Overslaan en naar de inhoud gaan
Bedrijfsmanagement Rechtspraktijk

Business Law

Business Law is een traject dat je kan kiezen in het derde jaar van je bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Rechtspraktijk. Na je eerste twee gemeenschappelijke jaren ben je van alle juridische markten thuis,  maar specialiseer je je in het derde jaar in fiscale en verzekeringsvakken.

Iets voor jou?

Je bent niet bang van cijfers, maar meer nog boeien de juridische constructies achter die cijfers je. Op de juridische afdeling van grote ondernemingen komt jouw veelzijdigheid goed van pas, maar ook de bank- en verzekeringswereld zoekt naar die dubbelrol: jij denkt immers graag na over contracten, verbintenissen en juridische figuren die achter de euro’s staan.

cover4.jpgWat leer je?

 • De eerste twee jaar zijn gemeenschappelijk voor alle studenten Rechtspraktijk, in het derde jaar kies je voor Business Law, en  je specialiseert jezelf in fiscale en verzekeringsvakken.
 • Je ontwikkelt een sterke juridische basis met twee derde van de opleiding rechtsvakken: zakenrecht, familierecht, ondernemingsrecht, …
 • We vertalen elke rechtsregel naar een échte casus, zó uit de praktijk gegrepen. Je docenten hebben heel veel praktijkervaring als magistraat, fiscalist of bedrijfsjurist ...

Wie word je?

De zakenwereld trekt je aan. Een job als financial planner zie je ook wel zitten! Met het traject Business Law ben je gewapend voor een boeiende carrière die helemaal rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen draait, kortom: een echte zakenman of -vrouw!

"Eerst werkte ik als medewerker aan voertuigpolissen, nu nog geen jaar later, ben ik al één van de vlootbeheerders van onze unit", vertelt alumnus Roel. "Momenteel volg ik enkele opleidingen en tegelijk hou ik de interne vacatures goed in het oog. Binnen de groep kan je heel snel doorgroeien."

Traject Business Law

Trekt de zakenwereld je aan, en zie je een job als financial planner wel zitten? Dan ga je in het derde jaar voor het specialisatierichting Business Law, waar je jezelf specialiseert in fiscale en verzekeringsvakken. Dan bereiden we je heel concreet voor op een boeiende carrière als paralegal in de bedrijfswereld.

Op de juridische afdeling van grote ondernemingen komt jouw veelzijdigheid goed van pas, maar ook de bank- en verzekeringswereld zoekt naar die dubbelrol: jij denkt immers graag na over contracten, verbintenissen en juridische figuren die achter de euro’s staan.

Lange traditie

AP heeft een heel lange traditie in het opleiden van rechtspractici. We creëerden de opleiding zo’n dertig jaar geleden en ze blijft, ondanks de vele andere hogescholen die ons volgden, dé referentie op jouw cv. 

Moot Court

We ontwikkelden vijf opties waarin je jouw interesse kan volgen. De opleiding wordt voortdurend afgetoetst aan de behoeften van het werkveld, is kwalitatief hoogstaand en zeer praktijkgericht. Door de opties specialiseer je je volgens eigen interesse.

Bovendien zijn onze lesgevers stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied. Je krijgt les van vrederechters, advocaten, verzekeringsagenten, politie-inspecteurs, …

In het derde jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je on the job leert hoe een juridische dienst concreet werkt. Dankzij de lengte van je stage kan een bedrijf je effectief inschakelen om mee te draaien in de dagelijkse praktijk. Onze stagiairs zijn terug te vinden bij de Federale Politie, griffies van rechtbanken, juridische diensten van werknemers- en werkgeversorganisaties, de kantoren van notarissen en advocaten, in de vastgoedsector en in de bank- en verzekeringssector.

We besteden veel aandacht aan de talentontwikkeling van elke student en hebben dan ook een ruim aanbod studie- en studentenbegeleiding. Studenten die hun talen extra willen bijspijkeren kunnen terecht bij de taalcoaching. Een gepersonaliseerde aanpak is in deze opleiding verzekerd: jouw studietraject, jouw gezins- en werkomstandigheden, jouw interesses tellen!

Als sluitstuk van de opleiding is er nog een academische uitdaging: het bedrijfsproject. Je krijgt je opdracht in samenspraak met je begeleider op je stageplaats. Je onderzoekt autonoom of in een beperkt team een beroepsrelevant en juridisch complex probleem. Voor je onderzoek gebruik je alle noodzakelijke juridische bronnen om zo tot een onderbouwd en genuanceerd advies te komen.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Rechtspraktijk is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster, op campus Meistraat. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

Bij de start van de opleiding ontwikkel je een stevige juridische basis: je leert juridische bronnen te gebruiken, duikt in wetboeken en contracten en raakt vertrouwd met gerechtelijke procedures. Je versterkt ook je talenkennis (Engels en Frans), je leert zakelijk te communiceren en verwerft een basiskennis van economie en ICT.

TWEEDE JAAR

In het tweede jaar krijg je nog meer recht op je bord, trainen we je communicatieskills en verbeteren we je kennis van het juridisch Frans en Engels. In het vak Juridische markt maak je kennis met de verschillende sectoren van het juridische werkveld.

DERDE JAAR

In het derde jaar kies je een specialisatietraject. Met Business Law ligt de zakenwereld aan je voeten; met Social Law krijg je vooral vakken rond sociaal recht en HR; Real Estate leert je alles over vastgoed;  Crime & Justice bereidt je dan weer voor op een masterstudie Rechten of Criminologie, of een loopbaan bij politie of parket.

We bieden deze opleiding ook aan in avondonderwijs, speciaal voor personen die werken en studeren willen combineren, of al een bachelordiploma op zak hebben.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster, op campus Meistraat. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

 

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

JE KIEST ZELF DE SPREIDING

In het avondtraject volg je een combinatie van avondlessen en afstandsonderwijs. De opleiding wordt gespreid over vier jaar, waarbij je drie avonden in de week les volgt. Ook minder intensieve trajecten behoren tot de mogelijkheden, maar uiteraard duurt je opleiding dan ook langer. 

Vlaams Opleidingsverlof 

De avondopleiding is erkend voor Vlaams Opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.

EXPERTS

Net zoals in onze dagopleiding krijg je les van experten uit de praktijk die je de juridische kneepjes van het vak bijbrengen. Aan het einde van de opleiding volgt een stage van 16 weken. Hiervoor kijken we samen met jou wat mogelijk is en of een stage op je huidige werkplaats een optie is.Heb je interesse in dit avondtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be.

 

Meteen aan de slag

Eens je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag. Je benadert de problemen binnen een bedrijf of organisatie met een juridische blik. Je hebt ruime keuzemogelijkheden in de verschillende juridische sectoren:

 • Business Law: een boeiende carrière die helemaal draait rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen ligt in het verschiet, kortom: een echte zakenman of -vrouw! Je bent helemaal klaar voor een startfunctie in de tax consultancy of de belastingadministratie of je gaat aan de slag in de bank- en verzekeringssector.
 • Real Estate: je bent klaar om als juridisch geschoold medewerker een belangrijke rol te gaan spelen op een notaris- of vastgoedkantoor. Het voorbereiden en opvolgen van aktes, het onthalen van en afspraken maken met klanten, het verrichten van opzoekingswerk ... kortom een gevarieerde job die elke dag iets nieuws brengt.
 • Social Law: als consultant ben je klaar voor een startfunctie binnen de sectoren waar sociaal recht een grote rol speelt. Denk maar aan een baan bij een sociaal secretariaat, de personeelsdienst van een bedrijf of als medewerker van de dienst arbeidsrecht binnen een werknemersorganisatie.
 • Crime & Justice - Police garandeert een vlotte doorstroom naar het criminologisch werkveld. Afgestudeerden zoeken vaak een jobuitdaging bij politie of parket.
 • Crime & Justice – Academic: hiermee kan je voornamelijk op de griffie of in een advocatenpraktijk terecht.
 • Public Law: je groeit uit tot de waardevolle paralegal die talloze overheidsinstellingen en ondernemingen, zoals bijvoorbeeld De Lijn, Skeyes, Bpost, NMBS, FOD Financiën en Engie, met raad en daad bijstaat in één van de meest boeiende en evoluerende rechtstakken die er bestaat.

Het leertraject Crime & justice - Academic is op maat gemaakt voor studenten die willen verder studeren. Met dit leertraject kan je vlot doorstromen naar het schakelprogramma Rechten aan de universiteit. Het leertraject Crime & justice - Police vormt een opstap naar de politieopleiding.

Ook een master in de Criminologie en Handelswetenschappen behoort tot de mogelijkheden.

Rechtpraktijk goes international

Internationalisering behoort tot de strategische doelstellingen van de opleiding Rechtspraktijk. Wie dacht dat recht enkel nationaal was, heeft het grondig mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

In het eerste jaar trek je erop uit op eigen initiatief, in het tweede jaar vertrek je met de hele groep voor een meerdaagse reis naar Parijs. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar Granada in het laatste jaar – die wil niemand missen!

In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een of meerdere modules in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies and Studies in European Management (ALSEM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit en je bouwt alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op je eigen campus rondlopen.

Vervolgtraject graduaat juridisch-administratieve ondersteuning

Heb jij een graduaatsdiploma Juridisch-Administratieve Ondersteuning op zak? Heb je interesse om door te stromen naar de Bachelor BM-Rechtspraktijk? Dan is het aanvullingsprogramma Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk iets voor jou. Je het kan het in dagtraject volgen, maar ook in avondonderwijs. Je krijgt les van experten uit de juridische praktijk waarbij jouw juridische kennis verder wordt uitgediept.

Heb je een oud diploma HBO5 Rechtspraktijk of wil je graag meer info? Neem dan contact op met het opleidingshoofd. Mail naar roselien.leens@ap.be.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Als je al een diploma Bedrijfsmanagement met een andere afstudeerrichting op zak hebt, dan kan je een verkort programma volgen om een tweede bachelordiploma te behalen. Zo kan je op anderhalf jaar tijd het diploma Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk op je naam schrijven. Bekijk hier het programma met vakken en studiepunten.

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Je bent werkzoekend of je werkt maar je wil vooruit? Je wil je werk combineren met studies? Speciaal voor jou bieden we deze opleiding ook aan in avondtraject. Je ontwikkelt dezelfde competenties als de studenten in dagtraject en studeert eveneens af als een professionele Bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Rechtspraktijk.

De avondopleiding is erkend voor Vlaams Opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.