Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Klimatisering

Wil je je talent voor techniek, technologie, milieu en duurzaamheid verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. Ontwerpen, bouwen, optimaliseren … al doende leer je de ins en outs van machines en de technische installaties. De afstudeerrichting Klimatisering maakt van jou een specialist in ventilatie-, verwarmings- en koelingssystemen voor industrie, woon- en werkplekken. Als HVAC-engineer staat je een boeiende carrière te wachten en werk je mee aan de toekomst!

Iets voor jou?

Lijkt het je boeiend om in de wereld van ventilatie, verwarming en koeling te duiken? Dokter jij graag oplossingen uit? Bijvoorbeeld, hoe de lucht in een gebouw of een productieproces optimaal geconditioneerd kan worden? In deze opleiding zit je nooit stil. Jij sleutelt dan ook graag aan installaties en deinst er niet voor terug om je handen uit de mouwen te steken. Zo leer je HVAC-systemen te dimensioneren, installeren, optimaliseren en energiestudies te maken. Je vooropleiding en achtergrond zijn van minder belang, met een brede interesse in techniek en technologie kom je al ver! En wie weet behaal jij binnenkort wel je certificeringen in koeltechnieken categorie 1 en KNX. Bij AP als erkend trainingscentrum zit je alvast goed.

20151127 Energiemanagement_CO2_Onderzoeksproject (2).jpgWat leer je?

 • Je krijgt in het eerste jaar een uitdagend basisprogramma rond vier leerlijnen: mechatronica, electrical fundamentals, mechanical fundamentals en STEM fundamentals.
 • Je verdiept je verder in heel specifieke klimatiseringsvakken. Airconditioningtechniek, koeling, verwarming en ventilatietechniek, innovatieve gebouwensystemen en hernieuwbare energie vormen de lijn door je opleiding. Altijd toegepast op de nieuwste trends op het gebied van HVAC.
 • Je leert hoe mensen comfortabel kunnen wonen en werken en machines energetisch rendement halen.
 • Je implementeert de technieken in 3D software en past deze toe in REVIT-projecten.
 • In ons uitgebreid labo kan jij zelf in kleine groepen de theorie in de praktijk omzetten. Zo beschikken we ook over CO2- en propaan installaties om je goed voor te bereiden op de toekomstige technologieën.

Wie word je?

De markt hecht veel belang aan duurzaam energiebeheer, gezonde woningen en werkomgevingen. Daarin spelen ventilatie en luchttemperatuur een cruciale rol. Jij wordt een echte klimatisatiespecialist en laat straks vriesinstallaties en airconditioningtoestellen perfect werken. Je stelt alles precies zo af dat ze de strenge milieu- en energienormen halen. Met jouw unieke profiel vind je snel werk bij installatiebedrijven of studiebureaus.

 

Innovatieve praktijkruimtes en labo's

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen
Klimatisering

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke gebieden. Net zoals in de praktijk!

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

 • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
 • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
 • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke studiebegeleider die altijd beschikbaar is.

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus.

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Elektromechanica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning). Je komt meer te weten over luchtprocessen, koel- en warmteverliezen en duurzaam energiebeheer, wat in de HVAC-wereld steeds meer aandacht krijgt. Verwacht je maar aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de meest gangbare technologie en installaties uit het werkveld. Je implementeert de technieken in 3D software en past dit toe in augmented reality (AR). Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en reële bedrijfsopdrachten. Je bouwt een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er bijna volledig mee als reguliere werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.

Onmiddellijk aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

Je kan onder meer aan de slag als:

 • Installatietechnicus van onder andere klimaat- en koelinstallaties
 • Project- & werfleider
 • Specialist op een studiebureau
 • Energiebeheerder van gebouwen en industriële installaties
 • Technisch leerkracht of opleidingsverantwoordelijke in de industrie
 • Zelfstandig installateur

Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een industriële ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

Stage of project in het buitenland

Binnen de opleiding Elektromechanica gaat er veel aandacht naar internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven. 

Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: samen met AP-studenten uit andere opleidingen en studenten uit het buitenland los je een reëel probleem op uit de industrie. Je werkt een week lang intensief samen met studenten Chemie en Energiemanagement, en je leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen.

Op het einde van de week verdedigt iedere groep het project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Vervolgtraject op HBO5/Graduaat

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een vervolgtraject. 

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Ook na het graduaat HVAC-systemen - Klimatiseringsystemen kan je via een vervolgtraject doorstromen.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar.

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.