Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridisch-Administratieve Ondersteuning

Deze praktijkgerichte graduaatsopleiding leidt je op tot juridisch-administratief medewerker. Je krijgt heel praktijkgericht les waarin we je naast recht ook office, communicatieve en digitale skills bijbrengen. Daarbij leer je het werkveld door en door kennen en ben je tot in de puntjes voorbereid op een boeiende carrière in de juridische wereld. 

Iets voor jou?

Ben je gefascineerd door recht en de juridische wereld? Wil je je verdiepen in de wettelijke basisprincipes? Is administratie en organisatie helemaal je ding? Kan je goed probleemoplossend denken en ondersteunend werken? Wil je graag helder leren communiceren? Heb je veel zin in een praktijkgerichte opleiding, waarin je al doende leert? Dan is deze graduaatsopleiding iets voor jou!

161115ap_hbo5_39.jpgWat leer je?

Het programma is opgebouwd rond vier clusters:

 • Juridische basiskennis en vaardigheden: je verdiept je in de verschillende rechtstakken van het Belgische recht en de rechtsmethodiek.
 • Administratieve vaardigheden: binnenkort ben je een krak in administratie. Je krijgt alle Office-pakketten en digitale vaardigheden onder de knie.
 • Communicatie en professionele vaardigheden: je leert correct en efficiënt communiceren met cliënten, collega’s en anderen in het Nederlands, Engels en Frans. Dit doe je zowel schriftelijk als mondeling.
 • Werkplekleren: je leert door te doen. Een groot deel van de opleiding breng je door op de werkvloer.

Wie word je?

Eens afgestudeerd kan je op een professionele manier juristen, instellingen en bedrijven juridisch-administratief ondersteunen. Je assisteert bij het voorbereidende werk voor juridische documenten. Je weet hoe je de rechtspraak, wetgeving en rechtsleer op de juiste manier raadpleegt. De communicatieve, digitale en office skills die je verwerft, zijn later je grote troef! 

Mee met het werkveld

De opleiding blijft continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld. Nieuwe trends en inzichten worden voortdurend geïntegreerd zodat je klaar bent voor de job van morgen. Het werkveld staat ook gewoon bij jou in de klas, want je krijgt les van professionals uit de praktijk. Je lectoren zijn ook advocaten, rechters, notarissen en experten in administratieve en digitale verwerking.

Geen enkele lesweek is hetzelfde. Je hebt zowel hoor- als werkcolleges, maar ook practica en oefeningen. Zo ben je uitstekend voorbereid om meteen aan het werk te gaan als professional.

Je leert meer dan kennis en opleidingsgerelateerde vaardigheden. Ook soft skills zijn later van groot belang in je carrière. Denk maar aan een professionele houding, goede communicatie skills of teamwork. Na je studie heb je het allemaal onder de knie. 

Je hoeft niet te vrezen dat je na deze opleiding geen werk zal vinden. Er bestaat namelijk een grote vraag naar digitaal en administratief onderlegde werkkrachten in de juridische sector.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Juridisch-Administratieve Ondersteuning is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster op campus Meistraat. 

Een academiejaar bestaat uit vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Dit zorgt voor een gedoseerde studiespreiding zodat je minder leerstof in één keer moet verwerken. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

 • 1. Dagtraject: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Juridische bronnen en vaardigheden 6
  Digital skills 1 3
  Professionele communicatie 1 3
  Professionele vaardigheden en attitudes 3
  Werkplekleren 1: werkveldexploratie 3
  Praktisch verbintenissenrecht en contracten 6
  Office skills: basis 3
  Deontologie 3
  Praktisch personen- en familierecht 6
  Digital skills 2 3
  Professionele communicatie 2 3
  Werkplekleren 2 9
  Juridische databanken 3
  Praktisch ondernemingsrecht 3
  Inleiding tot (basis) boekhouden 3
 • 2. Dagtraject: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Praktisch sociaal recht 3
  Praktisch strafrecht 3
  Professionele communicatie 3 3
  Franstalige communicatie 1 3
  Werkplekleren 3 12
  Praktisch publiek recht 3
  Business Challenge 3
  Office skills 2: event 3
  Franstalige communicatie 2 3
  Engelstalige communicatie 3
  Werkplekleren 4 21

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

Na je studie ben je helemaal klaar voor een juridisch-administratieve functie in een erg brede sector. Je kan onder meer aan de slag bij een notaris of advocaat, bij de overheid, op een personeelsdienst, bij een rechtbank of gerechtsdeurwaarder.

Voor wie nog verder wil studeren, is het vervolgtraject naar de afstudeerrichting Rechtspraktijk van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement een logisch vervolg. Dankzij de nauwe samenwerking onderling stroom je vlot door naar deze bachelor. Op anderhalf jaar tijd behaal je het bijkomende diploma. Het traject bestaat ook in avondonderwijs.

Ook richting de bachelor Organisatie & Management kan je in via verkort traject met vrijstelling volgen.

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider van de opleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Er is geen avondtraject meer. Vanaf academiejaar 2024-2025 wordt de opleiding enkel in dagonderwijs aangeboden. Wie in schooljaar 2023-2024 gestart is in het avondtraject, schakelt vanaf september 2024 over op dagonderwijs.  

FAQ over deze opleiding

 • Wat is de essentie van deze opleiding?

  Hoewel je vooral juridische basiskennis krijgt, ligt de focus ook sterk op administratieve en digitale ondersteuning. Daarom zijn de kennis en skills in deze opleiding ook een ideale voorbereiding op:

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  • Ja, je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
  • Als het niet (meteen) lukt om zelf een werkplek te vinden, kan je ook gebruikmaken van de opleidingsdatabase met referenties. 

 • Blijf ik tijdens de opleiding op dezelfde werkplek?

  Ja, je zal gedurende anderhalf jaar je werkplekleren op dezelfde werkplek uitvoeren. Het geeft je de kans om sneller te groeien in jouw functie en zo sneller vertrouwd te geraken met de specifieke taken en de dynamiek van je toekomstige werkplek.

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  De klasgroepen voor practica en taalvakken zijn klein, terwijl voor andere vakken de groepsgrootte wat groter kan zijn.