Overslaan en naar de inhoud gaan
Bedrijfsmanagement Rechtspraktijk

Crime & Justice Academic

In de opleiding Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Rechtspraktijk kan je in het derde jaar nog een afstudeertraject kiezen. Ben je na je eerste twee gemeenschappelijke jaren geboeid door de gerechtszaal en wil je doorstromen naar de master Rechten, dan is het traject Crime & Justice Academic het logische traject voor jou.

Iets voor jou?

Jij weet dat recht een echte wetenschap is. Je begrijpt dat de processen in de assisenzaal en de ruzies over echtscheidingen een wettelijke grondslag hebben, waarover lang gedebatteerd is door echte specialisten. Je wil die regels tot op het bot begrijpen. Je wil ze gebruiken, interpreteren en toepassen en ziet de stap naar de universiteit best zitten.

rechtspraktijk3.jpgWat leer je?

 • De eerste twee jaar zijn gemeenschappelijk voor alle studenten Rechtspraktijk, in het derde jaar kan je kiezen voor Crime & Justice Academic, waar je al enkele vakken volgt van het schakelprogramma Rechten aan de universiteit.
 • Je ontwikkelt een sterke juridische basis, maar liefst twee derde van je opleiding bestaat uit rechtsvakken: zakenrecht, familierecht, handelsrecht …
 • Je werkt elke rechtsregel uit in een echte casus uit de praktijk gegrepen. Je docenten hebben heel veel praktijkervaring als magistraat, advocaat of onderzoeksrechter. Zij brengen zo de echte wereld naar het leslokaal.

 

Wie word je?

Het juridische werkveld heeft juristen nodig met een praktische vooropleiding. Jouw lange stage en brede juridische basis maken van jou de geknipte toekomstige masterstudent. Je hebt al een deel van je schakeljaar achter de rug en kan dus sneller aan de master Rechten starten. Na het behalen van je master Rechten ligt de juridische wereld aan je voeten: je wordt advocaat, magistraat, bedrijfsjurist ...

Traject Crime & Justice Academic

Het juridische werkveld heeft juristen nodig met een praktische vooropleiding. Heb je interesse om verder te studeren en door te stromen naar de master Rechten? Het specialisatierichting Crime & Justice Academic is dan een logische keuze.

In dit traject volg je tijdens je derde jaar al enkele vakken van het schakelprogramma Rechten aan de universiteit. Zo kan je sneller doorstromen naar de master Rechten of kies je ervoor om als paralegal aan de slag te gaan bij het parket, de griffie of advocatuur.

Lange traditie

Onze hogeschool heeft een heel lange traditie in het opleiden van rechtspractici. De opleiding ontstond hier zo’n dertig jaar geleden en ze blijft, ondanks de vele andere hogescholen die ons volgden, dé referentie op jouw cv

Moot Court

Je krijgt les van echte specialisten in hun vakgebied: vrederechters, advocaten, verzekeringsagenten, politie-inspecteurs … Daarnaast is de opleiding erg praktijkgericht en specifiek. Op basis van jouw interesse kies je een deeltraject waarin je jezelf zal verdiepen. 

In het derde jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je rechtstreeks op je werkplek leert hoe een juridische dienst concreet werkt. Dankzij deze lange stage draai je ook effectief mee in de dagelijkse praktijk. Onze stagiairs zijn terug te vinden bij de federale politie, griffies van rechtbanken, juridische diensten van werknemers- en werkgeversorganisaties, de kantoren van notarissen en advocaten, in de vastgoedsector en in de bank- en verzekeringssector.

Extra ondersteuning nodig tijdens je studie? Dan kan je rekenen op een persoonlijke begeleiding. Ook wanneer je je talen extra wil bijspijkeren, is er taalcoaching op maat. Jouw studietraject, gezins- en werkomstandigheden, interesses … tellen. 

 

Als sluitstuk van de opleiding is er nog een academische uitdaging: het bedrijfsproject. Deze opdracht krijg je in samenspraak met je begeleider op de stageplaats. Je onderzoekt individueel of in een beperkt team een beroepsrelevant en juridisch complex probleem. Voor je onderzoek gebruik je alle noodzakelijke juridische bronnen zodat je een onderbouwd en genuanceerd advies kan formuleren.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Rechtspraktijk is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Het academiejaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Deze gedoseerde studiespreiding draagt bij tot je studiesucces.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Bij de start van de opleiding ontwikkel je een stevige juridische basis. Je leert juridische bronnen te gebruiken, duikt in wetboeken en contracten en raakt vertrouwd met gerechtelijke procedures. Daarnaast word je een krak in zakelijke communicatie in het Engels en Frans, en ontwikkel je een basiskennis economie en ICT.

In het tweede jaar krijg je nog meer recht, train je je communicatieskills en verbeter je je kennis van het juridisch Engels en Frans. Verder dompel je je onder in de verschillende sectoren van het juridische werkveld zodat je doordacht een keuze kan maken uit de zes specialisaties.

