de starttoets Nederlands. Ook wie wil inschrijven in een educatieve graduaatsopleiding is vrijgesteld van deelname. 

Wat gebeurt er met mijn resultaat?

De Starttoets is verplicht. Je kan met een bewijs van deelname sowieso inschrijven voor een lerarenopleiding, of je nu geslaagd bent of niet. Nadat je alle onderdelen hebt afgelegd, kan je een attest van deelname downloaden, samen met je feedbackrapport. Bij je definitieve inschrijving aan AP (of een andere hogeschool) moet je dat bewijs van deelname en feedbackrapport voorleggen.

Wat als ik niet geslaagd ben?

Geen paniek als je het streefcijfer niet haalt. Je kan nog steeds inschrijven voor de lerarenopleiding. Als je niet slaagt voor het onderdeel Nederlands moet je een online remediëringstraject volgen voor of tijdens je opleiding. Dat heeft geen evaluatie, je deelname en inzet zijn vooral belangrijk. 

Als je wil, kan je meteen nadat je je resultaat hebt ontvangen een gesprek over je resultaat aanvragen via starttoets@ap.be. Dat is vrijblijvend. Want je kan ook meteen je inschrijving opstarten. Nadat je je attest van deelname aan de Starttoets en feedbackrapport hebt geüpload, neemt het Student Center van AP sowieso contact met je op voor het remediëringstraject. Weet dat AP ondersteunend materiaal, individuele coaching en/of groepstrainingen aanbiedt aan studenten om eventuele tekorten weg te werken. Het is ook een optie om je programma te spreiden. Bespreek dit gerust met het Student Center.

WAAR, WAT EN HOE?

 • Het onderdeel Nederlands kan je afleggen tijdens een afnamemoment aan een hogeschool naar keuze. De onderdelen Frans en wiskunde (enkel voor Lager Onderwijs) leg je thuis online af. 
 • De duur van de Starttoetsen is vastgelegd op 90 minuten + 30 minuten extra. Elke deelnemer krijgt dit extra half uur, onafhankelijk of de deelnemer een erkende functiebeperking heeft of niet. Voor extra tijd kan en hoeft dus geen aanvraag ingediend te worden
 • De Starttoets is kosteloos en inschrijven voor het onderdeel Nederlands kan tot vijf werkdagen voor het afnamemoment via de website van de Vlaamse Hogescholenraad.
 • Bij AP Hogeschool kan je de Starttoets afleggen op Campus Spoor Noord - Noorderplaats op volgende momenten: 
  • Woensdag 13 september: 9u-12u
  • Donderdag 14 september: 9u-12u en 13u-16u
  • Vrijdag 15 september: 9u-12u
  • Dinsdag 17 oktober: 9u-12u
  • Donderdag 19 oktober: 9u-12u
  • Vrijdag 20 oktober: 9u-12u

Inschrijven voor de starttoets kan via de website van de Vlaamse Hogescholenraad.

  Download onze proefversie

  Omdat we onze (toekomstige) studenten zo goed mogelijk ondersteunen, hebben we een proefversie met verbetersleutel van de Starttoets uitgewerkt.

  Opgelet:

  • Het onderdeel Nederlands is verplicht voor de educatieve bacheloropleidingen Kleuteronderwijs, Lager en Secundair Onderwijs.
  • De onderdelen Frans en wiskunde zijn enkel verplicht voor wie wil inschrijven in de educatieve bacheloropleiding Lager Onderwijs. 
   
   

  Meer info over onze Lerarenopleidingen:

  Heb je nog vragen?

  Departement Onderwijs & Training