Overslaan en naar de inhoud gaan
Secundair Onderwijs

Gezondheidsopvoeding

Terug naar Secundair Onderwijs

Leraar Gezondheidsopvoeding, iets voor jou?

  • Je hecht belang aan welzijn: thema’s als evenwichtige voeding, gezondheid of verzorging houden jou bezig
  • Sociaal contact schrikt jou niet af, en je vindt het fijn als anderen het goed hebben. Of het nu gaat om baby’s, kinderen, volwassenen of ouderen, jij kan vlot overweg met iedereen.
  • Je bent iemand die beter leert door te doen en (creatief) bezig te zijn met je handen  
  • Sociale en technische wetenschappen is een goede vooropleiding voor dit vak, maar geen must. Er is ruimte om ontbrekende kennis bij te benen in het eerste jaar.
  • Als opdracht moest ik samen met enkele andere studenten een kookworkshop organiseren voor anderstaligen uit het volwassenonderwijs. Dat was een leuke en leerrijke ervaring, zowel voor ons als voor de deelnemers. Ik vind het belangrijk dat iedereen kookvaardigheden meekrijgt, hoe jong of oud je ook bent. Het geeft echt voldoening als je ziet dat ‘je leerlingen’ meekunnen en er plezier aan beleven.

    Amy Climan

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  • Voedingsleer: aan de hand van een mooie mix theorie en praktijk verdiep je je in voedingswaren en het verwerken van groenten, fruit en zuivel. Ook hygiëne en duurzaamheid komen hierbij aan bod.

  • Personenzorg: zorgopdrachten waarin je praktijkgericht en methodisch leert handelen, kritisch en probleemoplossend denken

  • Basis chemie: voedingsstoffen en hun impact op gezondheid. Technologische bewaar- en bewerkingsmethoden van voeding: invloed en toepassingen.
  • Levensmiddelenleer: aan de hand van een mooie mix theorie en praktijk verdiep je je in voedingswaren en het verwerken van vlees, vis en bereidingsvetten. Focus op kooktechnieken.
  • Sociale wetenschappen: communicatie, gedrag, interactie en diversiteit. Het Universeel Verdrag voor de Rechten van de Mens als basis. Opvoedingsstijlen. Ontwikkeling en leerprocessen doorheen de levensloop.
  • Atelier zorg: praktijk haar- en lichaamszorg, directe zorgtechnieken, mode en kleding, maaltijdzorg, hospitality
  • Vakdidactiek: gezondheidsopvoeding in het secundair onderwijs, leerplanstudie, opstellen van sterke theorie- en praktijklessen.
  • Menuleer: kwaliteitsgericht werken in de keuken, je werkt zelfstandig praktijkopdrachten uit op basis van de aangeleerde kennis en methodes, focus op creativiteit en afwerking
  • Gezondheid en preventie: risico’s van ongezond gedrag inschatten op basis van gezondheidsvoorlichtingsmodellen en kennis van de lichaamsstelsels. Basisparameters van gezondheid en welzijn.
  • Vakdidactiek: leerlingen evalueren op basis van vaardigheden en competenties, taalondersteuning in praktijklessen, didactische werkvormen voor praktijkonderwijs in labo’s en andere gesimuleerde omgevingen
  • Voeding, zorg en welzijn: voeding en specifieke noden doorheen de levensloop van een mens. Je brengt je vakkennis en aangeleerde vaardigheden samen in uitdagende groepsopdrachten. Je werkt niet enkel met medestudenten samen, maar ook met lectoren, externe partners en in een uitwisseling met de hogeschool Amsterdam.
  • Vakdidactiek: differentiatie in de klas (verschillen tussen leerlingen), alternatieve onderwijsvormen buiten het regulier onderwijs
Reasy, set ... cook-off!

In je tweede jaar neem je deel aan een spannende cook-off! Je host helemaal zelf een dinner party voor een expertenjury van zowel binnen als buiten de opleiding. Je stelt een creatief en doordacht driegangenmenu samen en maakt het klaar voor je gasten.

Daarnaast vallen natuurlijk ook ‘sfeer en gezelligheid’ onder jouw verantwoordelijkheid. Denk aan  aankleding, tafelschikking en een hartelijk ontvangst. De totale beleving is een mooie test voor jouw stressbestendigheid. No worries als dit jou wat veel lijkt, want dankzij de kennis en vaardigheden die je aanleert in de opleiding (en de vele uren oefening) zal dit beter meevallen dan je denkt.

Receptie
In het onderwijs

Met je diploma van leerkracht vind jij ongetwijfeld erg snel een job, want je kan de slag in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs. Met jouw bekwaamheidsbewijs geef je les in de eerste tot de derde graad TSO en BSO, voor alle vakken in het domein maatschappij en welzijn. Jij hebt heel wat uiteenlopende mogelijkheden dus!   

Je kan ook lesgeven aan andere doelgroepen als daar je hart ligt, bijvoorbeeld in het volwassenonderwijs of het buitengewoon secundair onderwijs.

Sta je liever nog met een been in de praktijk, of wil jij een kijkje nemen buiten het onderwijs? Jij vindt jobmogelijkheden op diverse plekken: logistiek coördinator, bij linnen- of onderhoudsdiensten, in de voedingsindustrie, bij grootkeukens of cateraars, … 

Nog niet klaar met studeren?