Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Rechtspraktijk winnen internationale pleitwedstrijd Moot Court

moot-court

Studenten Alexandra, Katoo en Ward trokken dit jaar naar Vilnius (Litouwen) om deel te nemen aan de pleitwedstrijd Moot Court. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd krijgen teams uit verschillende Europese scholen de uitdaging om een case inzake Europees recht voor te bereiden en te pleiten in het Engels. Een uitdaging, maar onze studenten deden het fantastisch en wonnen de finale. Ze dragen nu officieel de titel ‘The Businet Mootcourt Leading Counsel 2023’!

Onze studenten gaven gedurende vier dagen het beste van zichzelf en stonden tegenover studenten uit Madrid, Leuven, Tilburg, Gent en Maastricht.

Tijdens de wedstrijd voeren de studenten van de verschillende scholen pleidooien tegen elkaar. Ze krijgen een case en moeten juridische argumenten zoeken, zowel voor de eisende partij als de verweerende partij. Bij de start van het debat wordt er getost welk team de eiser is en welk team de verweerder. Beiden partijen moeten dus worden voorbereid door de studenten.

In verschillende rondes wordt er een andere case behandeld en dit telkens tegenover een nieuwe tegenstander. In de eerste groepsfase stonden onze studenten tegenover UCLL Leuven, JH Tilburg en UV Madrid. Ze deden het fantastisch en kwamen hier als groepswinnaar uit.

Daarna wonnen ze de debatten in de pre-kwartfinale tegen EPHEC Bruxelles, de kwartfinale tegen HoGent. In de halve finale stonden ze nogmaals tegenover UV Madrid en wonnen ze. In de spannende finale stonden ze tegenover ZUYD Sittart en wonnen ze ook het laatste debat. Zo werden ze de winnaars van deze Moot Court wedstrijd, een knappe prestatie!

Student Ward deelt zijn ervaring:

“Het beste moment van de wedstrijd was voor mij toen we te horen kregen dat we door mochten gaan naar de kwartfinales. We zijn dan met z'n drieën in het midden van het gerechtsgebouw gaan zitten en hebben de hoofden bij elkaar gestoken om onze laatste paar pleidooien voor te bereiden. Dat was het eerste echte moment dat er bij ons een besef kwam dat het wel eens mogelijk zou zijn om als winnaar te eindigen.

Voor mezelf is dit het laatste vak om af te leggen aan de hogeschool, dus eindigen op zo'n positieve noot is een onwaarschijnlijke ervaring. Daarnaast is het een geweldig gevoel omdat we eigenlijk de underdogs waren. We waren een team dat uit drie mensen bestond, terwijl de meeste andere teams uit vier en vaak zelfs vijf mensen bestond. Om dan op het einde die overwinning binnen te kunnen halen, na winst tegen Nederland, deed onwaarschijnlijk veel deugd.” 

Studente Katoo blikt ook terug op een bijzondere week:

“Ik besloot om deel te nemen aan de wedstrijd omdat het mij een leuke en leerrijke ervaring leek. Dit was het ook! Ik heb er zo veel geleerd, zowel over het recht als over mijzelf. Zo ben ik erachter gekomen dat pleiten wel iets is waar ik in de toekomst mee verder wil. Het was een vermoeiende week, maar geeft daarom achteraf ook zo veel voldoening. Daarnaast was het ook gewoon heel plezant. Je ontmoet andere studenten uit verschillende landen. Tijdens de pleitrondes zijn we tegenstanders, maar daarbuiten zijn we allemaal studenten die gezellig samen iets kunnen gaan drinken.”

Ben je zelf ook geboeid door recht? Dan is de bachelor Rechtspraktijk misschien wel iets voor jou.

 

Gerelateerde artikels