Graduaat Juridisch-Administratieve Ondersteuning | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridisch-Administratieve Ondersteuning

 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Praktijk, praktijk, praktijk

  In deze graduaatsopleiding leer je al doende: al vanaf het eerste semester pas je de theorie onmiddellijk toe in de praktijk. Elk semester is er een onderdeel Werkplekleren voorzien waarin je de werkvloer wordt opgestuurd. In het begin observeer je nog vooral, maar al snel zet je je tanden in een praktische groepsopdracht, werk je aan reële casussen uit het werkveld en ga je effectief aan de slag in het werkveld.

  Mee met het werkveld

  Vanuit de opleiding wordt er veel belang aan gehecht om up-to-date te blijven en op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld. Nieuwe trends en inzichten worden voortdurend geïntegreerd in de opleidingsonderdelen. Het werkveld staat ook gewoon bij jou in de klas, want je krijgt les van professionals uit de praktijk.

  Volop afwisseling

  Geen enkele lesweek is hetzelfde. Je hebt zowel hoor- en werkcolleges als practica en oefeningen. Je doet aan groepsleren en trekt vaak de werkvloer op. De opleiding besteedt ook ruime aandacht aan soft skills, zoals communicatie en teamwork. Zo ben je uitstekend voorbereid om professioneel aan de slag te gaan.

  Flexibel en op maat

  De opleiding wordt aangeboden in avondonderwijs. Dat is ideaal indien je je job wil combineren met studeren. Uiteraard zijn ook niet-werkende studenten welkom. We streven naar een heel persoonlijke aanpak, zodat elke student krijgt wat hij nodig heeft.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  De opleiding wordt ’s avonds aangeboden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Juridisch-Administratieve Ondersteuning omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Als je je diploma hebt behaald, ben je helemaal klaar voor een juridisch-administratieve functie in een erg brede sector. Je kan onder meer aan de slag bij een notaris of advocaat, bij de overheid, op een personeelsdienst, bij een rechtbank of gerechtsdeurwaarder.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de afstudeerrichting Rechtspraktijk van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement is een optimale doorstroom mogelijk. Je behaalt op deze manier een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten.

  Massaal veel praktijk

  Praktijkervaring tijdens de opleiding

  In het tweede semester van het programma breng je een aantal bedrijfsbezoeken om de verschillende juridische deelsectoren beter te leren kennen. Hierbij oefen je je teamgerichte vaardigheden. Bovendien geeft het je de kans om kennis te maken met het brede werkveld. Je bundelt het geheel in een projectopdracht die je via een presentatie deelt met je medestudenten.

  In het vierde semester ligt de focus van het werkplekleren op de deontologische regels en de juridische administratie. Je gaat aan de slag met casussen uit het werkveld en past hierin de theorie toe die je in het derde semester geleerd hebt. Je werkt een actueel juridisch thema uit, waarbij je informatie inwint bij experten uit de praktijk.

  In het vijfde en zesde semester draai je gedurende 16 weken (fulltime) of 32 weken (parttime) mee op de werkvloer. Je werkt aan een portfolio met kritische reflecties over de processen binnen het bedrijf of de instelling waar je terechtkomt. Je doet ook aan zelfreflectie. Je kiest zelf de werkplek uit waar je, na goedkeuring van AP, je praktijkervaring wil opdoen.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider van de opleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

  Studeren en werken

  De opleiding wordt aangeboden in avondonderwijs. Dat is ideaal indien je je job wil combineren met studeren. Uiteraard zijn ook niet-werkende studenten welkom.

  Werkende studenten krijgen de kans om het opleidingsonderdeel Werkplekleren 3 op hun werkplek uit te voeren indien hun job dat toelaat en hun werkgever zich engageert om dit te onderschrijven. Er bestaat ook een mogelijkheid om dit opleidingsonderdeel in één semester af te ronden of te spreiden over een volledig academiejaar.

  Het lesmateriaal wordt beschikbaar gesteld via de digitale leeromgeving Digitap. Hierdoor kan je een deel van de leerstof via zelfstudie verwerken en moet je je minder vaak verplaatsen.