Overslaan en naar de inhoud gaan

HVAC-systemen - Klimatisatiesystemen

De praktijkgerichte graduaatsopleiding HVAC-Systemen leidt je al doende op tot een oplossingsgerichte servicetechnicus gespecialiseerd in de afstudeerrichting klimatisatiesystemen. Onze professioneel uitgeruste labo’s en het doorgedreven werkplekleren zorgen ervoor dat je het beroepenveld door en door leert kennen en dat je multi-inzetbaar bent in één van de vele regionale knelpuntberoepen. Als HVAC-technicus staat jou een boeiende carrière te wachten waarin je meewerkt aan de toekomst. 

Iets voor jou?

Ben je gepassioneerd door techniek en in bijzonder door koeling, verwarming en ventilatie? Wil je ervoor zorgen dat installaties maximaal renderen en steek je graag de handen uit de mouwen? Volg je technologische evoluties op de voet en wil je ervoor zorgen dat mensen comfortabel, gezond en energiezuinig kunnen wonen en werken? Dokter je daarnaast ook graag uit hoe de lucht, verwarming en koeling in een gebouw of productieproces optimaal geconditioneerd kan worden? Dan is deze opleiding iets voor jou.

hvac.jpgWat leer je?

 • Je leert de basisbegrippen van de elektromechanica kennen en toepassen.
 • Je leert resultaatgericht, bedachtzaam en nauwkeurig werken zodat je kostenbewust, veilig en duurzaam HVAC-systemen dimensioneert, aansluit en afregelt.
 • Je leert veilig te werken en behaalt zelfs een VOL-VCA-attest.
 • Je verdiept je verder in heel specifieke klimatiseringsvakken. Koeling-, verwarming- en ventilatietechniek, comfort, innovatieve gebouwensystemen en hernieuwbare energie vormen de lijn door je opleiding.
 • Je doet aanpassingen van deze technieken in 3D software en past deze toe in REVIT-projecten.
 •  We beschikken over een uitgebreid labo waarbij je zelf in kleine groepen de theorie in de praktijk kan brengen. Zo beschikken we ook over CO2- en propaan installaties om je goed voor te bereiden op de toekomstige technologieën
 • Je leert de nodige handelingen aan met betrekking tot koelinstallaties, warmtepompen, enzovoort. Zo heb je de mogelijkheid om het certificaat in de koeltechnieken CAT.1 te behalen.

Wie word je?

De graduaatsopleiding HVAC-systemen leidt je op tot een echte professional. Je installeert klimatisatiesystemen in een residentiële en industriële context, neemt ze in dienst en regelt ze af. Fouten spoor je op en los je op, zodat de installaties nadien weer vlot draaien en optimaal renderen. Vandaar dat je gebruikers, collega's en leidinggevenden kan adviseren en informeren.

Onze troeven

HOOGTECHNOLOGISCHE OMGEVING

Je lessen vinden plaats op de moderne Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties.  Je krijgt er een sterke technische en praktijkgerichte basis die je toelaat om meteen mee te draaien op de werkvloer.

MEER DAN EEN GRADUAATSDIPLOMA

Nadat je de opleiding succesvol wist te doorlopen, studeer je niet alleen af met een graduaatsdiploma. Je behaalt ook een waardevol VOL-VCA-attest én (indien gewenst) een koelcertificaat categorie I.

WERKZEKERHEID

Er is enorm veel vraag op de arbeidsmarkt naar personen met jouw profiel. Energiezuinig wonen en werken is dan ook de toekomst. Bovendien bouw je tijdens je opleiding al een band op met bedrijven uit de as Antwerpen-Mechelen. Je brengt een derde van je opleidingstijd door op een werkplek van jouw keuze.

De graduaatsopleiding HVAC-systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. De lessen in deze opleiding vinden overdag plaats, al kan je ervoor kiezen om de gemeenschappelijke vakken met het graduaat Elektromechanische Systemen 's avonds te volgen.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste semester van het eerste jaar leer je een aantal theoretische basisbegrippen van de elektromechanica kennen en toepassen. In het opleidingsonderdeel Toegepaste elektronica KL maak je bijvoorbeeld kennis met digitale logica, analoge technieken en componentenleer. Je leert er elektrisch redeneren in functie van storingsonderzoek. Dankzij het opleidingsonderdeel Veiligheid leer je je eigen risicoanalyse te begrijpen, de gevaren van je werkomgeving te (her)kennen, noodprocedures te hanteren etc. Je behaalt bovendien een VOL-VCA-attest, zodat je klaar bent voor het werkplekleren/de werkplek. Het tweede semester is vooral gericht op elektrotechnologie. In Inleiding in de meet- en regeltechniek maak je kennis met Internet of Things (‘slimme’ sensoren). In het opleidingsonderdeel Revit/Stabicad leer je werken met de gelijknamige programma’s, die veel gebruikt worden in het werkveld.

