Overslaan en naar de inhoud gaan

Team AP in halve finale van pleitwedstrijd Businet Moot Court

Enya, Bjarne, Yntske en Laure in toga in het Hof van Beroep te Gent

In de rechtbank het beste van jezelf geven? Die unieke kans krijgen rechtsstudenten tijdens de internationale pleitwedstrijd Businet Moot Court. Dit jaar mochten Bjarne, Enya, Laure, Nasria en Yntske uit onze bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk onze hogeschool vertegenwoordigen. Samen schopten ze het tot in de halve finale.

Tijdens de jaarlijkse pleitwedstrijd Businet Moot Court nemen studenten van Europese hogescholen en universiteiten het in teams tegen elkaar op. In verschillende rondes voeren ze pleidooien tegen elkaar. Hiervoor moeten ze juridische argumenten zoeken en pleiten op basis van een case inzake Europees recht.

Bij de start van elk debat wordt er getost welk team de rol van eisende partij krijgt en welk team verwerende partij is. Dus beide partijen moeten worden voorbereid door de studenten. De lat ligt hoog, want naast juridische kennis is ook performance cruciaal. De deelnemers moeten de rechters correct aanspreken, een duidelijke introductie en allesomvattende conclusie geven, én dat alles in het Engels. Team AP deed het super en stootte door tot in de halve finale. Bjarne en Laure vertellen:  

EEN UITDAGEND PODIUM

Laure: “Het was een geweldige kans en een onvergetelijke ervaring. We waren heel vereerd dat wij AP Hogeschool mochten vertegenwoordigen tijdens dit prestigieuze event.”

Bjarne: “De dag van de halve finale was superspannend. Bij het ontbijt kreeg ik zelfs geen hap door mijn keel. (lacht) Ik heb mijn beste kostuum aangetrokken en dat heeft duidelijk geluk gebracht. Toen we in het Hof van Beroep in Gent mochten pleiten, viel er plots heel wat stress van mijn schouders en kon ik gelukkig ook genieten.”

Laure: “De halve finales in het Hof van Beroep in Gent vormden een uitdagend podium waar we onze vaardigheden tot het uiterste hebben getest. Met elke presentatie en elk argument doken we dieper in de complexiteit van de wetgeving, gesteund door onze kennis van EU-wetgeving en precedenten.”

GEEN HOOFDPRIJS, WEL WINNAARS

Laure: “We hebben onze eigen verwachtingen overtroffen en gingen met een warm hart naar huis. De wedstrijd heeft uiteraard geholpen om onze kennis van Europees recht verder te verdiepen. Maar we hebben ook goede banden gesmeed met elkaar en met onze tegenstanders. Hoewel we misschien niet de eerste plaats hebben behaald, voelen we ons dus toch winnaars.”

Bjarne: “Dankzij de Moot Court ben ik Europees recht zelfs echt leuk beginnen vinden. Ook Engels praten durf ik meer, terwijl ik me daar voorheen soms toch wat onzeker over voelde. En we hebben in toga mogen pleiten. Dat alles pakken ze ons niet meer af!”

Gerelateerde artikels