Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridisch-Administratieve Ondersteuning

Deze praktijkgerichte graduaatsopleiding leidt je op tot juridisch-administratief medewerker. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding waarin we je naast recht ook office, communicatieve en digital skills bijbrengen. Daarbij leer je het werkveld door en door kennen en ben je tot in de puntjes voorbereid op een boeiende carrière in de juridische wereld. 

Iets voor jou?

Ben je gefascineerd door recht en de juridische wereld? Wil je je verdiepen in de wettelijke basisprincipes? Is administratie en organisatie helemaal je ding? Kan je goed probleemoplossend denken en ondersteunend werken? Wil je graag helder leren communiceren? Heb je veel zin in een praktijkgerichte opleiding, waarin je echt leert doen? Dan is deze graduaatsopleiding iets voor jou!

161115ap_hbo5_39.jpgWat leer je?

De graduaatsopleiding Juridisch-Administratieve Ondersteuning is opgebouwd rond vier clusters:

 • Juridische basiskennis en -vaardigheden: je verdiept je in de verschillende rechtstakken van het Belgische recht en de rechtsmethodiek.
 • Office en digital skills: je verwerft office en digitale vaardigheden. Office-pakketten hebben geen geheimen meer voor jou. Bovendien ben je een krak in administratie.
 • Communicatie en professionele vaardigheden: correct en efficiënt communiceren met cliënten, collega’s en anderen, zowel schriftelijk als mondeling en in het Nederlands, Engels en Frans. Ook verscherp je je soft skills.
 • Werkplekleren: je leert door te doen! Een aanzienlijk deel van de opleiding volbreng je op de werkplek.

Wie word je?

Als je bent afgestudeerd, kan jij op een professionele manier juristen, instellingen en bedrijven juridisch-administratief ondersteunen. Jij assisteert bij het voorbereidende werk voor juridische documenten. Je weet hoe je de rechtspraak, wetgeving en rechtsleer op de juiste manier raadpleegt. De communicatieve, digital en office skills die je tijdens je opleiding hebt verworven, kan je in verschillende werkomgevingen inzetten. 

Troeven

Mee met het werkveld

Vanuit de opleiding wordt er veel belang aan gehecht om up-to-date te blijven en op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld. Nieuwe trends en inzichten worden voortdurend geïntegreerd in de opleidingsonderdelen. Het werkveld staat ook gewoon bij jou in de klas, want je krijgt les van professionals uit de praktijk. Zo worden lessen aangereikt door advocaten, rechters, notarissen en experten in administratieve en digitale verwerking.

Volop afwisseling

Geen enkele lesweek is hetzelfde. Je hebt zowel hoor- en werkcolleges als practica en oefeningen. De opleiding besteedt ook ruime aandacht aan soft skills, zoals communicatie en teamwork. Zo ben je uitstekend voorbereid om professioneel aan de slag te gaan.

Flexibel en op maat

De opleiding wordt aangeboden in avondonderwijs. Dat is ideaal indien je je job wil combineren met studeren. Uiteraard zijn ook niet-werkende studenten welkom. We streven naar een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft.

Grote vraag

Je hoeft niet te vrezen dat je na deze opleiding geen werk zal vinden. Er bestaat namelijk een grote vraag naar digitaal en administratief onderlegde werkkrachten in de juridische sector.

Programma

Wanneer heb ik les?

De opleiding wordt ’s avonds aangeboden, maar nooit op vrijdag of tijdens het weekend. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

Hoelang duurt de opleiding?

De graduaatsopleiding Juridisch-Administratieve Ondersteuning omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

Programma Academiejaar 2023-24

 • 1. Avondtraject: 40 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Inleiding tot het recht 5
  Praktisch verbintenissenrecht en contracten 5
  Zakelijke en juridische communicatie 1 3
  Digital skills 1 3
  Werkplekleren 1: Werkveldexploratie 3
  Praktisch personen- en familierecht (miv familiaal vermogensrecht) 5
  Praktisch ondernemingsrecht 4
  Zakelijke en juridische communicatie 2 3
  Deontologie 3
  Digital skills 2 3
  Werkplekleren 2: Notariaat 3
 • 2. Avondtraject: 42 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Praktisch sociaal recht 4
  Office skills 1 3
  Praktisch verzekeringsrecht 4
  Zakelijke en juridische communicatie 3 3
  Anderstalige communicatie 1 3
  Werkplekleren 3 : Bedrijf 4
  Praktisch publiek recht 4
  Bedrijfsmanagement 1 4
  Office skills 2 3
  Anderstalige communicatie 2 3
  Professionele vaardigheden 3
  Werkplekleren 4: (lokale) overheden 4
 • 3. Avondtraject: 38 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Office skills 3 3
  Anderstalige communicatie 3 3
  Bedrijfsmanagement 2 3
  Werkplekleren 5: Juridisch- administratieve dossiers 9
  Werkplekleren 6: Integratie 20

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Als je je diploma hebt behaald, ben je helemaal klaar voor een juridisch-administratieve functie in een erg brede sector. Je kan onder meer aan de slag bij een notaris of advocaat, bij de overheid, op een personeelsdienst, bij een rechtbank of gerechtsdeurwaarder.

Verder studeren

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de afstudeerrichting Rechtspraktijk van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement is een optimale doorstroom mogelijk. Op anderhalf jaar tijd kan je zo het bachelordiploma behalen, een traject dat we ook in avondonderwijs aanbieden. Je behaalt op deze manier een bachelordiploma na een praktijkervaring tijdens de opleiding. Ook richting de bachelor Office Management kan je in een verkort traject doorstromen.

Flexibel studeren

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider van de opleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Studeren en werken

De opleiding wordt aangeboden in avondonderwijs. Dat is ideaal indien je je job wil combineren met studeren. Uiteraard zijn ook niet-werkende studenten welkom.

Het lesmateriaal wordt beschikbaar gesteld via de digitale leeromgeving Digitap. Hierdoor kan je een deel van de leerstof via zelfstudie verwerken en moet je je minder vaak verplaatsen.

FAQ over deze opleiding

 • Wat is de essentie van deze opleiding?

  Hoewel in eerste instantie juridische basiskennis wordt aangereikt, ligt de focus ook sterk op administratieve en digitale ondersteuning. 

  Daarom zijn de kennis en skills die je in deze opleiding verwerft ook een ideale voorbereiding op:

  • bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk 
  • bachelor Office Management 

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
  • Als het niet (meteen) lukt om zelf een werkplek te vinden, kan je ook gebruikmaken van de opleidingsdatabase met referenties.