Overslaan en naar de inhoud gaan
Bedrijfsmanagement Rechtspraktijk

Real Estate

Als student Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk kan je in het derde jaar kiezen voor een afstudeertraject. Ben je na je eerste twee gemeenschappelijke jaren geboeid door immobiliën en notariaat? Dan ga je voor het specialisatietraject Real Estate.

Iets voor jou?

Jij bent geboeid door vastgoed en notarieel recht. Je bent geïnteresseerd in de juridische achtergrond van vastgoedtransacties: hoe zit het precies met registratie- en successierechten? Wat is de rol van de notaris? En hoe zwaar wegen de milieumaatregelen bij nieuwe ontwikkelingsprojecten door? Jij wordt straks een rechtsspecialist met heel veel kennis van onroerend goed: klaar om die markt te veroveren.

rechtspraktijk1.jpgWat leer je?

  • De eerste twee jaar zijn gemeenschappelijk voor alle studenten Rechtspraktijk, in het derde jaar kies je voor Real Estate, waar je jezelf specialiseert in alles wat te maken heeft met immobiliën en notariaat.
  • Je ontwikkelt een sterke juridische basis met twee derde van de opleiding rechtsvakken: zakenrecht, familierecht, ondernemingsrecht, …
  • Je docenten hebben heel veel praktijkervaring als magistraat, advocaat of syndicus. Zij brengen zo de echte wereld naar het leslokaal. Aan jou om maximaal van hun ervaring te leren.

Wie word je?

De markt van het vastgoed valt nooit stil. Jouw opleiding is een goede voorbereiding op de stage van het BIV waarna je vastgoedmakelaar of syndicus kan worden. Maar je talenten komen ook goed van pas op een notariaatskantoor, bij het patrimoniumbeheer van een groot bedrijf of bij de overheid, ...

"Meteen nadat ik afstudeerde, ging ik aan de slag bij een immokantoor in Antwerpen Stad", aldus alumna Katrien. "Momenteel werk ik als syndicus, en ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de appartementsgebouwen die ons kantoor in portefeuille heeft."

Traject Real Estate

Als je in het derde jaar kiest voor de specialisatierichting Real Estate, specialiseer je jezelf in alles wat te maken heeft met immobiliën en notariaat. Je ontdekt de juridische achtergrond van vastgoedtransacties, en komt alles te weten over registratie- en successierechten. Bovendien brengen we je alles bij over milieumaatregelen bij ontwikkelingsprojecten. Je leest het, met dit specialisatietraject word jij straks een rechtsspecialist met veel kennis van onroerend goed.

 

Lange traditie

AP heeft een heel lange traditie in het opleiden van rechtspractici. We creëerden de opleiding zo’n dertig jaar geleden en ze blijft, ondanks de vele andere hogescholen die ons volgden, dé referentie op jouw cv. 

Moot Court

We ontwikkelden vijf opties waarin je jouw interesse kan volgen. De opleiding wordt voortdurend afgetoetst aan de behoeften van het werkveld, is kwalitatief hoogstaand en zeer praktijkgericht. Door de opties specialiseer je je volgens eigen interesse.

Bovendien zijn onze lesgevers stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied. Je krijgt les van vrederechters, advocaten, verzekeringsagenten, politie-inspecteurs, …

In het derde jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je on the job leert hoe een juridische dienst concreet werkt. Dankzij de lengte van je stage kan een bedrijf je effectief inschakelen om mee te draaien in de dagelijkse praktijk. Onze stagiairs zijn terug te vinden bij de Federale Politie, griffies van rechtbanken, juridische diensten van werknemers- en werkgeversorganisaties, de kantoren van notarissen en advocaten, in de vastgoedsector en in de bank- en verzekeringssector.

We besteden veel aandacht aan de talentontwikkeling van elke student en hebben dan ook een ruim aanbod studie- en studentenbegeleiding. Studenten die hun talen extra willen bijspijkeren kunnen terecht bij de taalcoaching. Een gepersonaliseerde aanpak is in deze opleiding verzekerd: jouw studietraject, jouw gezins- en werkomstandigheden, jouw interesses tellen!

Als sluitstuk van de opleiding is er nog een academische uitdaging: het bedrijfsproject. Je krijgt je opdracht in samenspraak met je begeleider op je stageplaats. Je onderzoekt autonoom of in een beperkt team een beroepsrelevant en juridisch complex probleem. Voor je onderzoek gebruik je alle noodzakelijke juridische bronnen om zo tot een onderbouwd en genuanceerd advies te komen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster, op campus Meistraat. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

Bij de start van de opleiding ontwikkel je een stevige juridische basis: je leert juridische bronnen te gebruiken, duikt in wetboeken en contracten en raakt vertrouwd met gerechtelijke procedures. Je versterkt ook je talenkennis (Engels en Frans), je leert zakelijk te communiceren en verwerft een basiskennis van economie en ICT.

TWEEDE JAAR

In het tweede jaar krijg je nog meer recht op je bord, trainen we je communicatieskills en verbeteren we je kennis van het juridisch Frans en Engels. In het vak Juridische markt maak je kennis met de verschillende sectoren van het juridische werkveld.

