Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs

Mode


Terug naar Secundair Onderwijs
 • Een vooropleiding Mode in het secundair heeft me misschien geholpen, maar was geen must. De opleiding houdt veel meer in dan ontwerpen en maken. Zo werkten we ook rond duurzaamheid en ging er aandacht naar hergebruik van kleding om nieuwe dingen te creëren. Ook digitaal ontwerpen, stofstalen maken, kleurtechnieken en kleuranalyses samenstellen komen aan bod. Net die afwisseling vond ik echt een pluspunt.

  Hanne Totte

  Onderwijsvak in vogelvlucht

  Eerste jaar
  • Als je geen vooropleiding in mode hebt, krijg je de mogelijkheid om je kennis bij te schaven of extra begeleidingsuren in het atelier in te plannen. Dit gebeurt in onderling overleg met de lectoren.
  • Modetekenen, ontwerptechnieken en styling
  • Patroonstudie basismodellen en modelontleding rok en broek
  • Basis naaitechnieken volgens confectie-methodes
  • Artikelenkennis, kassabeheer en retouches
  • Digital design
  • Uitwerken van een outfit aan de hand van een totaalstyling
  Tweede jaar
  • Uitbreiding modetekenen en digitaal ontwerp
  • Patroonstudie bovenstukken, mouwen en kragen
  • Naaitechnieken in functie van bovenstukken en verscheidenheid aan stoffen
  Derde jaar
  • Afstudeerproject: collectie van drie silhouetten
  • Opmaken van fashion tech-packs ter productievoorbereiding

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Project in de kijker

  Duurzaam & fashionable

  Aan het einde van elk academiejaar toon je letterlijk het beste van jezelf tijdens de ecologische modeshow AP Fashion Forward. Elk jaar neemt de verantwoordelijkheid die je krijgt toe. Voor dit project ligt de klemtoon namelijk niet enkel op de creaties, maar ook op jouw visie op duurzame mode en confectie. In je derde jaar stel je zelfs een volledige capsulecollectie van drie silhouetten voor op de catwalk van AP Fashion Forward. Jij bent verantwoordelijk voor de volledig uitwerking: van idee, over patronen en stoffen kiezen, tot creatie en styling.

  AP Fashion Forward heeft uiteraard een eigen vakjury, die bestaat uit lectoren en experten uit het werkveld. Maar ook je vrienden, familie en studiegenoten zijn welkom om jouw harde werk te komen bewonderen. We werken voor AP Fashion Forward steeds samen met relevante partners zoals de Kringwinkel/De Collectie, IKEA, Steps, H&M Foundation, OVAM, Flanders DC, … Samen reiken we Sustainability Awards uit aan de meest opmerkelijke creaties en je komt in contact komt met onze partners en vakjury uit het werkveld op een netwerkreceptie.

  Afstudeercollecties van vorige jaren

  Enkele voorbeelden van collecties

   

   

   

  Aan de slag met je diploma

  In het onderwijs

  Je studeert af met het ruime bekwaamheidsbewijs voor het onderwijsvak Mode. Wist je dat je dit in België en Nederland enkel bij AP kan behalen?

  Jij kan aan de slag als leraar in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs. Je kan lesgeven in de basisopties ‘maatschappij en welzijn’ en ‘kunst en creatie’ van de eerste graad, en in alle mode-gerelateerde vakken in tweede en derde graad van het TSO en BSO.

  Daarnaast kan je met je diploma terecht in het volwassenonderwijs, en in het buitengewoon onderwijs (via een bachelor-na-bachelor Buitengewoon Onderwijs).

  Buiten het onderwijs

  Sta je liever nog met een been in de praktijk, of wil jij een kijkje nemen buiten het onderwijs? Er zijn heel wat jobmogelijkheden voor jou in de modesector. Jij kan aan de slag als verantwoordelijke in de verkoop, of als medewerker op een afdeling prototyping, productievoorbereiding, patroonontwerp, … Of wat dacht je van een eigen kleinschalig modemerk? Wie weet help jij wel bij de ontwikkeling of branding van een bestaand merk binnen mode, interieur of totaalstyling. Ten slotte kan jij ook als zelfstandige een eigen naaiatelier of naaicursus opstarten. Of als freelancer aansluiten bij een bestaande onderneming.  

  Verder studeren

  Nog niet klaar met studeren?