In het derde jaar kies je een specialisatietraject.

Volg je liever 's avonds les omwille van je werk, gezin of privésituatie? Dan ben je welkom in het avondtraject van de opleiding Rechtspraktijk.

 

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Het avondtraject is een combinatie van avondlessen en afstandsonderwijs. De opleiding wordt gespreid over vier jaar, waarbij je drie avonden in de week les volgt. Je kan je studiedruk nog extra verlagen, maar dan duurt je opleiding uiteraard ook langer. Aan jou de keuze op basis van je situatie.

 

 

 

De avondopleiding is erkend voor Vlaams opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.

Net zoals in onze dagopleiding krijg je les van experten uit de praktijk die je de juridische kneepjes van het vak bijbrengen. Aan het einde van de opleiding volgt een stage van 16 weken. Hiervoor kijken we samen naar jouw wensen en of een stage op je huidige werkplaats een optie is. Heb je interesse in dit avondtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be.

 

Meteen aan de slag

Eens je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag. Je benadert de problemen binnen een bedrijf of organisatie met een juridische blik. Je hebt een ruime keuze aan jobs in de verschillende juridische sectoren:

 • Business Law: een boeiende carrière die helemaal draait rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen ligt in het verschiet, kortom: een echte zakenman of -vrouw! Je bent helemaal klaar voor een startfunctie in de tax consultancy of de belastingadministratie, of je gaat aan de slag in de bank- en verzekeringssector.
 • Crime & Justice – Academic: hiermee kan je voornamelijk op de griffie of in een advocatenpraktijk terecht.
 • Crime & Justice - Police garandeert een vlotte doorstroom naar het criminologisch werkveld. Afgestudeerden zoeken vaak een uitdaging bij politie of parket.
 • Public Law: je groeit uit tot de waardevolle paralegal die talloze overheidsinstellingen en ondernemingen, zoals bijvoorbeeld De Lijn, Skeyes, Bpost, NMBS, FOD Financiën en Engie, met raad en daad bijstaat in een van de meest boeiende en evoluerende rechtstakken die er bestaat.
 • Real Estate: je bent klaar om als juridisch geschoold medewerker een belangrijke rol te spelen op een notaris- of vastgoedkantoor. Voorbereiden en opvolgen van aktes, onthalen en afspraken maken met klanten, opzoekingswerk … kortom een gevarieerde job die elke dag iets nieuws brengt.
 • Social Law: als consultant ben je klaar voor een startfunctie binnen de sectoren waar sociaal recht een grote rol speelt. Denk maar aan een baan bij een sociaal secretariaat, de personeelsdienst van een bedrijf of als medewerker van de dienst arbeidsrecht binnen een werknemersorganisatie.

Het leertraject Crime & Justice - Academic is op maat gemaakt als je wil verder studeren. Met dit leertraject kan je vlot doorstromen naar het schakelprogramma van een master Rechten aan de universiteit. Het leertraject Crime & Justice - Police vormt een opstap naar de politieopleiding. Ook een master Criminologie en Handelswetenschappen is mogelijk.

Rechtpraktijk goes international

Wie dacht dat recht enkel nationaal was, heeft het goed mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

 • In het eerste jaar trek je eropuit op eigen initiatief.
 • In het tweede jaar vertrek je met de hele groep voor een meerdaagse reis naar Parijs.
 • Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar Granada in het laatste jaar.

In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe mensen en culturen kennen, maar ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Ook op de campus zijn er verschillende internationale initiatieven. 

 • Je kan deelnemen aan internationalisering@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies and Studies in European Management (ALSEM) te volgen.
 • Er komen regelmatig buitenlandse gastprofessoren langs.
 • Verder bouw je je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele uitwisselingsstudenten die op de campus rondlopen.
Vervolgtraject na graduaat

Heb je al een graduaatsdiploma Juridisch-Administratieve Ondersteuning en interesse om verder te studeren? Dan is het vervolgtraject naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk een logische stap voor jou. Dit verkorte programma kan je in zowel in dag- als avondonderwijs volgen. 

Heb je een oud diploma HBO5 Rechtspraktijk of wil je graag meer info? Neem dan contact op met het opleidingshoofd. Mail naar roselien.leens@ap.be.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Als je al een diploma Bedrijfsmanagement met een andere afstudeerrichting hebt, dan kan je een verkort programma volgen om een tweede bachelordiploma te behalen. Op slechts anderhalf jaar tijd behaal je dan het diploma Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk. Bekijk hier het programma met vakken en studiepunten.

Heb je al een diploma of een aantal credits behaald van een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Vraag er dus zeker naar bij je inschrijving.

Als je deze studie wil combineren met je werk, is er het flexibele avondtraject. Lees er alles over in het tabblad programma (avondtraject).