Overslaan en naar de inhoud gaan

Op stage in Chili met student Stéphane

AP student Stéphane op stage in Chili
© Stéphane Truyens

Op stage aan de andere kant van de wereld? Daar hoefde student Stéphane niet lang over te twijfelen. Hij woont en werkt voor twee maanden in het verre Chili.

Stéphane Truyens is laatstejaarsstudent Bedrijfsmanagement - Logistiek Management aan AP. Twee maanden lang ruilt hij Antwerpen in voor Santiago de Chili. Hier loopt hij stage op een van de kantoren van de Mediterranean Shipping Company (MSC), een internationale rederij die gespecialiseerd is in containertransport. 

"Ik heb altijd al aan de slag willen gaan in commerciële of operationele logistiek. Tijdens mijn studies bij AP heb ik een brede basis gelegd, maar een stage is in mijn ogen toch de beste manier om de kneepjes van het vak te leren." Dat die stage in het buitenland moest plaatsvinden, was voor Stéphane een uitgemaakte zaak.

Hasta la vista

"Ik ben anderhalf jaar geleden al eens op Erasmusuitwisseling geweest naar het Spaanse Valencia. Dat was een fantastische ervaring die echt naar meer smaakte.", zegt Stéphane. "Omdat ik mijn Spaans graag wilde blijven bijschaven, had ik oorspronkelijk een aanvraag ingediend bij MSC om opnieuw in Spanje stage te lopen. Jammer genoeg was dat niet mogelijk."

Hoewel de meeste Zuid-Amerikaanse landen Spaanstalig zijn, had Stéphane geen flauw idee dat daar stage lopen een optie was. Het MSC-team hielp hem gelukkig op weg. "Ik ben CEO Marc Beerlandt en HR-managers Elena Secuianu en Eline Huys erg dankbaar. Met een flinke portie geluk en een beetje zachte dwang is mijn aanvraag voor Chili door het MSC-kantoor in Genève goedgekeurd."

Chili con stage

En dus zette Stéphane eind januari voet aan wal in de Chileense hoofdstad Santiago de Chili. Hij werkt er op het lokale MSC-kantoor en deelt een huis met andere internationale studenten. "In Santiago wonen zo'n 7 miljoen inwoners. Een enorm verschil tegenover Antwerpen." (Antwerpen telt zo'n half miljoen inwoners, nvdr.) "Gewoon hier rondlopen is al een ontdekking op zich. Het eten is anders. De lifestyle is anders ... Ik krijg hier echt een cultuurbad."

Stéphane Truyens.png
© Stéphane Truyens (tweede van rechts)

 

Stéphane is de eerste buitenlander die stage loopt op het MSC-kantoor in Santiago. "Mijn collega's hebben me warm ontvangen en nemen me ook buiten de kantooruren mee op sleeptouw." Van stereotiepe siësta's is echter geen sprake. "Chili is een belangrijke haven voor MSC, dus er wordt hier van 's ochtends tot 's avonds hard gewerkt."

Dat moet ook wel want Stéphane wil van alles eens geproefd hebben voor hij opnieuw huiswaarts keert. "Mijn stage bestaat eigenlijk uit een traineeship. Dat betekent dat ik elke week mag doorschuiven naar een ander departement. Het is best intens, maar tegelijkertijd ook heel leerrijk. Doordat ik op korte termijn alle departementen doorloop, leer ik het bedrijf van binnenuit kennen en leer ik nog massa's bij."

Back to Belgium. For now ...

In april zit het buitenlands avontuur van Stéphane er alweer op. Dan zal hij nog enkele weken stage lopen op de Far East-afdeling van MSC Belgium en zijn bachelorproef afwerken.

Na zijn studies wil hij graag meteen weer aan de slag. "Ik heb nog geen concrete plannen, maar sta open voor aanbiedingen uit binnen- en buitenland. Als ik nogmaals de kans zou krijgen om naar het buitenland te trekken, zal ik dat zeker en vast doen. Als je een beetje openminded bent, is een buitenlandervaring écht een must. Er is immers zoveel meer te ontdekken dan ons klein Belgenlandje." 

Gerelateerde artikels