Overslaan en naar de inhoud gaan

Kathleen en Thomas kozen voor de bachelor Rechtspraktijk in avondonderwijs

avond
© Kathleen (links) en Thomas (rechts) op campus Meistraat

Kathleen en Thomas zijn beiden al enkele jaren aan het werk. Drie jaar geleden besloten ze om het roer om te gooien en zich om te scholen. Ze schreven zich in voor het avondtraject van de bachelor Rechtspraktijk en konden zo hun fulltime job behouden én tegelijkertijd hun passie volgen.

Waarom hebben jullie voor de opleiding Rechtspraktijk gekozen?

Kathleen: “Ik ben jaren geleden afgestudeerd als binnenhuisarchitect, maar heb altijd een grote interesse in recht gehad. Op mijn 18e heb ik eigenlijk de verkeerde studiekeuze gemaakt. Ik werk momenteel al enkele jaren bij de lokale overheid in Mechelen, maar mijn passie voor het juridische is altijd gebleven. Twee jaar geleden heb ik dus de stap durven zetten om de opleiding Rechtspraktijk in avondonderwijs te volgen.”

Thomas: “Na mijn middelbaar ben ik Office Management gaan studeren en vervolgens op de luchthaven als administratief medewerker aan de slag gegaan. Door de coronacrisis viel ik plots zonder werk. Ik kreeg wel andere jobaanbiedingen met mijn diploma maar ik voelde vanbinnen dat ik toch iets anders wilde. Ik besloot om me te gaan bijscholen. Een collega van mij begon aan de master Rechten. Dit wekte mijn interesse op. Ik wilde zelf liever een professionele bachelor volgen, omdat ik dat niveau al kende en zo kwam ik bij Rechtspraktijk terecht.”

Waarom heb je voor het avondtraject gekozen?

Kathleen: “Overdag werk ik fulltime. Het avondtraject van Rechtspraktijk geeft me de mogelijkheid om mijn werk en studie te combineren en me zo eindelijk te kunnen verdiepen in het recht.”

Thomas: “Ik wilde ook studeren en ondertussen blijven werken. Ik werk momenteel bij Intersensia, een juridische uitgeverij. Dankzij het avondtraject kan ik tijdens mijn studie werkervaring opdoen. Ik heb het voordeel dat ik ook gebruik kan maken van het Vlaams Opleidingsverlof. Dit betekent dat ik 15 extra verlofdagen krijg. Die kan ik gebruiken wanneer ik wil, bijvoorbeeld om extra te studeren voor examens.”

Zou je de avondopleiding aanraden aan toekomstige studenten?

Kathleen: “Ja zeker! De lectoren geven ons veel kennis maar proberen het in de les luchtig te houden. Ze weten dat bijna iedereen van ons een hele dag heeft gewerkt. Door het luchtig te houden en te zorgen voor interactie, is het makkelijk om je aandacht er bij te houden, zelfs na een lange dag werken. Daarnaast is het fijn les te krijgen van mensen uit het werkveld, dit maakt het heel interessant.” 

Thomas: “Inderdaad, je merkt dat er waardering is vanuit de lectoren naar de studenten en ook andersom. Er is veel interactie waardoor je graag naar de les komt. Daarnaast is het de ideale manier op je bij- of om te scholen en tegelijk je job te kunnen blijven doen.”

Hoe ziet een gemiddelde werk-school week er voor jou uit?

Thomas: “Momenteel moet ik nog twee vakken afleggen voor ik afstudeer, namelijk mijn stage en mijn bachelorproef. Mijn stage kan ik bij mijn huidige werkgever afleggen.”

Kathleen: “Ik heb momenteel 2 avonden les per week en werk fulltime.”

Wat zijn de grootste uitdagingen bij de combinatie werken en studeren?

Thomas: “Je moet de discipline hebben om het bij te houden. Hoe cliché het ook mag klinken. Als je de opleiding in avondonderwijs wilt volgen, is dat écht wel een must. Je zal er veel tijd in moeten steken, soms ook in het weekend. Hiervoor is motivatie erg belangrijk.”

Kathleen: “Je moet goed weten waar je aan begint. Je gaat moeten investeren in je studie. Ik heb naast mijn werk en school ook nog andere dingen aan mijn hoofd, zoals mijn dochter en het huishouden. Het écht willen is volgens mij de grootste drijfveer.”

Hoe heb je de opleiding tot nu toe ervaren?

Kathleen: “Heel positief! Ik dacht er al sinds 2004 over na om iets juridisch te gaan doen en heb dan eindelijk de stap gemaakt. Ik ben dus heel erg blij dat ik deze studie kan doen. Ik ben 58 als ik afstudeer. Ik doe deze opleiding niet voor het diploma, maar echt uit interesse en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

Thomas: “Ik heb er ook lang over nagedacht. Uiteindelijk heb ik dan toch de beslissing gemaakt en ik zou het iedereen aanraden die interesse heeft in recht en zich wil omscholen of bijscholen.”

Wat zijn je toekomstplannen zodra je jouw diploma op zak hebt?

Kathleen: “Voorlopig blijf ik bij dezelfde werkgever. Ik volgt de bachelor Rechtspraktijk echt omdat het mijn droom was en het is voor mij een uitlaatklep. Het studeren is me zo goed bevallen dat ik hierna nog een andere opleiding in avondonderwijs wil doen: Toegepaste Psychologie. Wanneer ik dan over enkele jaren met pensioen ben, zou ik graag als vrijwilliger werken en beide opleidingen combineren. Ik zou graag ondersteuning bieden aan mensen die binnenkomen in de gevangenis en ze begeleiden met alles wat in orde moet zijn als ze ooit weer vrij komen, zoals een job, huisvestiging etc. Hierin zit die combinatie van enerzijds het juridische en anderzijds het maatschappelijke.”

Thomas: “Vorig jaar ben ik tijdens mijn opleiding Rechtspraktijk begonnen met een aantal vakken uit het schakelprogramma voor de master Rechten aan de VUB. Ik hoop dit volgend jaar te kunnen verder zetten, als de goesting er nog is. Sowieso zal ik blij zijn met mijn bachelordiploma Rechtspraktijk, dit kan me verder brengen en zal me ongetwijfeld interessante jobaanbiedingen brengen.”

Gerelateerde artikels