DERDE JAAR

In het derde jaar kies je een specialisatietraject. Met Business Law ligt de zakenwereld aan je voeten; met Social Law krijg je vooral vakken rond sociaal recht en HR; Real Estate leert je alles over vastgoed;  Crime & Justice bereidt je dan weer voor op een masterstudie Rechten of Criminologie, of een loopbaan bij politie of parket.

We bieden deze opleiding ook aan in avondonderwijs, speciaal voor personen die werken en studeren willen combineren, of al een bachelordiploma op zak hebben.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster, op campus Meistraat. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

 

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

JE KIEST ZELF DE SPREIDING

In het avondtraject volg je een combinatie van avondlessen en afstandsonderwijs. De opleiding wordt gespreid over vier jaar, waarbij je drie avonden in de week les volgt. Ook minder intensieve trajecten behoren tot de mogelijkheden, maar uiteraard duurt je opleiding dan ook langer. 

Vlaams Opleidingsverlof 

De avondopleiding is erkend voor Vlaams Opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.

EXPERTS

Net zoals in onze dagopleiding krijg je les van experten uit de praktijk die je de juridische kneepjes van het vak bijbrengen. Aan het einde van de opleiding volgt een stage van 16 weken. Hiervoor kijken we samen met jou wat mogelijk is en of een stage op je huidige werkplaats een optie is.Heb je interesse in dit avondtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be.

 

Meteen aan de slag

Eens je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag. Je benadert de problemen binnen een bedrijf of organisatie met een juridische blik. Je hebt ruime keuzemogelijkheden in de verschillende juridische sectoren:

  • Business law: een boeiende carrière die helemaal draait rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen ligt in het verschiet, kortom: een echte zakenman of -vrouw! Je bent helemaal klaar voor een startfunctie in de tax consultancy of de belastingadministratie of je gaat aan de slag in de bank- en verzekeringssector.
  • Real estate: je bent klaar om als juridisch geschoold medewerker een belangrijke rol te gaan spelen op een notaris- of vastgoedkantoor. Het voorbereiden en opvolgen van aktes, het onthalen van en afspraken maken met klanten, het verrichten van opzoekingswerk ... kortom een gevarieerde job die elke dag iets nieuws brengt.
  • Social law: als consultant ben je klaar voor een startfunctie binnen de sectoren waar sociaal recht een grote rol speelt. Denk maar aan een baan bij een sociaal secretariaat, de personeelsdienst van een bedrijf of als medewerker van de dienst arbeidsrecht binnen een werknemersorganisatie.
  • Crime & justice - Police garandeert een vlotte doorstroom naar het criminologisch werkveld. Afgestudeerden zoeken vaak een jobuitdaging bij politie of parket.
  • Crime & justice – Academic: hiermee kan je voornamelijk op de griffie of in een advocatenpraktijk terecht.

Het leertraject Crime & justice - Academic is op maat gemaakt voor studenten die willen verder studeren. Met dit leertraject kan je vlot doorstromen naar het schakelprogramma Rechten aan de universiteit. Het leertraject Crime & justice - Police vormt een opstap naar de politieopleiding.

Ook een master in de Criminologie en Handelswetenschappen behoort tot de mogelijkheden.

Rechtpraktijk goes international

Internationalisering behoort tot de strategische doelstellingen van de opleiding Rechtspraktijk. Wie dacht dat recht enkel nationaal was, heeft het grondig mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

In het eerste jaar trek je erop uit op eigen initiatief, in het tweede jaar vertrek je met de hele groep voor een meerdaagse reis naar Parijs. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar Granada in het laatste jaar – die wil niemand missen!

In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een of meerdere modules in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies and Studies in European Management (ALSEM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit en je bouwt alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op je eigen campus rondlopen.

Vervolgtraject graduaat juridisch-administratieve ondersteuning

Heb jij een graduaatsdiploma Juridisch-Administratieve Ondersteuning op zak? Heb je interesse om door te stromen naar de Bachelor BM-Rechtspraktijk? Dan is het aanvullingsprogramma Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk iets voor jou. Je het kan het in dagtraject volgen, maar ook in avondonderwijs. Je krijgt les van experten uit de juridische praktijk waarbij jouw juridische kennis verder wordt uitgediept.

Heb je een oud diploma HBO5 Rechtspraktijk of wil je graag meer info? Neem dan contact op met het opleidingshoofd. Mail naar roselien.leens@ap.be.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Als je al een diploma Bedrijfsmanagement met een andere afstudeerrichting op zak hebt, dan kan je een verkort programma volgen om een tweede bachelordiploma te behalen. Zo kan je op anderhalf jaar tijd het diploma Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk op je naam schrijven. Bekijk hier het programma met vakken en studiepunten.

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Je bent werkzoekend of je werkt maar je wil vooruit? Je wil je werk combineren met studies? Speciaal voor jou bieden we deze opleiding ook aan in avondtraject. Je ontwikkelt dezelfde competenties als de studenten in dagtraject en studeert eveneens af als een professionele Bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Rechtspraktijk.

De avondopleiding is erkend voor Vlaams Opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.