In het tweede jaar leer je de nodige handelingen met betrekking tot koelinstallaties, warmtepompen, VRV-installaties, chillers en koelmiddelen uitvoeren om het koelcertificaat categorie I te behalen. Het opleidingsonderdeel Luchtgroepen en klimasystemen behandelt de verschillende componenten van een luchtgroep en de belangrijkste klimasystemen. Je leert deze te dimensioneren en aan te sluiten volgens de regels van de kunst. Het tweede jaar bestaat daarnaast hoofdzakelijk uit werkplekleren. In de eerste periode voer je standaardinstallaties, -aansluitingen, -opstartingen en -herstellingen in een gecontroleerde omgeving uit. In het laatste semester verricht je normale dagtaken van een servicetechnicus gespecialiseerd in klimatisatiesystemen, zodat je op het einde van je werkplekleren in staat bent om als beginnende werkkracht te functioneren. Ter voorbereiding hierop werk je in het Projectwerk KL aan een geïntegreerde en realistische teamopdracht met betrekking tot een klimasysteem.

Meteen aan de slag

Als servicetechnicus gespecialiseerd in klimatisatiesystemen ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan aan de slag in de maakindustrie of onder meer in de farmaceutische, bouw- en energiesector. Jouw profiel is zo uniek dat je meteen werk vindt bij installatiebedrijven. Als je enige jaren werkervaring hebt opgedaan, kan je ook aan de slag in studiebureaus.

Heb je na deze graduaatsopleiding nog zin om verder te studeren, kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten een professioneel bachelordiploma Elektromechanica, met afstudeerrichting Klimatisering halen. De klemtoon daar ligt hoofdzakelijk op het aanvullen van je theoretische basis, talenkennis, engineering skills en managementervaringen.

Ook een vervolgtraject naar een andere afstudeerrichting van de professionele bachelor Elektromechanica, of naar de professionele bachelor Energiemanagement is een mogelijkheid.

Aangepast traject

De graduaatsopleiding HVAC-systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Je kan er altijd voor kiezen om je opleiding over een langere periode te spreiden of (gedeeltelijk) ’s avonds te volgen door aan te sluiten bij avondlessen van graduaat Elektromechanische Systemen, zodat die zo goed mogelijk is aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Je volgt in principe overdag les in Antwerpen, maar je kan er ook voor kiezen om de algemene vakken ’s avonds te volgen. De specifieke klimatisatievakken, die enkel overdag worden aangeboden, staan heel vroeg of heel laat geprogrammeerd. Zo kan je deze eventueel voor of na je werkshift volgen. Het materiaal van de theorielessen vind je ook steeds terug op de digitale leeromgeving Digitap. 

Ben je al actief in de sector, dan krijg je de kans om het werkplekleren te volbrengen op je eigen werkplek of je werk te valideren via een portfolio (op voorwaarde dat je een geschikte functiebeschrijving kan voorleggen). Heb je reeds een opleiding gevolgd of heb je al relevante werkervaring, dan kan je vrijstellingen aanvragen.

Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

  Als je dat wil, kan je ter voorbereiding ook monitoraat-lessen volgen. Daarin krijg je meer ondersteuning zodat de stap naar het hoger onderwijs eenvoudiger wordt. Twijfel je of jouw diploma wel toelating geeft tot het volgen van dit graduaat? Lees dan even de toelatingsvoorwaarden.

 • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

  Dat kan. 

  • Een deel van je programma bestaat uit gemeenschappelijke vakken met het graduaat Elektromechanische Systemen. Deze worden in avondonderwijs gegeven. 
  • De specifieke 'klimavakken' voor dit graduaat roosteren we in de late namiddag. 

  Zo kan je deze opleiding vlot(ter) met een job combineren. 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  • Windows 10 Professional/Enterprise 1809, 1903 of 20H2 (64 bit)
  • Processor: Intel® i7 - 3.3 GHz multicore of gelijkaardig
  • RAM: 16 GB of hoger
  • SSD-opstartschijf van 256 GB, totale opslag 500 GB of meer
  • Schermresolutie: 1920 x 1080 px of hoger | 15,6" Full HD aanbevolen
  • Video: NVIDIA quadro P4000 of gelijkaardig | Geheugen: 4 GB of meer
  • Microsoft® Direct3D 11® | Microsoft .NET Framework 4.8 of hoger
  • Ingebouwde of externe webcamera
  • Poorten: 1x LAN-poort | 1x USB-poort | 1x HDMI-poort
  • Koptelefoon of oortjes
  • Computermuis