Opleiding Bedrijfsmanagement - Logistiek Management | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Bedrijfsmanagement

Logistiek Management

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Praktijkgericht

  De opleiding is van begin tot einde praktijkgericht. Je vakken worden gedoceerd door mensen met een brede ervaring, zowel op academisch vlak als in het werkveld. Zij schotelen je realistische voorbeelden voor en laten je kennismaken met wat jouw vakgebied betekent in de echte wereld. De opgedane kennis en inzichten worden toegepast tijdens projecten, bedrijfssimulaties, maar vooral tijdens de stages. Je draait dan mee in een logistieke onderneming en voert taken uit die je daarna als professional ook op jou neemt.

  Op maat

  Relatief kleine groepen maken het mogelijk om studenten persoonlijk te begeleiden en te adviseren. Je begint het eerste jaar aan een modeltraject. Naarmate je studie vordert kan het traject aangepast worden aan jouw studieniveau en –tempo.

  Moeilijkheden met Frans? Dan bieden we je het traject “Français essentiel” aan, een aanbod voor studenten die er zelf voor kiezen om het Frans binnen hun opleiding aan een intenser ritme te volgen om hun niveau stevig bij te spijkeren en zo hun slaagkansen te verhogen.

  Professioneel

  De opleiding werkt nauw samen met de professionele organisaties uit de logistieke sector. Gespecialiseerde opleidingsonderdelen worden gedoceerd door professionals uit de praktijk en de academische wereld. Als deel van de opleiding en als voorbereiding op de bachelorproef volg je gespecialiseerde seminaries georganiseerd door de logistieke sector.

  Kwaliteitsvol

  De benchmark voor het succes van een opleiding is uiteraard de snelheid waarmee onze studenten in het werkveld terechtkomen. En op dit vlak kunnen we je geruststellen: alle afgestudeerde studenten zijn binnen de drie maanden tewerkgesteld, tenzij ze ervoor kiezen om verder te studeren. Het gros van de laatstejaarsstudenten blijft hangen in een van de bedrijven waar ze hun stage hebben doorlopen. Dat wil echter niet zeggen dat we op onze lauweren blijven rusten, want we toetsen de opleiding voortdurend af aan de noden van het werkveld.

  Programma

  Eerste jaar

  Je focust op algemene economische en bedrijfskundige kennis en inzichten, aangevuld met de nodige ICT- en taalvaardigheden. En je komt alles te weten over binnen- en buitenlandse handel, wetgeving en de basis over douane en accijnzen.

  Tweede jaar

  Naast de gewone taalvakken, leer je nu ook Frans en Engels in een zakelijke context gebruiken. Als je wil, neem je er een vierde taal bij. Je specialiseert je ook in de verschillende transportmodi, internationale regelgeving, transporteconomie en je neemt deel aan enkele projecten.

  Derde jaar

  In het eerste semester volg je nog enkele vakken rond onder meer kostprijsberekening, marketing en douane-accijnzen, maar nadien is het al praktijk dat de klok slaat. Je werkt aan je bachelorproef en werkt zowel een binnen- als buitenlandse stage af.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Internationaal

  Logistiek management goes international

  Wie dacht dat de opleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Logistiek Management zich enkel richt op de Belgische markt, heeft het grondig mis. De logistieke wereld is per definitie een internationale wereld en dus ook deze opleiding. Zo richten we de blik vanaf het eerste jaar op het binnen- en buitenland en als sluitstuk lopen studenten ook stage in een bedrijf in het buitenland. Sommigen kiezen voor een kortere buitenlandse stage van zeven weken, anderen gaan de volle veertien weken in het buitenland werken.

  Erasmus

  In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationalisering @ home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma International Class in Business Management (ICBM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit en bouw je alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op de eigen campus rondlopen.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Als bachelor in het Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Logistiek Management ben je zeer gegeerd op de arbeidsmarkt, en vind je dus makkelijk werk. De Antwerpse haven wordt jouw natuurlijke biotoop: expeditiebedrijven en transportfirma’s staan nu al op je te wachten. Of wil je naar het buitenland? Geen probleem, je vindt een plek in alle wereldhavens en luchthavens.

  Je kan er overal aan de slag als

  • Expediteur
  • Dispatcher
  • Supply chain manager in binnen- en buitenland
  • Assistant manager in logistieke bedrijven
  • Warehousemanager
  • Douanedeclarant
  • En nog zoveel meer

  Verder studeren

  Op anderhalf jaar tijd kan je binnen AP nog een tweede bachelordiploma behalen in een andere afstudeerrichting van de opleiding Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit, Financie- en verzekeringswezen, of Marketing.

  Ook een masterdiploma behalen aan een universiteit behoort tot de mogelijkheden. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan de master in de Handelswetenschappen of de master Toegepaste Economische Wetenschappen.

  Flexibel studeren

  Als je al een bachelordiploma op zak hebt, bieden we enkele verkorte programma’s aan. Zo kan je op twee jaar tijd een extra diploma Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Logistiek Management behalen. Zo bieden we verkorte programma’s voor:

  • bachelors in het Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Marketing
  • bachelors in het Bedrijfsmanagement met afstudeerrichtingen Accountancy-fiscaliteit of Rechtspraktijk
  • bachelors in het Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen
  • voor bachelors in het Office Management

  Projecten en stage

  Tijdens je studies leren we je uiteraard theorie bij, maar alle kennis en inzichten die je tijdens de les hebt opgedaan moet je ook in de praktijk kunnen tonen. Tijdens projecten, stages en je bachelorproef.

  Projecten

  Je werkt enkele projecten uit, waarbij je in team bijvoorbeeld een volledig expeditiedossier uitwerkt. Dit rapporteer je schriftelijk en mondeling in het Nederlands en Engels.

  Als je ontzettend ambitieus bent, kan je ook deelnemen aan het project ‘Topcoaches voor Toptalen’, in samenwerking met de Organisatie van Traffic Managers (OTM). Na een aartsmoeilijke selectieprocedure krijg je dan toegang tot een stage op hoog managementniveau.

  Stages

  In het laatste semester volg je twee stages van zeven weken en ga je aan de slag als volwaardig medewerker in logistieke bedrijven, één keer in het binnenland, één keer in het buitenland. De kennis, vaardigheden en attitudes die je hebt verworven tijdens de opleiding confronteer je nu met de praktijk van het stagebedrijf. Je krijgt er ook de gelegenheid om jouw sociale en andere vaardigheden te toetsen en te vergroten.

  De resultaten van de stages rapporteer je in stageverslagen (stagedagboek) en samen met je reflecties licht je die toe tijdens een mondeling onderhoud met vakdocenten en experten uit het werkveld.

  Bachelorproef

  De bachelorproef is een heuse case study waarin je jouw opgedane kennis en vaardigheden geïntegreerd toepast. Dit is jouw individueel project, waar je knelpunten vaststelt en oplossingen suggereert. In het eerste deel komen de volgende thema’s aan bod:

  • Brainstorming
  • Business case
  • Risico’s

  Het tweede deel bestaat uit de eigenlijke opdracht. Je realiseert een project in de productie of de logistieke dienstensector, individueel of in teamverband en onder begeleiding van een lector/promotor en (eventueel) copromotor uit het bedrijf.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou