Overslaan en naar de inhoud gaan
studenten Gezondheidsopvoeding voeren een praktijkopdracht uit in een leslokaal
Educatieve bachelor Secundair Onderwijs

Gezondheidsopvoeding

Terug naar Secundair Onderwijs

Leraar Gezondheidsopvoeding, iets voor jou?

  • Welzijn vind je superbelangrijk. Of het nu gaat om evenwichtige voeding, gezondheid of verzorging.
  • Je bent ook sociaal en kan goed overweg met iedereen. Klein, groot of oud, maakt niet uit.
  • Je leert het liefst door te doen en bent graag (creatief) bezig met je handen.
  • Gezondheidszorg, opvoeding en begeleiding of sportbegeleiding uit de dubbele finaliteit is een goede vooropleiding voor dit vak, maar geen must. Er is veel ruimte in het eerste jaar om bij te leren. 
  • Als opdracht organiseerde ik een kookworkshop voor anderstaligen uit het volwassenenonderwijs. Een leerrijke ervaring, zowel voor ons als voor de deelnemers. Ik vind het belangrijk dat iedereen leert koken, hoe jong of oud je ook bent. Het geeft echt voldoening als je ziet dat iedereen er plezier aan beleefde.

    Amy Climan

Programma

De educatieve bachelor Secundair Onderwijs - Gezondheidsopvoeding telt 180 studiepunten verspreid over drie jaar. Elk academiejaar is opgedeeld in twee semesters.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de paarse balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2025-26

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Inhoudelijk leer je in het eerste jaar over: 

  • Voedingsleer: Je leert over voedingswaarden, zowel in theorie als in praktijk. Je leert groenten, fruit en zuivel verwerken en ontdekt hoe je hygiëne en duurzaamheid toepast in de keuken.
  • Personenzorg: Je voert echte zorgopdrachten uit en oefent zo praktijkgericht en methodisch handelen. Daarbij ontwikkel je je kritisch denken en leer je problemen snel en efficiënt oplossen.
  • Basis chemie: Je onderzoekt hoe voedingsstoffen onze gezondheid beïnvloeden. Ook leer je over technologische bewaar- en bewerkingsmethoden.
  • Levensmiddelenleer: Je gaat aan de slag gaat met vlees, vis en bereidingsvetten. Je focust op verschillende kooktechnieken en hoe je voeding op een professionele manier bereidt.
  • Sociale wetenschappen: Je verkent communicatie, gedrag en interactie, en leert omgaan met diversiteit. Je maakt kennis met het Universeel Verdrag voor de Rechten van de Mens, verschillende opvoedingsstijlen en de ontwikkelings- en leerprocessen doorheen iemands leven.
  • Atelier zorg: Je oefent praktisch met haar- en lichaamszorg, directe zorgtechnieken, mode en kleding, maaltijdzorg en hospitality.

Maar je gaat ook over tot de klaspraktijk. Binnen vakdidactiek leer je je lessen gezondheidsopvoeding in het secundair onderwijs op een sterke en boeiende manier vormgeeft.

In het tweede jaar ga je verder op: 

  • Menuleer: Je leert gezonde en evenwichtige menu’s samenstellen, voedingswaarden berekenen en recepten kritisch bekijken. In de praktijk oefen je kooktechnieken, schrijf je receptenfiches uit en organiseer je zelf een maaltijd. Samen met je team zorg je voor kwaliteit, hygiëne en een sterke afwerking.
  • Gezondheid en preventie: Je gaat ook risico’s van ongezond gedrag inschatten op basis van gezondheidsvoorlichtingsmodellen en kennis van de lichaamsstelsels. 

Binnen de vakdidactiek leer je je leerlingen evalueren, maar ook ondersteunen bij taal

In je afstudeerjaar duik je nóg dieper in het opleidingsonderdeel Voeding, zorg en welzijn. Je ontdekt welke voedingsnoden mensen hebben in verschillende levensfasen en past dit meteen toe in groepsopdrachten met je medestudenten en externe partners. Bovendien maak je kennis met het vak vanuit een internationale blik, tijdens een uitwisseling met een hogeschool in Amsterdam.

Verder leer je binnen vakdidactiek ook omgaan met verschillen tussen leerlingen en oefent hoe je je lessen daarop afstemt. Ook kijk je naar alternatieve onderwijsvormen buiten het reguliere onderwijs, zodat je je onderwijsstijl kan verbreden en verdiepen.

Reasy, set ... cook-off!

In je tweede jaar neem je deel aan een spannende cook-off. Je host helemaal zelf een dinner party voor een expertenjury van zowel binnen als buiten de opleiding. Je stelt een creatief en doordacht driegangenmenu samen en maakt het klaar voor je gasten.

Daarnaast vallen natuurlijk ook sfeer en gezelligheid onder jouw verantwoordelijkheid. Denk aan aankleding, tafelschikking en een hartelijk ontvangst. De totale beleving is een mooie test voor jouw stressbestendigheid. Geen zorgen als dit jou wat veel lijkt, want dankzij de kennis en skills die je aanleert in de opleiding zal dit beter meevallen dan je denkt.

Receptie
In het onderwijs

Met je diploma van leerkracht vind je ongetwijfeld erg snel een job, want je kan de slag in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs. Met jouw bekwaamheidsbewijs geef je les in de eerste tot de derde graad van de dubbele finaliteit (vroeger tso) en arbeidsmarktfinaliteit (vroeger bso), voor alle vakken in het domein maatschappij en welzijn. Je hebt heel wat uiteenlopende mogelijkheden dus.

Je kan ook lesgeven aan andere doelgroepen als daar je hart ligt, bijvoorbeeld in het volwassenenonderwijs of het buitengewoon secundair onderwijs.

Wil je graag een kijkje nemen buiten het onderwijs? Dan zijn er ook jobs voor jou op diverse plekken als logistiek coördinator, bij linnen- of onderhoudsdiensten, in de voedingsindustrie, bij grootkeukens of cateraars … 

Nog niet klaar met studeren?
  • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar nog een extra onderwijsbevoegdheid kan halen? Ideaal als je nog meerdere interesses wil combineren.